pro-aktif dışişleri bakanı'dır. yani bazılarının anlayışına göre öyleymiş.
"çin dostumuz, uygurlar bağımız" ee başka? yok. hiç konuşmasan daha iyiydi be sayın bakanım. biz de bir şey olacak sanmıştık. vallahi "uygurlar hadlerini bilsinler" deseydin bile bir "duruş" gösterdi derdim ama bu ne menem bir açıklamadır sayın bakanım? stratejik derinlik böyle mi oluyor sayın bakanım?
halid meşal'e sahip çıktığın kadar, rabia kader'e de sahip çık da görelim pro-aktifliğini sayın bakanım!
müthiş bir birikim var doğru, kitaplarından belli ama icraatte müthiş başarısızlık söz konusu. bebecan'ın arkasını toplamak kolay değildi bakalım kendi neler yapacak? ama şimdilik küresel sermaye ile uyumlu ve batıcı bir politika izleyeceğe benziyor.
babacan embesilinden en iyi alternatifiyle kurtulan tc'nin dışişleri bakanı.eli öpülesidir.suriye ile sınırları kaldıran fikriyatın müsebbibi.
lakin lakin eğer israille suriye arasındaki husumet bu bakan marifetiyle giderilirse, o zaman hem bu dünyada hemde öteki tarafta hesabı sorulur.
şimdilik böyle bişi yoktur.azerbaycanı da, eski kgb başkanı olan cehennemin dibini boylamış aliyevin oğlundan kurtarılmasına yönelik projeler üretebilirse, türkiye yukarıya doğru ereksiyonel olarak yükselecektir.
-demirel bu duruma üzülür mü dediniz anlayamadım?
-yok paşam ne demek.
-üzülürse üzülsün çok da sikimdeydi.
geçtiğimiz haftalarda bilim ve sanat vakfı'nda kademe grubuna yaptığı sohbet-konferans'ı dinlediğim, müthiş derecede entelektüel birikime sahip ve düğünüme gelmeye söz vermiş yeni bakanımız. bakanlığı fazlasıyla hakediyordu orası tamam ama, yine o içinde bulunmak istediği ve hayaliyle yanıp tutuştuğu akademik ortamdan uzak kalmasına üzüleceğim ben. inşallah bu ülke o'nun kıymetini bilir, türkiye için büyük bir şans.
öylesine pro-aktif'tir ki, merkel ve sarkozy "türkiye'nin avrupa'da işi yok" cümlesine karşılık halen bir açıklamada bulunmamıştır.
yıllarca danışmanlık yaptığı cumhurbaşkanı abdullah gül ve başbakan recep tayyip erdoğan'ın da merkel ve sarkozy'nin açıklamalarına ses çıkarmamaları ilginç olmakla beraber, artık kabineden arkadaşı olan başmüzakereci egemen bağış'ın da herhangi bir tepki göstermemesi tuhaftır. hayır bu adamlar değiller miydi müzakerelerin başlama tarihi alınınca havai fişekli kutlama yapıp, savaş kazanmış komutan edasıyla ankara caddelerinde zafer turu atan? şimdi neden ses seda yok türkiye'nin üyeliği konusunda birliğin en güçlü iki ülkesinin birinci ağızlarından çıkan bu sözler için?
stratejik derinlik adlı eserinde çok doğru tespitlerde bulunan hocamızın, hem danışmanlık ettiği kişileri yönlendirerek daha önce içine düştüğümüz komik durumlar, hem de -her ne kadar taze bakan olursa olsun- merkel ve sarkozy'ye tepki göstermemiş oluşu gösteriyor ki, teoride bir şeyler sunmak, pratikte aynı şeyleri yapmak anlamına gelmiyor.
yani türkiyemdeki akademisyen olgusunu bir kez daha doğrulamıştır davutoğlu hoca. teoride bir şeyleri bilmek demek, pratikte teorisini becerebilmek anlamına gelmiyor.
Necmettin Erbakan'ın da bir dönem dış politika danışmanlarından olan şahsiyet. Derin bir adam. ilerleyen dönemler de hakkında bir çok entry girileceğinden eminim.
meclis dışından seçilen yeni dış işleri bakanıdır. kendisi soğuk savaş sonrası yeniden yapılanan dünyada türkiye'nin rolünün değişmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
davutoğlu'na göre türkiye, artık soğuk savaş döneminin güvenlik algısı ve buna bağlı olarak salt jeostratejiye bağlı uluslararası ilişkiler yaklaşımının artık değişmesi gerektiğini vurgulamakta; bunu yaparkende türkiye için soft power, bölgesel merkez ülke gibi kavramlarla yeni dış politikayı formule etmektedir.
ona göre türkiye artık ortadoğu'daki sorunların çözüm adresi olmalı; bunu gerçekleştirebilmek için çok taraflı bir dış politika izlemelidir. eski osmanlı mirasına ve bunun kültürel etkilerine sürekli vurgu yapan davutoğlu, türkiye'nin bölgedeki model ülke olduğu söylemini kullanmaktadır.
çok taraflı dış politika izlemek sanıldığı gibi abd'nin ekseninden kopmak anlamına gelmemektedir. çünkü 90'ların başından itibaren uluslararası sistemin türkiye'ye biçtiği rol zaten model ülke rolüdür. bu bağlamda abd, sürekli olarak türkiye'nin avrupa birliğine girmesini desteklemekte; türkiye'yi ( abd'nin deyimiyle) ortadoğu'nun islamcı yapılarına karşı halkı müslüman yönetimi laik ve demokratik bir ülke olarak sunmaya çalışmaktadır.
ayrıca davutoğlu'na göre uluslararası ilişkilerde 1970'lerin yaklaşımı olan bağımlılık teorisi değişmiş ve karşılıklı bağımlılık teorisine dönüşmüştür. yani artık sadece çevre ülkeler, merkez ülkelere bağımlı değildir; merkez ile çevre arasında karşılıklı bağımlılık söz konusudur. ayrıca çevre ülkelerdeki sermaye sınıfının niteliğide değişmeye başlamıştır: önceden kompradorolan çevre ülke burjuvazisi, artık uluslararasılaşmaya başlamıştır.
kitaplarını okumuş, seminerlerini takip etmiş biri olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, kendisi türkiye'nin en iyi uluslararası ilişkiler uzmanıdır. Ve böyle bir dehanın dış işleri bakanı olması da Türkiye için çok büyük bir şanstır.
diplomatik kriz çığırtkanları için özellikle bakınız, satın alınız, okuyunuz, anlayınız:
Yeni ABD yönetimine Ermenistan'la sınırı açma olasılığı için dağlık Karabağ sorununun ön koşul olmaktan çıkarılması yönünde siyaset izlenilmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunan cumhurbaşkanı ve başbakanın dış politika baş danışmanı.
türk dış politikasını şekillendiren adamdır. yazdığı stratejik derinlik isimli kitabıyla adeta "ben bu işin kitabını yazdım kardeşim" demiştir. mit müsteşarı olması tartışılmaktadır.
1959 yılında Konya/Taşkent'te doğdu. Ortaöğretimini istanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitenin Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslar arası ilişkiler Bölümünde doktorasını tamamladı. 1990-1995 yılları arasında yurtdışında görev yaptıktan sonra 1996-1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi'nde çalıştı. 1993'te doçent, 1999'da profesör oldu
ikibin ikiden bu yana başbakan başdanışmanı. Cüneyd Zapsu ve Egemen Bağışla bir ara gerginlik yaşadığı dedikoduları bir ara gündeme gelmişti. Son beş yıldır artan bir önemi var ortadoğuda. Öyle ki gazze vahşeti esnasında bölgeyi ziyaret eden Sarkozy yapacağı görüşmelere katılmasını rica etmişti. Ortadoğuda onsuz bir denklem kurmak neredeyse imkansızdır. stratejik derinlik kitabında geliştirdiği doktirini dış politikada uygulamaktadır. Komşularıyla sorunsuz bir türkiye yakın hinterlandını kuracaktır demişti kitabında nitekim kurdu. hamas siyasi büro şefi halid meşal 'in türkiyeye ziyareti onun eseridir. Onun öngörülerini avrupalılar beş yıl sonra görebilmiştir. Yakında daha büyük hamlelerini göreceğimiz gizli dış işleri bakanımızdır. israil kendisinden nefret etmektedir ki bu nedenle bile sevilebilinir.
Bütün bu iyi özelliklerine rağmen uluslar arası ilişkiler uzmanı olmasından mütevellit kendisiyle yapılan bazı röportajlarda olayları son derece rutin şeylermiş gibi değerlendirmesi insanda soğuk duş etkisi yapar.
başbakanlık başdanışmanı.boğaziçi işletmede okumaya başlamış fakat bu bölüm ona yetmemeye başladığı için ekonomiye geçmiş, yüksek lisansını kamu yönetimi alanında doktorasınıda uluslararası ilişkilerde yaparak sosyal bilimlerde el atmadığı alan kalmamıştır.türkiye'nin dış politikasındaki bütün komşu ülkelerle iyi geçinme ve tüm dünyada aktif siyaset fikri ona aittir.
medeniyetler çatışması(crash of civilizations) adlı, amerika'nın bop(büyük ortadoğu projesi) adını verdiği minareyi çalmadan, kılıf babında samuel huntington'a ihale edilen teze, gayet dayanaklı ve sağlam bir anti-tez hazırlayıp bunu akademik dünyaya (özellikle mazlum ülkelerde) duyurmayı başaran; bundan 5 sene kadar evvel koç üniversitesinde derslere giren, sağ tandanslı akademisyen. Görüşleri tutarlı, ilinti yeteneği ise kesinlikle dikkate alınasıdır.