yakın zamanda gazi üniversitesinnin yürttüğü çalışmalar sonucu budist tapınağına rastlanan, etnik yapısını türklerin ve çerkezlerin oluşturduğu ve fakat kürt halkının da yavaş yavaş şehir merkezine girmeye başladığı güzel ilçe. bu ilçenin çocukları genel anlamda tarih öğrenirken bir yandan da ahlat'ın özel tarihini öğrenirler. şu sıralar toki'nin yapmış olduğu evlerden dolayı kiralar hayli ucuzlamıştır. şehir kubbetül islam denilen üç şehirden biridir.
#1627245 no lu entrye ilaveten koparıldıktan sonra yumuşaması beklenir. bir nevi çürümesi. kıvamı tutturmak gerekli, biraz fazla bekletsen yenmez, hiç olur. az bekletsen ağızda bıraktığı mayhoşluk rahatsız eder. geri kalan herşey gibi bu da. zamanlama önemli..
aşağı çarşı ve yukarı çarşı olmak üzere 2 tane çarşısı vardır. kış mevsiminde aşağı çarşının yukarısından 4-5 derece sıcak olması gibi ilginç bir durumuda vardır.
kayı boyunun horasan'dan anadoluya girdiklerinde bir dönem konakladıkları mevkidir. boyun bir kısmı suriye tarafına, ertuğrul bey veya muhtemlen babasının olduğu kısmın pasinler tarafına diğer kısmının ise geri horasan bölgesine göç etmiştir.
Selçuklular'dan kalma şahane bir kent. Her tarafı kümbet dolu, Selçuklu Mezarlığı o dönem için çok ilginç. Bir de Ahlat Müzesi var, seramik işlemeler hoşunuza gidecektir. Gölün kıyısında, kavak ağaçlarının yeşillendirdiği, mezarları ve evleri Selçuklu geleneği dolayısıyla taştan yapılan hoş bir ilçe.