peki diyelim bu kampanya başarılı oldu. ahmet necdet sezer tekrar cumhurbaşkanı. peki bu adam ölünce ne olacak? işte ortadoğu halklarında demokrasinin kökleşememesinin en büyük nedeni budur. sistemi değil karizmatik kişlikleri ön plana çıkarmak, yeni ahmet necdet sezer'ler yetiştirmek yerine sezer'in arkasından ağlamak, geri dönsün kampanyası yapmaktır.
sezar'in hayat boyu diktator secilmesi gibi bir oneridir. yanliz iki durumun derin farklari vardir. sezar karizmatik bir adamdi ve savas ganimetlerini pleblere, yani halka dagitirdi. halkun cogunlugu onu severdi. onu istemeyenler ise, senatodaki ayricaliklarini kaybeden ve siradan halkin bile yonetime katilmasi nedeniyle hosnut olmayan soylulardi. sonucta alavere dalavere ile senatonun ortasina bicaklayarak oldurduler sezar'i. sonra soylular yerlerini aldilar mi? hayir. sezar'in en guvendigi adami, octavius augustus yonetimi ele gecirdi ve halk destegini de arkasina alarak roma'ya en zengin gunlerini yasatti.
soylular ise ya savasta olduler, ya da kacmaya calisirken yakalanip elleri kesilerek senato kapisina civilendi!
hukuki açıdan bakarsak; tbmm'deki üç kişiden ikisi ikna edilebilirse (ki bu pratikte imkansız olan tarafıdır) bir hafta içinde bile olumlu sonuç alınabilecek kampanyadır.
abdullah gül'ün teröristleri çankaya'ya sokmasından sonra sadece ve sadece sezer'in teröristleri çankaya'ya sokmasını bırak önünden bile geçirtmeyeceği bilindiği için desteklenecek kampanyadır.
*hanım, görmeyeli çankaya çok değişmiş..
-evet bey, şu güller arasından gelen adam kim?
*ha o gülümseyen mi, abdullah gül..
-niye döndük ki biz, zaten sahibi burda..
*ne bileyin hanım, sözlükçülerin bir an gazına geldim..
**gaz vermeyin adama, güller arasından çıkagelirim ansızın.. *