ahmet taner kışlalı

entry113 galeri13
    86.
  1. her zaman kalbimizde yaşayacak kişi.
    0 ...
  2. 85.
  3. 14 yıl önce bugün istanbul üniversitesinin rektörlük bahçesinde sayın rektörümüz kemal alemdaroğlu nun önderdiğinde

    bu naif, bu cumhuriyet tutkunu insanı katledenleri protesto ediyoruz, cumhuriyetimize sahip çıkıyoruz.

    veznecilerden fen-edebiyat , içerden iktisat, hukuk ve bem beyaz önlükleriyle çapa tıp ve eczacılık fakülteleri

    hepimiz ordayız , hepimizin ortak söylediği şey türkiye laiktir laik kalacak.

    çok şükür halen laik bir cumhuriyetimiz var ama az kaldı sanki ...

    kıçımızı kaldırıp sandığa gitmediğimizden ülkeyi imamlara emanet ettik

    olan bu demokrasi sehitlerimize oldu.

    allah rahmet eylesin ...
    0 ...
  4. 84.
  5. 14 sene önce bugün katledilen akademisyen ve gazeteci.

    akit'in suikast yaşanmadan birkaç ay önce kışlalı'nın fotoğrafına çarpı çekerek attığı başlıkları, hedef göstermesini herkes bilir.
    0 ...
  6. 83.
  7. CumhuriyetÇi ve aydın kişiliğiyle öne Çıkan, AtatürkÇü, ölüm şekli ise bazı Çevreler tarafından haince düzenlenmiş bir suikast olan şehit aydın. Ayrıca izmir-Gaziemir'deki kapalı spor salonunun ismidir.
    0 ...
  8. 82.
  9. bugün yaşasaydı; gerici-kürtçü küçük şeyh saitçikler nezdinde faşist olarak nitelendirilirdi şüphesiz.

    (bkz: şehit)
    0 ...
  10. 81.
  11. kendisini tanıyamamanın vermiş oldu ezikliği yaşadığım güzel insan.

    elbetteki okuyup hakkında bir sürü bilgi edindim ve bunun sonucunda onun güzel bir insan olduğuna karar verdim. ama keşke, en azından ölüm yıl dönümünde, her yerde büyüklüğünü belli edip sözlükteki yazarların yaşlarının küçüklüğünden şikayet eden abilerimiz bu insanın güzelliklerini bize buradan anlatabilseler.

    bilmiyorum nedendir...
    bu tip insanlar neden yok edilir ve asla hatırlanmamak üzere bir kenara bırakılıverir...

    saygı ve sevgi ile...
    0 ...
  12. 80.
  13. haince katledilişinin 13. yıldönümünde saygı, sevgi ve minnetle andığım gazeteci, yazar, siyaset bilimci, akademisyen... ''gerçek kemalizm''i anlatan, yazan insan. yazmasın, sussun istenilen. paçavra gazetelerinde üzerinde çarpı işaretiyle yayınladıkları fotoğrafı şuan gözlerimin önünde. hainlerin hep unuttukları şey, ahmet taner kışlalı gibi aydınlar için ölümün olmadığı. onlar hep bizimle ve biz hep onların yolunda olacağız.
    0 ...
  14. 79.
  15. sen tut! hem komiserlik, hem savcılık ve hem de yargıçlığa soyun, sonra da koy çarpıyı adamın üzerine. hem de birinci sayfanda üstelik, bar-bar-bağıra-bağıra.

    - sonuç?

    - sonuç; adamcağız bir süikaste kurban gitti.

    öldürülmüş ve bunun vebali, hakkındaki davanın sonucu ne olursa olsun, açık hedef gösterildiği akit gazetesi'nde kalmıştır. değil bir üniversite profesörü, bir 'meczup'un üzerine çarpı koymanın dahi bir gazetenin haddi olmadığını düşünenlerdenim.
    1 ...
  16. 78.
  17. amerikanın bu günkü ortamları daha o zamandan planlayıp dincileri azdırdığının kanıtı. işine geldikçe kullanabileceği uyumlu ve az düşünen bir kitle yaratıldı nihayetinde ve karşı çıkabilecek tehlikeyi öngörebilen zekaya sahip insanlar da bu şekilde ve şimdiki silivri stayla ile ortadan kaldırıldı.
    3 ...
  18. 77.
  19. hrant dink'e gösterilen ilginin onda biri gösterilmemiştir kendisine.

    yaşasaydı dünyaya bir de onun gözünden bakabilseydik.
    5 ...
  20. 76.
  21. bugün katledilişinin 13.yıldönümü olan kemalist, türk milliyetçisi, devrimci aydındır.
    2 ...
  22. 75.
  23. Öldürülüşünün 13. yılı. Kanıma dokunuyor güzel milletimizin herkese sahip çıkarken onu onutması. Hepimiz Hrantız derken, adını bile duymaması.

    Kanıma dokunuyor ve kendime hakim olamıyorum. Nasıl bu kadar tepkisizsiniz yakın tarihinize? ''Atatürk'ün Dayanılmaz Hafifliği'' demişti Kışlalı ve bugün Atatürk'e sövenler yargılanmazken hükümete ''Höt'' diyenler içeride. Kanıma dokunuyor ve utanıyorum.
    3 ...
  24. 74.
  25. sabah 9.40 aldılar onu 13 yıl önce.
    fikirleri kaldı bize daha nicelerini de verecekti belkide.
    ama biliriz; her bi' şehidimiz bin olur doğar bizim.
    3 ...
  26. 73.
  27. üzülerek ölümünün üzerinden tam 13 sene geçtiğini hatırlatmam gereken bilge insan.
    0 ...
  28. 72.
  29. yeditepe üniversitesi iletişim fakültesinden radyo televizyon sinema ve gazetecilik bölümü öğrencilerinin ortak çalışmasıyla oluşturulmuş son belgeselin konusu. türkiye'de fikirleri sırf birine battığı için öldürülen onlarca isimden biri.
    1 ...
  30. 72.
  31. oturduğu ve katledildiği evinin bulunduğu ankara çayyolu'ndaki caddeye adı verilmiş olan aydın insan.
    0 ...
  32. 71.
  33. kemalizm'in hoşgörülü daha sosyal demokrat bir yorumunu yapmıştır aslında yazdıkları çizdikleriyle. öğrencilerinin ve meslektaşlarının çok sevdiği altın kalpli bir insandı.

    neden güzel insanların başına bu ülkede hep böyle şeyler geliyor diye hüzünlenmemek elde değil..
    2 ...
  34. 70.
  35. unutmadık bugün seni.
    katillerin aramızda dolanıyor hala,canımızı yakıyor bu da.
    3 ...
  36. 69.
  37. --spoiler--
    "Bu ülkede Atatürk'ü yıkarak olumlu bir şeyler yapabileceğini sananların, kendi küçük dünyaları içinde büyük bir yanılgı yaşadıklarına inanıyorum!"
    --spoiler--

    ışık kansu'nun kaleminden* ahmet taner kışlalı:
    Zile, 1939. Adını Ahmet Taner koydular. Ziraat Bankası veznedarı Hüsnü Bey ile ilkokul öğretmeni Lütfiye Hanım'ın çocukları. O Lütfiye Hanım ki 16 yaşında Cumhuriyet öğretmeni olarak eğitim ateşini yoksul, yorgun Anadolu'ya taşıyor. Kemalci, Kuvvacı Mustafa Necati'nin 'Millet Mektepleri'nde kendinden yaşlı 'erkek' öğrencilere okuma yazma öğretiyor. Zile, Nizip ve Kilis'ten başlayıp Ankara'ya uzanan 44 yıllık uzun yürüyüşün ardından, bir Cumhuriyet Bayramı'nda, 29 Ekim 1994'te yaşama gözlerini yumduğunda, oğlu Ahmet Taner şöyle anıyor onu:

    'Hep genç kalarak yaşlandı. Gerçek bir Kemalist devrimci gibi, kendini hep yenileyerek... çağını anlama çabası içinde torunları ile bile arkadaşlık kurmayı başararak...'

    Annesinin kollarındayken, okullu olduğunda, 'a, be, ce'yi de ilk öğretmen annesinden öğrendi. Uysaldı. Sakinliği, 'muhallebi çocukluğu' gibi tanımlanamazdı asla. Daha ilkokuldayken Türkçe'yi ses şenliğine döndürürdü. Minik arkadaşları, 'Öyle öyküler anlatıyor ki derslerde, bize hiç laf düşmüyor' diye yakınırlardı.

    Annesi ile babası, Mehmet Ali ile Mahmut'u istanbul'a, Galatasaray Lisesi'ne göndermişlerdi. Ahmet Taner'in evin sıcaklığından uzaklaşmasına yürekleri elvermedi. Pek zayıftı, pek çocuksuydu da ondan. Kilis Ortaokulu'nda okudu. Delikanlılığın delifişekliğinde kardeşleri, arkadaşları dalaşırlardı birbirleriyle, ama onu kavga ederken hiç gören olmamıştı.

    Kavgacılık ile savaşımcılığı birbirinden ayırt etmek gerek. Daha ortaokulda okulun düzenlediği tartışmalı toplantıların başta gelen önderlerindendi. Kabataş Lisesi'ndeki ateşli münazaralara da taşıyacaktı bu niteliğini.

    Siyaset bilimcisi olmanın ilk ipuçları, ağabeyi Mehmet Ali Kışlalı ile kendi geliştirdikleri 'devlet yönetimi' oyununda belirmişti. Elde makas, dil ucuna sürüldü mü koyulaşan mavi uçlu kurşunkalem, bir de saman kağıtlar. Oyunun altyapısı hazır. El becerisini de ekledin mi üzerine, al sana kağıttan kaymakam, garnizon komutanı, doktor, belediye reisi, banka müdürü, tarım müdürü, halk. Çocukluğun geniş düş dünyasına açılan oyun penceresi, 'gel keyfim gel' geçen doyumsuz saatler.

    Lise bitti. Ver elini Ankara. O artık Mülkiyeli. Hem öğrencilik, hem gazetecilik bir arada gidiyor. Yeni Gün'de spor muhabirliği.

    Galatasaraylı kardeşlerinin tersine Fenerbahçe'ye 'gık' dedirtmeyen ödünsüz taraftar. Olgunlaşma sürecinde derginin yazıişleri müdürlüğünü üstlenme.

    Fransız bursuyla Sorbon'da doktora. Tez konusu, 1960 devrimi sonrası Türkiye'deki siyaset açısından ilgi çekici:

    'Modern Türkiye'de Siyasi Güçler...'

    Fransa'da Bordolu, ama 'Biz Türklerden' Nicole ile tanışma. Ahmet Taner'in insan sever, sıcakkanlı, sevgili eşi, kızları Dolunay ve Altınay'ın anneleri Nilgün. Yıllar sonra birlikte geçirdikleri trafik kazasında yitirdiği, Türk bayrağı ile gömülen Nilgün Kışlalı...

    Sorbon sonrası önce Hacettepe Üniversitesi'nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başlama. Askerliğin ardından Hacettepe Üniversitesi'ne yapılan dönüş başvurusuna ret yanıtı. Ağabeyi Mehmet Ali Kışlalı, 'ihsan Doğramacı istemedi dönmesini' diyor. 'Neden?' diye soruyoruz. Yanıtı çok kısa:

    'Öğrencilerini demokrasi, özgürlük ve açıklık konularında teşvik etti. Ahmet, öğrencilerin üniversite içinde demokratikleşmesi akımının önderlerinden olmuştu. Doğramacı'ya bu fazla geldi.'

    Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geçti. Çok mutluydu.

    1971-77 arasında Yankı dergisinin belkemiği olduğunu söylemek abartı sayılmaz. O yıllarda yükselen toplumcu, devrimci, halkçı rüzgarı yakalayan dönemin 'Karaoğlan'ı, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in dikkatini çekiyor.

    Yankı'da yazıları. 1977'de izmir'den CHP milletvekili seçiliyor.

    1978 başı. 11'ler Adalet Partisi'nden ayrılmış. Ecevit, hükümet kuracak besbelli.

    Altan Öymen CHP Grup Başkanvekili. 'Laci'leri önceden çekmiş olanlar sıram sıram. Öymen'e görünenler, hatırlatmada bulunanlar çoğunlukta.

    Ahmet Taner Kışlalı ise ortada gözükmüyor hiç. Ecevit, Öymen'e Ahmet Taner Kışlalı'yı Kültür Bakanı yapacağını açıklıyor. Öymen haberi bildirecek, ama bulabilene aşk olsun. Sonunda bulunuyor da, Altan Öymen, Kışlalı'ya Kültür Bakanı olduğunu ancak arabasında söyleyebiliyor:

    'Kültür Bakanı olacağını kendisine açıkladığımda yüzünde sevincin işaretlerini görememiştim. Yalnızca gözlerinde önemli bir sorumluluk yüklendiğinin bilincine varan ışıltının çaktığını gözlemiştim.'

    Bakanlık görevinin hakkını vermişti. O dönemin gençleri, o güne değin itilen kakılan yazarları, kimi gruplarca küçümsenen değerleri kucaklayan Kültür Bakanlığı'nca çıkarılan dergiyi anımsarlar:

    'Ulusal Kültür'.

    12 Eylül. Baskının adı. Özal'lı yıllar. 'Değişim' aldatmacasıyla karışık karşıdevrimin, yozlaşmanın adı.

    Ahmet Taner Kışlalı, Ankara iletişim Fakültesi öğretim üyesi. Bilime, öğrencilere adanan yıllar. Savunduğu düşüncelere karşıt görüşleri ileri süren, bunu bir tutarlı çerçevede dile getiren öğrencilere en yüksek notu veren hoşgörülü, sonuna dek demokrat öğretmen. Eşini trafik kazasında yitirdiği günün ertesinde, kolu sarılı derse giren sorumlu öğretmen...

    1991 sonu. Cumhuriyet gazetesinde yazarlığa başlama:

    'Haftaya Bakış'.

    Başta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği olmak üzere birçok cumhuriyetçi demokratik kitle örgütünün Anadolu'nun yüzlerce köşesinde düzenledikleri toplantılarda konuşmalarla 'ulusalcı, laik, Atatürkçü' güçlere özgüven aşılama... Halka, Kemalizmin, Atatürkçülüğün bir doğma değil, bir sürekli devrimcilik olduğunu usanmadan anlatma çabası. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcılığı...

    Nisan 1997'de ikinci eşi Nilüfer Kışlalı ile evlilik. 22 Eylül 1999'da Nilhan Nur'un doğumu.

    Çayyolu Engürü Sitesi. 21 Ekim 1999:

    Saat 09.28. Cumhuriyet gazetesine 'Kınıyorum' başlıklı yazısını faksladı.

    Saat 09.35.

    Eşi Nilüfer Kışlalı ve minik bebeğini kente indirecek, sonra derse girecek. 'Nilüfer' dedi, 'Ben arabayı ısıtayım. iki-üç dakika sonra gelirsiniz.' Evden çıktı.

    Saat 09.40!

    Nilüfer Kışlalı, 'Çok neşeli bir sabahındaydı' dedi...
    4 ...
  38. 68.
  39. fikirleriyle ölümsüz düşünce adamı, her hücresiyle tam anlamıyla insan, ışığıyla tüm karanlıkları aydınlatan aydın.

    Ahmet Taner KIŞLALI:
    --spoiler--
    Kurtuluş Savaşı yeni bitmiş. Cumhuriyetin temel taşları konulmaya başlamıştı.

    Daha sonra ingiltere tahtına oturacak olan Prens Edward, ülkesinin sömürgesi olan Hindistan'ı ziyaret ediyordu. Top ve trampet sesleri arasında gemisinden indi. Ve büyük bir düş kırıklığı yaşadı.

    Kendisini karşılamaya sadece birkaç mihrace ile birkaç yerli görevli gelmişti. Üzgündü. Babası Beşinci George'a bir mektup yazdı.

    "Acaba bu durum, Gandi'nin düzenlediği bir aşağılama gösterisi midir?"

    ingiliz Kralından gelen yanıt tarihe geçmiştir:

    "Hayır! Bunun nedenini Mustafa Kemal'in açtığı Kurtuluş Savaşında aramak daha doğru olur..."
    --spoiler--

    --spoiler--
    Kemalizm batının desteği ile değil, batıya karşın bir uygarlaşma hareketidir.

    --spoiler--

    (bkz: atatürk ve batı)
    4 ...
  40. 67.
  41. demokrasi şehitlerinden bi tanesidir. hepsi gibi saygıdeğerdir cesurdur.
    2 ...
  42. 66.
  43. hemşerimdir. rahmetle saygıyla anıyorum.
    3 ...
  44. 65.
  45. 12 yıl önce katledilen prefesör, yazar, aydın. tetikçiler yakalanmasına karşın bu tetikleri çektirenler belirlenememiştir.(!)
    2 ...
  46. 64.
  47. aramızdan ayrılalı 12 sene oldu.saygı,sevgi ve özlemle anıyorum.huzur içinde uyusun.
    4 ...
  48. 63.
  49. katledileli 12 yıl oldu. saygıyla anıyorum.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük