ahlakın temeli

entry66 galeri0
    36.
  1. 34.
  2. Öz eleştiri,
    Hoşgörü,
    Saygı.
    4 ...
  3. 33.
  4. genel geçer olmayan temeldir. insandan insana değişir. insan da kültür ve inanca göre değişir. kültür ve inanç da yaşananlara göre değişir. mesela bir insanı öldürmek kimine göre yanlışken kimine göre de ölmesi gerekir. değişik. gerçek şu ki değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
    0 ...
  5. 32.
  6. rasyonel anlamda; insanoğlunun doğada uzun gözlemler ve yaşayışlar sonucu deneyim ettikleri acıların veya acıdan doğan veya yıkıma götürdüğü düşünülen şey ve şeylerin, toplum tarafından tekrar yaşanmasından kaçınmak amacıyla ortak bir konsensus ile yapılmamak üzere ve iyi olan şeylerin, yapıcı olan şeylerin de; insanları daha iyiye, rahata ve haza ulaştırmak amacıyla yapılmak üzere antlaşılmasıdır.

    dini anlamda; inanan insanlar için doğrudan kişiyi doğru olana götüren akla da uyan dini buyruklardır. iyilik yapmanın motivasyonu sevaplardır ve öteki dünya kazancıdır azizim. kötülük yapmanın cezası da hem burada hem ötede feci bir şekilde cezalandırılmakdır. kul hakkı, toplum hakkı vs. düşünüldüğünde de doğru olan budur azizim...
    4 ...
  7. 31.
  8. Benthamcıyız biz çekeriz cefâ!
    Allah baba bizi kant'a bırakmaaa! oooo!
    Lay la la lay lay
    0 ...
  9. 30.
  10. Hayvandan türediklerini öne sürenlerin fikir beyan edemeyeceği bir husustur.
    Tüm değerler kur anda bildirilmişken dinsizler onun bir kısmını alıp bir kısmını red ederler. Bir müddet sonra redettikleri kendilerini kuşatır da sanki hepsini redetmiş gibi aşağılık duruma düşerler.

    Türkiye deki dinsizler e bakın; sünnet olurlar, ramazan ve kurban bayramı kutlarlar, bizim gibi defnedilirler.
    Yani islam ın nimetlerinden faydalanırlar fakat islamı da beğenmezler.

    Hayvandan türediğini önesüren bir kişi nin islamdaki evliliği yasaklanmış akrabalar ile cinselliği yasaklayan bilgi nin kaynağı nedir?
    Oysa eski komünist ler bu sınırları aşmışlardı. Onlar için aile lüzumsuz bir ortamdı. ilişki serbestti. Lakin doğan çocuğa devlet bakmakla mükellefti aileler değil.
    Şimdi ülkemizdeki ergen ateistler bunu benimserler mi? Yada yukardaki örnekleri. Ben asla inanmıyorum.
    O zaman fıtrata, empati ye ve vicdana uygun ahlak kur an dır, sünnet tir. Diğerleri ninki kur andan çalıntı dır. Eksik ve o eksikte boğulmadır. Nesnel bir ahlak görüşüne asla sahip olmamışlardır.
    2 ...
  11. 29.
  12. islamdır.
    Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor nahl/90
    3 ...
  13. 22.
  14. 21.
  15. Vicdan. Vicdanı nerde öğreniriz ; Adler e göre küçükken bize yapılan aferinler ve engellemelerden .
    0 ...
  16. 20.
  17. 18.
  18. Aile de başladığı bir gerçek.
    Ancak şuna inaniyorum; cocuk, mükemmel bir anne ve baba tarafindan, ozenli bir sekilde yetistirilmis olsa bile, her bireyin ahlagi belirli bir yastan sonra kisinin karakterine, niyetine, kalbine göre sekil alıyor. Yani benim ahlagim ailemde basliyor ama ben de bitiyor.
    1 ...
  19. 17.
  20. Gelenekler ve din.
    Bu ikisi ahlakın yegane kaynağını oluşturur.
    1 ...
  21. 16.
  22. memedir.

    meme olmasıydı herkes ahlaklı olurdu. ah şu memeler.
    0 ...
  23. 15.
  24. 14.
  25. Ahlakın kaynağı müslümanlar da nesneldir. Ateistlerde ise özneldir. Lakin tüm ateist ler ahlak kurallarını islam a göre yaşarlar. Bir insanın teyzesinin, halasının, dayısının, amcasının kendine nikahı düşmediğini öğrenmesi sadece islam i kaynaklarca olmuştur. Ateistler de aynı ahlağı savunurlar lakin ahlağın kaynağını kabul etmezler.

    Ateistler lerde ahlak zamana ve kişiye göre, bulunduğu yere göre değişirken, bu müslüman lar için tam tersi değişmez. Değişmeyen in kaynağı kur andır ve kendine inanmayan kitleleride kendi çekim alanında tutarak rahmetini bir kez daha gösterir.
    Değişmeyen, değişen üzerinde etkisini kayıp etmeye başladığı zaman olumsuzlukların ağırlığı artar.

    Örneğin eşcinselin özgürlük olarak algılanması, zina nın ve alkolun sadece bir ihtiyaç olarak kabul edilmesi ve insanın ekmek parası için her işi mübah görmesi dir.

    Sonuçta empati kurularak ortaya konmuş iyi ahlağın kaynağı kur an dır. Ondan uzaklaştıkça ahlak görecelenir, değerler değişir, doğru asla yerinde duramaz olur.
    1 ...
  26. 13.
  27. Ahlağın belli bir ölçüsü olmadığı için kaynağıda yoktur.Ahlak senin iyilerin ve kötülerindir.
    3 ...
  28. 12.
  29. 11.
  30. çocuklara bak anlarsın ahlakın kaynağını;

    yalan söylemezler.
    utanırlar, sıkılırlar.
    içinden geldiği gibi davranırlar.
    kötü bir söz ve iş karşısında hemen tepki verirler, örtbas etmezler.
    3 ...
  31. 10.
  32. ahlakın kaynağı bence vicdandır. vicdanımızın yapmamızı elvermediği şeyler genelde toplumsal açıdan yanlış şeylerdir. yanlış yapmadığımız şeylerin toplamı da bizi iyi insan kategorisine sokar. tabii bu gayet yüzeysel bir anlatım oldu. daha derinlemesine de düşünüp yanıtlamak gerek.
    1 ...
  33. 8.
  34. Ahlak empati, saygı ve toplum bilincidir.
    1 ...
  35. 7.
  36. ahlakın kaynağı damalarda akan asil kandır. cesaret, cömertlik, tevazu gibi pek çok şey insanda doğuştan vardır ya da yoktur.

    diğer taraftan insanın kendisini sıfırlaması ile kötü ahlaktan kurtulmak mümkündür ancak bu yapay ve iğreti bir iyi ahlaka sebep olur.
    1 ...
  37. 6.
  38. Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlak da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edepsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur. Cenab-ı Hak, Peygamber efendimizi överken (Gerçekte sen büyük bir ahlak üzeresin) buyuruyor. (Kalem 4)

    iyi insan, iyi ahlaklı insan demektir. Dinimiz iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir.

    Güzel ahlaka sahip kimselere gıpta etmek, onlar gibi olmaya gayret etmek gerekir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Nimete kavuşmuş olanlardan, tevazu gösterene ve kendini hep kusurlu bilene, helalden kazanıp, hayırlı yerde sarf edene, fıkıh bilgileri ile hikmeti [tasavvufu] birleştirene, helale harama dikkat edene, fakirlere acıyana, işlerini Allah rızası için yapana, huyu güzel olana, kimseye kötülük yapmayana, ilmi ile amel edene ve malının fazlasını dağıtıp, lafının fazlasını saklayana müjdeler olsun.) [Taberani]

    Güzel sözler
    Ahlak hakkında islam âlimleri buyuruyor ki:
    "Kötü ahlaklı, parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur."
    "Her binanın bir temeli vardır. islam’ın temeli de güzel ahlaktır."

    "Kötü ahlak, öyle bir fenalıktır ki, onunla yapılan birçok iyilikler fayda vermez. Güzel ahlak, öyle bir iyiliktir ki, onunla yapılan günahlar bile affa uğrar."

    "Yükselen bütün insanlar ancak güzel ahlakları sayesinde yükselmişlerdir."
    "Güzel ahlak güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir."

    "Güzel ahlak, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir."
    "Güzel ahlak, eziyet vermemek ve meşakkatlere katlanmaktır."
    "Güzel ahlak, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak demektir."

    "Güzel ahlak, Allah’tan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allah’tan bilmek, nimetlere şükür, belalara sabretmektir."

    "Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."

    "Güzel ahlak, haramlardan kaçıp helali aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile efradıyla da iyi geçinip onların maişetlerini temin etmektir."

    "Güzel ahlak, Yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir."

    Bir müslümana çatık kaşla bakmak haramdır. Güler yüzlü olmayan kimse mümin sıfatlı değildir. Herkese karşı güler yüzlü olmalıdır.

    Hadis-i şerifte, Allah’a ve ahiret gününe iman edenin, misafirine ve komşusuna ikram etmesi, ya hayır söylemesi veya susması emredilmiştir. (Buhari)

    Başkasının kötü ahlakından şikayet eden kimsenin kendisi kötü ahlaklıdır. Başkalarının kötülüklerinden bahsediyorsak, bu kendimizin kötü olduğunun alametidir. Güzel ahlak, eziyetleri sineye çekmektir.

    Güzel ahlaklı olmanın alameti şunlardır
    insaflı olmak, arkadaşlarının hatasını görmemek, hüsnü zan etmek, suizandan [kötü zandan] kaçınmak, arkadaşlarının eziyetlerine göğüs germek, onlardan şikayetçi olmamak, hep kendi ayıp ve kusurlarıyla meşgul olmak, kendi nefsini kınamak, güler yüzlü olup, herkesle yumuşak konuşmaktır.
    Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır.

    Hazret-i Hızır buyurdu ki:
    (Güler yüzlü ol, hiddetlenme! Hep faydalı iş yap, az da olsa zararlı iş yapma! Lüzumsuz dolaşma, boş yere gülme, hiç kimseyi kusurundan dolayı ayıplama, günahların için ağla!)

    Büyüklerden Ebu Osman El-Hayri’yi ziyafete davet ettiler. Davet yerine vardığı zaman kendine (Kusura bakma, çok insan geldi seni kabul edemeyeceğiz) dediler. Az gidince tekrar çağırdılar. Gelince tekrar, kabul edemeyeceklerini bildirdiler. Böyle birkaç defa çağırıp geri döndürdükten sonra (Biz seni denemek için bunu yaptık. Gerçekten güzel ahlaklıymışsın) dediler. Cevabında buyurdu ki: (Bu ahlak o kadar güzel midir? Bir köpeği de çağırsanız gelir, kovsanız gider.)
    Citation
    3 ...
  39. 4.
  40. Bir kız için ahlakın güzelliği, güzel ahlaklı bir anneden gelirken, adamın ahlâkî babadan gelir bence.
    5 ...
  41. 1.
  42. bir soru. ahlakın kaynağı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür:
    - ahlakın, dünyanın bir parçası olduğu savunulmuştur.
    -ahlakın, doğaüstü bir varlıktan kaynaklandığı ileri sürülmüştür.
    -ahlakın insan zihninin bir ürünü olduğu ya da doğada bulunduğu ileri sürülmüştür.
    6 ...
  43. 26.
  44. herkesten gizlenmiş kökeninde bulunan zorlama ve cebirdir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük