evrensel müzik/evrensel sanat kavramları dünyadaki tüm insanların ruhunda bıraktığı etki ile alakalıdır.
çoğu müzik vardır evrensel olan; çav bella-bella ciao evrensel'dir. klasik müzik evrenseldir. bozlak türküleri 'yöreyi temsil etmesine rağmen' evrenseldir, fado; bir yörenin müziğidir, ağıttır ama evrenseldir.
ahmet kaya'nın siyasi kimliği tartışılması gereken başka bir konudur. hiç bir kesime de mal edilemez ama yaptığı müzik sanat değildir! evrensel hiç değildir.
arabesktir!
görüşler ayrı sanat kavramını yozlaştırmak ayrıdır, karışmasın.
anlatamamanın ve ısrarla anlamamanın eşiğinde son kez tekrarlamak gerekiyor.
farklı milletlerden birkaç insanın dinleyerek beğenmesi değildir, evrensellik; insanlığa mal olması gerekliliğidir. beğeni farklıdır ve evet, şu adam bu tür dinleyemez, diye bir anlayış yoktur ama sosyalist sanat kapsamında ahmet kaya tartışılmalıdır.
vurgulanan nokta bu değildir!
eleştirel müzikler yapmış olabilir, kimi ne göre protest kimine göre değildir! eleştirilerinde haklıdır veya haksızdır, içinde bulunduğu siyasi koşullar ve konumu da farklı olabilir, bunlar bir kenara;
vurgulanan nokta; sanatın toplumu aydınlatıcı bir etken olmasıdır! insanları umutsuzluğa iten, yılgınlaştıran, uyuşturan, yozlaştıran müzik, 'kafaya sıkıp gitmek' duygusu* sanat değildir! *
peşinen ek: ahmet kaya'yı dinlemek de, cezmi ersöz'ü okumak da kötü bi şey değil tabii ki. hatta okunmalıdır, dinlenmelidir diyorum ve bu başlıktan ayrılıyorum.
sanat insanları umutsuzluğa iten, yılgınlaştıran, uyuşturan, yozlaştıran müzik değildir evet. ahmet kaya'nın yaptığı da bu değildir, verilen örnek sanırım yeterlidir. "kafama sıkar giderim" demeden önce ahmet kaya ne demiştir? ezdirmem sana kendimi. işte ahmet kaya'nın parçalarındaki esas budur, o yöre insanının özelliklerini yansıtır parçalarına. sonra, toplumu bilinçlendirmeye, uyandırmaya çabalar. ezilip de ses çıkarmayan kesimi uyandırmaktır maksat. ve bu sanattır.
system of a down dinleyen milliyetçiyle kesinlikle alakası olmayan insandır.
hiç bir müzik evrensel olmadığı gibi ahmet kaya da kendi kültürünün ezgileriyle yeri geldiğinde batı sazlarını yeri geldiğinde anadolunun bağrından çıkmış tınılarını yansıttı şarkılarına. peki ben sorarım size hangi müzik kendi yöresini temsil etmez a dostlar. şu anda dinlediğimiz herhangi bir şarkı evrensel olabilir fakat orjininde o da yöresel bir tat. mikrodan makroya hesabı.
edit: küreselleşme olmasa hangi müzik evrensel olurdu? evrensel değildirin açılımı her müziğin belirli bir yöresellikten çıkmasıdır. belirli bir kısma ifade etmekten genele ifade etmektir zaman olgusu içerisinde.
çok saçma ve ironik bir insandır zira ahmet kaya gibi her sene erciyes zafer kurultayı'nda sahne alan bir şarkıcıyı sosyalistin dinlemesi, karaktersizliktir.
esasında ne dinlediği kimseyi ilgilendirmeyen kişidir, çünkü bu bir zevk meselesidir. bazısı bir tarza körü körüne bağlı kalırken, bazısı da kulağına hoş gelen her türlü müziği dinler. ahmet kaya tam anlamıyla ne arabesktir, ne de protesttir. kendine özgün bir müzik tarzı vardır. evet aslında hiç bir müzik evrensel değildir, her biri kendi yöresel özelliklerini taşır ve o yöreye hitap eder. ama neticede sesler bütünü bu müzik denilen hede, ingilizin teki ahmet kaya dinleyip beğenebilir. varsın sözlerini anlamasın, adamın o bariton sesi ve bağlama adamın kulağına hoş gelebilir. evrensellik de bu derecede olabilir zaten. duyan gelmiş, direk güfteye bağlamış olayı. ezgi abicim ezgi, evrensel olan odur. adamın parçada "kadınlar dağlara doğru" dediğini düşünürsek tabi ki ingiliz ne anlasın bundan. aslında denemek gerek, alacağım bağlamamı çıkacağım londra sokaklarına "women women go to mountains" diye böğüreceğim.
ayrıca sanat anlayışını pek bir merak ettiğimiz sosyalisttir.
ahmet kaya'nın yaptığı müzik evrensel değildir, dolayısıyla sanat kapsamında da değildir. ayrıca farklı görüşlerden insanların ahmet kaya dinliyor olması onun müziğinin evrensel olduğu anlamına gelmez!
edit: eksi oy veren arkadaşım, müziğinin evrenselliğini kanıtla o zaman alnından öperim!