ahzab suresi 53 üncü ayet

    11.
  1. bu gibi ayetler peygamberimize özel gelmiş gibi görünse de aslında edep kurallarını tüm insanlara göstermektedir.
    7 ...
  2. 16.
  3. mevlananın "ne olursan ol her akşam bizim eve gel" dediği zannedildiği sürece anlaşılamayacak ayettir. ulan apaçık inmiş işte tefsire bile gerek yok bu ayette. kafan kalın diye herkese ayrı kuran mı inecek birader? efendimiz ki; insanların yanında bulunmaya doyamadığı insan, istemeden rahatsız etmiş olmaları çok yüksek bir ihtimal yani. müsade edin de onun da özel hayatı olsun.

    1400 yıl sonra bize ne diyenlere de: biz cennette o'na misafir olma ümidiyle yanar tutuşuruz. bu ayetten size ne ama bize ne değil... ayetteki emir sabittir.
    7 ...
  4. 7.
  5. Kur'an Bir Bütündür, Gazetecilerin Yaptığı Gibi Bir Röpartajdan Bir Bölümü Yada Bir Kelimeyi Çekip Alırsanız Belki Anlamakta Güçlük Çekebilirsiniz Sizin de Çektiğiniz Gibi...

    Nur Suresi 27. Ayet;
    Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evle...re, geldiğinizi hissettirip (izin alıp) ev sahiplerine selam vermeden girmeyin. Bu davranış sizin için daha hayırlıdır. Düşünüp anlayasınız diye size böyle öğüt veriliyor.

    Demek ki Olay Özel Değil, Genel...Şimdi diyebilirsiniz ki; o zaman neden ayrıyeten bu ayet geldi, neden ihtiyaç duyuldu Azhap Suresi 53. e

    Şöyleki; Peygamber müminlere canlarından ileridir. Onun eşleri de müminlerin anneleridir." (Ahzab, 33/6) buyurulmakla, Peygamberin müminlere canlarından daha ileri ve hanımlarının onların anneleri olması, müminlerin Resulullahı'ın evine kendi evleri gibi izin almaksızın girebilmelerine caizlik verecek zannedilebilirdi.
    işte bu ayet hem böyle bir zanna yer olmadığını anlatıyor, hem bu vesileyle Resulullah'ın eşlerine "hicab"ı (tesettürü) emrediyor, hem de müminlerin anneleri olmalarının mânâsını açıklıyor...

    Umarım Biraz Açıklayabilmişimdir...
    8 ...
  6. 19.
  7. tümevarım yöntemiyle anlamamız gereken misafirliğin suyunu çıkartmamamız gerektiği ve ne kadar samimi olursak olalım misafirliğe gittiğimiz evin hanımıyla aramıza mesafe koymamız gerektiğidir. peygamber efendimiz * de islamın örnek uygulayıcısı olduğu için onun hayatından bir kesiti kıssadan hisse yoluyla kendimize uygulamamız gerekmektedir. buraya kadar tamam. ancak yine de insanın aklına niye bu doğrudan öğüt verilmemiş de kıyamete kadar geçerli olacak bir uygulama peygamber de olsa sonuçta ölümlü olan bir insanın hayatına ilişkin bu kadar spesifik anlatılmış diye soru geliyor. tahmini cevaplar; insan aklı her şeyi anlamaya yetmez vardır bir hikmeti ya da sanane lan yüce yaradan sana mı soracaktı nasıl öğüt vereceğini şeklindedir muhtemelen. bu iki cevaba da sözüm yok ama maalesef ki bu iki cevap da soruma tatmin edici bir cevap vermiyor. kuran'da her daim verilen örneklerden sonuç çıkarma mantığı vardır. namaz kılın, oruç tutun, zekat verin gibi net emirlerin kuran'ın bütünlüğü içindeki payı çok azdır. 'banane 1400 yıl önce yaşamış birinin hayatı, ona gelen misafir vs. hani bu kitap ahir zaman kitabıydı şimdi günümüze ne etkisi var?' diyenler için: ya arkadaşım ona kalırsa kuran'ın büyük bir kısmında önceki peygamberlerin ve toplumların yaşadıkları anlatılıyor. o mantıkla banane zülkarneyn'in toplumundan, banane helak olan lut kavminden, banane tufan çıkacak diye gemi yapan nuh'tan, banane yunus'u balığın yutmasından... hepsi kaç bin yıl önce olmuş bitmiş, günümüze ne etkisi var da bunların anlatılmış denebilir. haklısınız da. hatta olayı ileri taşırsak ebu cehil de ebu leheb de onlarca günahkar kul gibi sadece allah'ın yarattığı iki kuldu. onların ne aşağılık insanlar olduğunu ve onlardan alacağı intikamı bilmem benim ne işime yarayacak da diyebilirsiniz. işte tüm olay da burda biter. eğer inanmıyorsanız bunların hepsi size saçma gelir ve bir insanın kendi menfaatlerini korumak için yazdığı kitap der geçersiniz. yok inanıyorsanız da bunların sadece örneklemeler olduğuna, ebu cehil ve ebu leheb'in hatalarının ne olduğu ve onlara düşmemek gerektiğine, diğer peygamberlerin anlatılan hikayelerinden onların toplumlarının yaptığı yanlışa düşmemeye çalışırsın. yani işin özü dönüp dolaşıp inançta bitiyor.
    şimdi, inanıyor muyum? çok şükür.
    niye 'misafirlik adabını bilin, evine gittiğiniz kadınlarla mesafenizi koruyun' benzeri değil de böyle bir ayet gelmiş sorumu yine kendim cevaplıyorum: allah öyle uygun görmüş.
    kendi verdiğim cevap beni tatmin ediyor mu? maalesef hayır.
    peki bunun neticesinde eksikliği dinde mi görüyorum? haşa. benim anlama kapasitemin eksikliği deyip geçiyorum. peki neden? aman doğduk doğalı müslümanız, şimdi bunu reddedersem o kadar büyük sarsıntıyı kaldıramam. bırak öylece kalsın düşüncesiyle mi? tabiki hayır. ya neden? çünkü kuran'ın çok büyük bir kısmı aklıma yatıyor. haliyle sorularım olan kısmına da demek ki benim akıl terazisinin limitini aşıyor deyip geçiyorum. size de tavsiye ederim.
    7 ...
  8. 9.
  9. bir laf vardır hani, " kürt yer, çarığına bakar ", diye; herhalde bu surede geçen
    --spoiler--
    yemeği yediğinizde hemen dağılın, sohbete dalmayın.
    --spoiler--
    ayetini kürtler fazlaca ciddiye almış demekten alıkoyamıyorum kendimi.
    6 ...
  10. 5.
  11. bu ayet gayet normal bir sekilde peygamberi devamli lafa tutan mümin güruhunun adami arada bir rahat birakmasini istemistir. mevlana´nin "gel" demesi geneldedir, o "gel" i peygamber her halükarda demektedir....ama mevlanayi da gece gündüz yemekten sonra da sorularla, sohbetle sikbogaz edersen mevlana´da sana "ya birakin da biraz kafamizi dinleyelim" diyecektir. peygamber bunu onlara söyleyemiyordur cünkü onlari seviyordur...onda bir anormallik yoktur.

    peygamber in karisinin peygamberin mahremi olmasi da herhalde ki gayet normal bir durumdur. peygamber den önce o kadinlari görmekle peygamber in mahremi olduktan sonra görmek arasindaki fark benim eski nisanlimi bugün de ellemek istemem arasindaki farkla ayni seydir. eski nisanlim, o zaman icin benim nisanlimken, bugün artik o öyle degildir, baska birisine yar olmustur, ve bundan dolayi ben artik o kadini bir zamanlar elliyor olmama ve kendisinin de izin veriyor olmasina ragmen, o isi bugün artik yapamam (gerci peygamber den bahsedilen yerde böyle edepsiz bir örnek pek de güzel durmadi, ama gene de meramimi anlatti.)

    ayni mahremiyet hakki peygamber icin de mevcuttur, ve buna saygi göstermek de gerekir, bunda da herhangi bir anormallik görmüyorum.
    7 ...
  12. 1.
  13. kuran-ı kerim'in 33. suresinin en ilgi çekici ayetlerindendir.

    53. ey iman edenler! siz zamanını gözetlemeksizin, bir yemeğe davet edilmedikçe, peygamber'in evlerine girmeyin. ancak davet edildiğiniz vakit girin. yemeği yediğinizde hemen dağılın, sohbete dalmayın. çünkü bu hareketiniz peygamber'i üzmekte, fakat o (size bunu söylemekten) utanmaktadır. ama allah, hakkı söylemekten çekinmez. peygamber'in hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin. bu, hem sizin kalpleriniz, hem de onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır. sizin allah'ın resûlünü üzmeniz ve kendisinden sonra onun hanımlarını nikâhlamanız asla caiz olamaz. çünkü bu, allah katında büyük (bir günah) tır.

    Bu ayette anlamadığım iki şeyden biri hz. mevlana "ne olursan ol gel" derken hz. peygamber neden sohbete dalanlardan bu kadar rahatsız olmuştur, diğeri de peygamber eşierinden bişey istenirken neden perde arkasından istenmiştir? peygamber eşi olmadan evvel kimse bu kutsal hanımları görmemiş mi ki?

    (bkz: bilene gofret)
    23 ...
  14. 6.
  15. ilginç bir ayet. zira sadece o zaman yaşayan insanlara gönderilmemiş, tüm insanlık adına gönderilmiş * bir kutsal kitaba, peygamber'in evine o zaman girenlere yönelik bir ayet eklenmesi dikkat çekici.
    6 ...
  16. 27.
  17. Bir saatlik söz, nişan, sünnet, mevlid gibi geleneksel törenleri kendi evinde yapmaya tahammül edemeyenlerin peygamberden tüm araplar ı kendi evinde kayıtsız şartsız misafir etmesini istemeleridir.

    Bu ayeti eleştiren sözde çağdaşlara Suriyelileri misafir edeceksin. Bakalım nasıl olacak?

    Peygamber, bozuk bir toplumu aşama aşama düzeltmek için gönderilmiş bir insandır.

    Siz her gün aşağıladığınız Suriyelilerle iç içe yaşayarak, aşama aşama kendi ahlakınıza çevirin bakalım, ne kadar tahammül edebileceksiniz?

    Diğer gözden kaçan şey ise peygamber e duyulan muhabbet ve onun peygamberlik bilgisinin yayılmış olmasıdır. Bu durum ise aşırı ilgiyi ve misafirliği doğurur.

    Hasta ziyaretleri, taziye ziyaretleri neden kısa olur? Çünkü ziyaret edilen aileyi daha bir çok kişi ziyaret edecektir. Her kes misafirliğe gider gibi hasta ziyaretine ve taziyeye gitse ev sahipleri bunun altından kalkabilir miydi?

    peygamber i bu yönüyle küçümseyenler! bugün bir belde belediye başkanının evine bile davetsiz olarak kafanıza göre gidip gelebiliyor musunuz?

    Ayetin indiği donemdeki arap kültürünün göz ardı edilmemesi gerekiyor.

    Bugün neden şeyhlerin ve cemaat liderlerinin dergahları ya da mescitleri var? Neden müritlerini ya da cemaat mensuplarını evlerinde ağırlamıyorlar?
    3 ...
  18. 24.
  19. Ayeti kerimelerin evrenselliği meselesi nasslarla ilgilidir. Emir ve yasaklardır evrensel olan. Kuranı kerimin tamamı emir ve yasakları içermez ki. Ahkam (hüküm) bildiren ayetlerden başka, içinde diğer kavimlerden bahseden pek çok ayetler de var. Cenabı Allahın isim esma sıfat ve çeşitli tecelliyatının niteliklerini bildiren ayetler var. Kainatın bilgilerini içeren kevni ve kozmolojik ayetler var. Sizin kafanıza yatmayan gündelik yaşama ait ahzab53 gibi diğer başka konularla alakalı pek çok ayet var. Bu evrenselliğe aykırı değildir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük