06 Haziran 1991 tarihinde Kazakistan'ın Türkistan şehrinde kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetleri yetkililerinin 31 Ekim 1992 tarihinde Ankara'da imzaladıkları uluslararası anlaşma ile Türk Dünyasının ilk ortak devlet üniversitesine dönüşmüştür.
Ahmet Yesevi Üniversitesi, ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ün 1933 yılında; ''Dil bir köprüdür.. inanç bir köprüdür.. Tarih bir köprüdür.. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz'' ifadesindeki ileri görüşün günümüze bir yansımasıdır.
Üniversitedeki eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri, 5 ayrı yerleşkede (Türkistan, Kentav, Çimkent, Taraz ve Almatı'da) 30 Fakülte, 3 ilmi Araştırma Enstitüsü ve 2 ilmi Araştırma Merkezi'nde yürütülmektedir.
Akademik, idari ve mali özerkliğe sahip olan üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanlığı Ankara'da; eğitim-öğretim ise Kazakistan'dadır.
Üniversite, evrensel değerlere saygılı, toplam kalite yönetimi ilkelerini benimsemiş, sürekli gelişen bir üniversitedir. Türk Dünyasını, geçmişte olduğu gibi, eğitim ve öğretimin temel ilkeleri olan bilim, sanat, kültür ve teknoloji alanlarında en üst düzeye ulaştırmak için yoğun çalışma içerisindedir.
Orta Asya nın kadim ilim ve kültür merkezi Türkistan şehrinin, geleceğin de ilim ve kültür merkezi olmasını gaye edinen Ahmet Yesevi Üniversitesi, öğrencilerine teknolojinin imkanları ile desteklenmiş, çağdaş, nitelikli bir eğitim sunmakta ve bunlarla da yetinmeyerek kalitesini sürekli olarak denetlemektedir. Bu sebepledir ki, Kazakistan coğrafyasında tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmeyi başarmıştır.
Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye nin ve dünyanın önde gelen eğitim kurumlarıyla bilgi alışverişini sürekli olarak sürdürmektedir.
Günümüz dünyasında ihtiyaç duyulan çağdaş bilgi ve beceri ile donanmış, her türlü teknolojiyi kullanabilen, hür ve bilimsel düşünce gücüne sahip eğitmen, araştırmacı ve bilim adamları yetiştirmek, üniversitenin ana amaçlarından biridir.
Gelişen dünya şartlarına ayak uydurabilen, değişen teknolojiye yön verebilen, toplumsal dinamikleri yaratabilen bir üniversite anlayışıyla üniversitemizde, uzaktan eğitimin tüm iletişim sistemleri kullanılmaktadır.
iletişim teknolojilerini yakından takip ederek kaliteli bir eğitim için sürekli atılım yapan üniversitemiz, geliştirdiği projelerle internet üzerinden eğitim yapan Avrasya nın en büyük üniversitesi haline gelmektedir.
Ahmet Yesevi Üniversitesi, modern, yaratıcı ve pozitif düşünen uzmanlar yetiştirmesi yanında, Türk Dünyasının bilgi çağını yakalamasında, kalkınmasında teknolojik, ekonomik ve sosyal alanda çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasında öncü rol üstlenmiştir.
Türk Dünyasını bilişim çağına taşıyacak üniversite gençliğini yetiştirmek, ana hedeflerimizdendir.
Ahmet Yesevi Üniversitesi, gerçekleştirdiği tüm çalışmalarda hukukun üstünlüğüne inanan, demokratik, laik, ulu önder Atatürk ün göstermiş olduğu yolda, Türk Dünyasının sorunlarına duyarlı, barışçı, girişimci, üretken ve katılımcı bir yol izlemektedir.
bilg. mühendisliğinde okuduğum üniversite. Eğitim dili türkçe'dir. Uzaktan eğitim sisteminde sanal sınıflarda hocanın görüntülü anlatımıyla dersler işlenir, derslere katılım %20 oranında notunuzu etkilemekdir. Sınav merkezi olarak Türkiye'de şuan Ankara ve istanbul vardır.
ahmet necdet sezer'in yolladığı rektör ve yardımcılarının istifa ettiği *** universite.abdullah gül yerine daha kariyerli ve eğitimden anlayan yöneticiler atamıştır.
kazakistan' ın çimkent eyaletinde bulunan Türk- kazak üniversitesidir. eğitimi rusça, kazakça, türkçe ve ingilizcedir. okulda 32 ayrı Türk memleketinden öğrenci bulunmaktadır.
--spoiler-- http://www.yesevi.edu.tr
--spoiler--
hali hazırda öğrencisi olduğum okuldur. Çoğu okulun uzaktan eğitimini görünce harbiden bu işi en iyi yapan okul dedirtiyor insana. Tek sıkıntısı okulun kazakistanda olduğu için, geri kafalılara kazakistana gitmediğini anlatana kadar canının çıkmasıdır. O da artık ne kadar taktığınız ile alakalı. Uzaktan eğitim okuyacağım diyen için * tercih edilebilecek bir üniversitedir.
ilk dönem finallerini geçtiğimiz hafta sonu itibariyle atlattığımız üniversite.
Uzaktan eğitim ingiliz dili eğitimi yüksek lisansı yapıyorum. Genel olarak fena bulmadığımı söyleyebilirim. Odtü, gazi gibi üniversitelerin hocaları veriyor dersleri.
Daha sonra daha ayrıntılı yazacağım.
kazanması kolay fakat düzenli çalışılmazsa geçmesinin zor, hocalarının büyük çoğunluğunun gazi üniversiteli olduğu, şu an türkiyede uzaktan mühendislik okuyabileceğiniz yegane üniversite.
Birkaç gün önce ingiliz Dili Eğitimi yüksek lisans programından mezun olmuş biri olarak birkaç şey yazmak boynumun borcu. Zamanında üniversitenin ingiliz Dili Eğitimi programı ile ilgili bilgi aramış ve ayrıntılı olarak bir şey bulamamıştım o yüzden şimdi kendi tecrübelerimi elimden geldiğince objektif yazacağım.
Bu program kalmadan ilerlerseniz 1 sene içinde biten, tez yerine dönem projesi adı altında nerdeyse tez yazdıran tezsiz yüksek lisans programıdır. Turnitin ya da ithenticate gibi programlardan intihal oranına falan bakılıyor dönem projesinin son halini verdiğinizde. Yüzdelik oranı üniversitenin uygun gördüğünün altındaysa geçiyorsunuz. Tabi ödevin finaline gelene kadar bir yığın derdi var. Dönem projesi kısmına ayrıntılı girmeden önce hocalardan, derslerden ve sistemden bahsedeyim.
Benim bölümümdeki hocaların yüzde doksanı profesör ve Gazi Üniversitesinde görevli olan hocalardı ancak Çanakkale ve Konya Selçuk'tan da birer hoca vardı. Kimisi slayt okurken kimisi de gerçekten güzel ders anlatırdı. Yani standart bir okulda her çeşit hocanın bulunması gibi bu üniversitede de durum hocadan hocaya değişiyor.
Her dönem vizeler online olurken finaller yüz yüze olarak Türkiye için üç şehirde gerçekleşiyor bu şehirler; istanbul, Ankara ve izmir. Kazakistanda olanı da var dileyene. ilk dönem 5, ikinci dönem proje dersi hariç yine 5 ders alıyorsunuz. Dersler ingilizce anlatılıyor, tez tadında dönem projesi de ingilizce olarak yazılıyor. Bazen hocalar vizeleri sınav yerine ödevlendirebiliyor. Benim ikinci dönem beş dersten sadece bir dersin sınavı online sınavdı geri kalanı tamamen ödevdi ve baya da uzun ödevlerdi. Hocalar da işin çakallık kısımlarının farkında olduğundan sınav yerine ödevi tercih ediyorlar. Finaller kesin zaten yüz yüze oluyor.
Şimdi gelelim dönem projesi kısmına, tıpkı tezli yüksek lisans programlarında olduğu gibi burada da size bir danışman atıyorlar. Sistem üzerinden mesajlaşarak ödevinizle ilgili soruları soruyorsunuz. Ne derler bilirsiniz, "danışmanın kaderindir." Burda da aynen öyle kimi hoca sisteme zamanında bilgileri girmez, kimileri mesajlarınıza çoooook geç cevap verir, kimi de çok ilgilidir. Bu da tamamen şans gerçekten. Ödev yazma sürecinde her şeyi sistem üzerinden ve sınırlı zaman diliminde yapmanız gerekmekte, her aşamanın sistem yüklenmesi için belli bir zaman dilimi var onu kaçırmamanız gerekiyor mesela. Böyle anlattıkça korkutucu geliyor, umursamaz bir danışmanla bir tık sinir krizi geçirmeniz mümkün ikinci dönem ancak bitiyor merak etmeyin. Her ne kadar ödevi yaparken "Bu ne kardeşim 2 ay süre verip tez istiyorlar resmen! " diye veryansın etseniz bile geçiyor. Kaldı ki iyi bir danışmana da denk gelebilirisiniz.
Ders ve ödev ile ilgili bilgiler bu şekilde, kitaplar yine sanal ortamda sisteme yüklü oluyor ancak ekstra matbu olarak kitap göndermiyorlar size. Farklı kaynak alan ya da sistemdeki kitapları bastıranlar var ama bence gerek yok kağıt ve ağaç israfı. Zaten bu tür uzaktan programlara katılan kişiler ekrandan bir şeyler okumaya alışmıştır bence. Ayrıca hocalar dersleri anlattıkları slaytları da ekstra olarak sisteme yüklüyor onları da indirip çalışabilirsiniz.
Şimdi gelelim burdan mezun olunların avantajları neler? Bu bölümü genelde Ingilizce öğretmenliği mezunları ya da ingiliz dili edebiyatı okuyanlar tercih ediyor. Ya da askerliği tecil ettirmesi gereken bu alanlardan birinde lisans yapmış erkeklerin ana kapısı diyebiliriz. Ancak lisans mezunu ve yds/yökdil gibi sınavlardan da 70 ve üzeri aldıysanız da bu programa başvurabiliyorsunuz. Benim dönemimde bir mühendis, bir Arapça öğretmeni (ben) ve yanlış hatırlamıyorsam bir de Fransızcacı vardı. Yani illa ingilizceden lisans mezunu olmanız şart değil.
Kamuda çalışıyorsanız burda aldığınız diplomayla bir kademe ilerlemesi alabilir, öğretmenseniz ek dersinizi % 7 artırımlı alabilirsiniz. Ha bir de yenilerde uzman öğretmenlik sınavından muaf olma durumu var kişi meslekte 10 yılını doldurduysa. Hem çalışıp hem de yüksek lisans yapmak için pislik müdürlerinizden izin alamıyorsanız da bu program gayet güzel, ha yok ben sadece kendimi geliştirmek istiyorum maksat muhabbet olsun diyorsanız da gayet uygun. Yurtdışı için de yüksek lisans mezunu gözükmek adına hızlıca okunabilecek bir program göçmenlik vs. Uluslararası her türlü geçerliliği var. Askerliği tecil ettirmem gerekiyor diyorsanız da gayet işinizi görür. Öğrenci işleri bu üniversitenin gerçekten iyi. Ben sorduğum her soruya kısa süre içinde cevap alabildim uzaktan olmasına rağmen. Bu konuda üniversiteyi oldukça başarılı buluyorum. Tecil işlemleri için de gayet yardımcı olacaklarını düşünüyorum. Bu arada dersleri izlemek için Adobe connect yüklüyorsunuz bilgisayaranıza hatta son dönemde yeni düzen getirdiler yüklemeden de browserdan doğrudan girebiliyorsunuz vs. o konularda içiniz rahat olsun onda da gayet yardımcı olurlar bir sorun yaşarsanız.
Not: Bu bilgilendirme sadece ingiliz Dili Eğitimi Yüksek Lisans programını kapsamakta, diğer bölümlerde işler bambaşka ilerliyor/ilerliyor olabilir.
Neyse kısacası sonunda mezunum, ne diyebilirim ki? "Yaşandı bitti saygısızca." swh.
ps. baya yazım yanlışı yapmışım, devrik cümle vs. ama çok uzun yazmışım erindim düzeltmeye (swh)
bir insan evladı yazmamış öğrenci çekmek amaçlı burs veren her yıl iki kere uçak parasını karşılayan üniversite. he içinde bilim var mı eğitim var mı diye soracak olursan para ile bir yerlere gelmiş kazak öğretmenlerden ve saçma ders programları bölümünüz ile alakasız 5 yıllık bir kayıp üniversitesi. aklı olan gitmez bu üniversiteye. türkiye'de 5 şehirde 5 tane farklı kyk yurdunda kaldım hepsi çok iyidi ama kazakistandaki yurtlar 7 kişi bir tuvaleti banyoyu kullandığı yerlerden böceklerin çıktığı yattığın yatağın kapkara yastığın sapsarı olduğu bir yurt hayal edin. kimi odalarda dolapların kapağı yok yemek yapınca bütün her yer kokuyor evet evet havalandırma da yok... ama üniversiteye ciddi bir para akışı var türkiye'den ama gelin görün ki kazak yönetimi bu parayı çatır çatır yiyip cebini dolduruyor. bizim türk tarafıda aldığı 5 bin dolarlık maaşını 2 katlı bahçeli müstakil evinden yapacağımız bir şey yok çocuklar her şey gayet iyi rolü oynuyor. 5 yıllık koca bir kayıp burası. her öğrenci okulunu kötüler biliyorum ben kötülemiyorum ben olanı söylüyorum.
Özelden soru sorabilirsiniz.