gettolara şiir yazan ve bundan mutlu olan şair.kendisi hakkında hiçbir edebiyat ustasının tavsiyesi duyulmamıştır ayrıca edebiyat dergilerindede yer verilmemektedir kendisine.
kendisini ayrılıkların şairi olarak tanımlamıştır. adana doğumlu olmasına rağmen bir karadenizli gibi konuşur nedendir bilinmez. yazdığı şarkı sözlerinden (600'den fazla) feci para kaldırmış olması muhtemel zat.
(bkz: bir televole masalı)
"bu şiirleri en çok bestelenen şair" olarak guiness rekorlar kitabına gireceğini, hatta davet aldığını geçen sene ahmet selçuk ilkan benimde bulunduğum bir fasıl ortamında eline mikrofonu alıp söylemiştide...ben şunu anlamıyorum, kim davet etti ahmet beyi? nereyeee?? geçen sene söylemişti, ben 2 hafta önce ingilteredeydim. orda guiness rekorlar kitabının yeni baskısını gördüm bir kitapçıda, elime aldım baktım, sırf merakımdan böyle bişey var mı diye...ama yoktu...ayrıca 150 tane şiir bestelendi diye rekorlar kitabına girilebiliyormuymuş? ya da dünyada yazdığı 150 taneden fazla şiiri bestelenen başka bir yazar ya da şair ya da söz yazarı yokmuymuş?
Ahmet Selçuk ilkan 1955 yılında Adana'da doğdu.ilk ve orta öğrenimini ayrı yerde tamamladı.Lise yıllarında yazdığı ve çeşitli sanat dergilerinde yayınlanan şiirleri ile dikkat çekti.1973 yılında yüksek öğrenimini tamamlamak üzere Almanya'nın Berlin şehrine gitti. Berlin Teknik Üniversitesinde Mimarlık eğitimini sürdürürken bir yandan da sanat çalışmalırana devam etti.
1975 yılında Hayat Dergisi'nin düzenlediği 'Aşk' konulu şiir yarışmasında 'Hatırlar mısın? ' isimli şiiriyle ilk birincilik ödülünü kazandı.
1976 yılında Mimarlık öğrenimini yarım bırakarak Türkiye'ye döndü. istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi ve 1980 yılında mezun oldu.1978 yılında profesyonel olarak şarkı sözü yazarlığına da başlayan ilkan'ın şarkıları o dönemin popüler sanatçıları seslendirdi.ilk şarkıları şunlardır: Ya Seninle Ya Sensiz, Gözler Kalbin Aynasıdır, Ayrılık Kolyesi, Neredesin Ey Talih, Artık Ne Duamsın Ne Bedduam, Bayramın Olsun vs.
Bu güne kadar Türk müzik dünyasının en ünlü bestekâr ve yorumcuları ile çalışan ilkan'ın 1000'in üzerinde eseri bulunmaktadır, bunlardan ilk akla gelen; Islak Mendil, Tahta Masa, Kahır mektubu, Anılar, Bir PazarGünü, Sabahçı Kahvesi, Hatıram olsun, Bir Gülü Sevdim, Ya Seninle Ya Sensiz, Gözler Kalbin Aynasıdır, Sevdalıyım, Eyvah-Çaykarası, Çocukların Günahı Ne, Ben Ne insanlar Gördüm, Bana Sor Yalnızlığı, Eskici, Seninle Aşkımız Eski Bir Roman, Bir Cennettir Bu Dünya, Kurşuna Gerek Yok, Selam Olsun, BizimSokaklar, YineBugün Sensiz, Bir Evet Yeter, Seni Sana Emanet Ediyorum, Ya Benimsin Ya Toprağın, Sana Hasret Gideceğim, Liselim, Mastika ve diğerleri...
Ahmet Selçuk ilkan'ın bir başka özelliği Türk müzik dünyasında ilk melodi şiir akımını başlatmış olmasıdır. Mum Işıgında (Ayten) isimli şiir albümü 1982 yılında piyasaya sürüldüğünde yepyeni bir akım ayak seslerini beraberinde getiriyordu.1991 yılında ilk şiir klibini çeken ilkan'ın bu güne kadar yayınlanmış 8 tane şiir albümü bulunuyor.
kader buymuş deme hiç gider ağırıma
sevdanın hançerini vurdun bağırıma
ben öldükten sonra mezarıma
gelmesen ne olur, gelsen ne olur.
mısralarının sahibi, ayrılıkların şairi, popüleritesinin bitmemesi için çabalayan şair aynı zamanda. Konuk olduğu programlarda sorulan bazı sorulara, yazdığı şiirlerden mısralarla karşılık veriyor olması dışında herşey yolundadır. Bana, pek gerek yok gibi geliyor. Herşey, her an değişiyor sonuçta. Gündemdeki herşey de aynı şekilde değişiyor. Ama "benim yaptıklarım hep gündemde, akılllarda kalmalı" düşüncesiyle hareket etmek ve ilerleme arzusu, kendini sanatçı etiketiyle lanse edenler için hiç samimi değildir. Burada bir aldatma çabası da vardır aynı zamanda. Yani kısacası, çoğunluğun seni bildiğini her fırsatta söyleyip, aynı çoğunluğa "benim nick'im seconddimension" demenin hiç bir manası olmamalı.