ismi ahmet değil ahmed'dir. kendisi bu şekilde kullanıyor.
(bkz: ahmed akgündüz)
biyografisi:
1955 yılında Diyarbakır'ın Çüngüş kazasına bağlı Malkaya köyü'nde doğdu. ilkokulu köyde tamamlayan Akgündüz, Gaziantep imam-Hatip Lisesi'ni ve Gaziantep Lisesi fen bölümünü bitirdi. 1980 yılında Erzurum Üniversitesi islami ilimler Fakültesi'nden; 1982 yılında istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne Hukuk Tarihi Araştırma Görevlisi olarak giren Akgündüz, 1983 senesinde Mastırını ve 1986 senesinde de islam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi adlı teziyle doktorasını tamamladı. 1987 senesinin Kasım ayında Hukuk doçenti olan Akgündüz, aynı yıl Konya selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne Hukuk Tarihi ve islam Hukuku Doçenti olarak tayin edildi.
1986-1991 yılları arasında Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Uzman Müşavir ve Devlet Arşivleri Danışma Kurulu üyeliği sıfatlarıyla araştırmalarda bulunan Akgündüz, 1993 Eylül'ünde Dumlupınar Üniversitesi'ne Hukuk Profesörü olarak atandı. Ekim 1993' de aynı üniversiteye bağlı Bilecik iktisadi ve idari bilimler Fakültesine Dekan olarak tayin olunan Akgündüz, aynı zamanda Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Başkanıdır. 1997-1998 ders yılında Princeton Üniversitesinde misafir Profesör olarak araştırmalarda bulundu. Arapça, ingilizce ve Farsça bilmektedir. Evli ve iki çocukludur.
ESERLERi
Osmalı Kanunnameleri ve Hukuki Tahlilleri / 12 cilt.
Mukayeseli islam ve Osmanlı Hukuku Külliyatı.
islam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi
Şer'iyye Sicilleri / 2 cilt Heyet ile birlikte
Belgeler Gerçekleri Konuşuyor / 5 cilt
Eski Anayasa hukukumuz ve islam Anayasası
islam'da insan Hakları Beyannamesi
Arşiv Belgeleri Işığında Sayıştay Tarihi
Arşiv Belgeleri Işığında Somuncu Baba
Arşiv Belgeleri Işığında eshab-ı Kehf ve Tarsus Tarihi
Arşiv Belgeleri Işığında Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri
Osmanlı'da Harem
Tabular Yıkılıyor / 2 cilt *
youtube'da ki bir videoda said nursî'nin mehdi olduguna iki kere iki dört eder sekilde inandığını söylemiş mutaaasip zat.
tarihcidir. amma velakin tarihciligide objektiflikten fersah fersah uzaktir. mutlaka her konuyu 'ustad'a getiren, avamı bilemem ama din bilgisi ortalama olan zatlara hic bir sey katmayacagini inandığım prof.
ilk defa bir konferansta kendisini yakından tanıma fırsatı bulduğum akademisyen... kütüphanemde duran, fakat okumadığım, bilinmeyen osmanlı isimli eserin müellifiymiş. sonradan fark ettim. ve kendisinin hitabetine şahit olduktan sonra, eserini okumadığım için de bir parça hicap duyduğumu itiraf etmem gerekiyor.
samimi bir kişiliğe sahip olduğu kısa sürede farkedilecek türden bir insan. diyarbakır çüngüş'lüymüş. konuşmasının girizgahında, üç tür düşmanımız olduğunu belirtmesi ve bunları da, cehalet, ihtilaf ve fakirlik olarak sıralaması, bana bediüzzaman'ın kürtlere vasiyetini anımsattı... ama sadece anımsattı. konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, bediüzzaman'ı tekrar zikretmesi sonrasında, çağrışımların boşuna olmadığını anlayıp, bediüzzaman'dan esinlendiği kanaatine vardım. ki nitekim öyleydi...
konferansın genel itibari ile nasıl bir etkisi oldu diye sorulacak olursa, tabiki müsbet bir tad bıraktığı rahatlıkla söylenebilir. bütün ilim uğraşanlarında gibi kendisi de, ölümün karşısına oturtulduğu vakit daha anlamlı duran bir hatıra edinmemize vesile oldu...
konferansta anlattığı, espri olsun diye söylenmemiş, lakin esprisi olayların doğasından kaynaklandığı için tebessüm ettiren ilginç anekdotlardan sonra, eserlerini okumaya niyetlendiğimi de ifade etmeliyim.
Gezi eylemcileri için kullandığı "dinsizler, sarhoşlar, faizciler" sözleriyle akıllarda kalan Rotterdam islam Üniversitesi Rektörüdür. Facebook sayfasında kaleme aldığı yazısında "Eski hükümetler, milletin malının % 80'ini yiyorlar ve kalan % 20 ise yol parasına bile yetmiyordu. Tayyip Beyin hükümetleri ve bürokratları ise, % 20'ini yediler; ancak % 80'ini millete harcadılar." diye yazdı.
Yani Akgündüz özetle "bizimkiler daha az yedi" dedi.
Ahmet Akgündüz: Başbakanı uyardım beni üzen cevap verdi
--spoiler--
Meclis'te FETÖ Komisyonunda konuşan Rotterdam Üniversitesi Rektörü Prof Ahmet Akgündüz, "2010 yılındaki referandum öncesi dönemin başbakanı Erdoğan'ı FETÖ konusunda uyardım bana, beni üzen bir cevap verdi" dedi.
--spoiler--