tam tersi dinin kaynağı ahlaktır. ama bu ateistler ahlaksız anlamına gelmez. din toplumların ahlak anlayışlarına göre oluşturulmuş kurallardan oluşur. bu yüzden her dinde hırsızlık yapmak, insan öldürmek, yalan söylemek suç sayılmıştır.
Ben de bir müslümanım. Ama ahlâkın kaynağı din değildir. Bence ahlâkın kaynağı vicdandır. Toplum da din de ikinci bir settir ve Eğer kişi, birinci engeli geçerse bari burada takılı kalsın ve vazgeçsin diye koyulmuşlardır.
Değildir efenim. Din, ahlaklı olmaya ya da ahlaklı yaşamaya hizmet eden bir unsurdur sadece.
Ahlağın kaynağı kişidir, karekteridir, algısıdır, erdemleridir, hayattaki duruşudur.
Bunun, dinle, kitapla, imanla ilgisi yoktur.
Ahlaklı bir mecusi, ahlaklı bir şemsi, ya da musevi ya da ateist veya çokomele tapan hiç farketmez.
Ahlak yürekte ve beyindedir. O kadar !!!
din ahlakı öğretmez ahlaklı kalmayı öğretir. hani şu şeytana uyup uymama mevzusundan mütevvelit. ahlak kişinin kendi elinde olduğu için dinin yapabileceği pek bir şey yoktur aslında. tabii ki dinimiz ahlaklı yolu öğretir.
dinimiz ahlak dinidir ama sırf bu dinimizin mensubu olduğumuz için kendimizi ahlaklı sanar her türlü ahlaksızlığı da yaparız o ayrı.
zannetmiyorum.
ahlakın kaynağı din ise müslüman ülkelerde bu kadar kötülük neden yaşanıyor ? hani dini inançlarmız olduğu için yani dindar olduğumuz için ahlaklıydık ? ülkemizde yaşanan tecavüz ve istismar suçlarına bakın. ölümüne inkar edilen ensar vakfına bakın. bir terslik yokmu sizce.
ahlaklı bir birey olmak için dine ihtiyaç duyan kişi ne kadar samimi olabilirki ? yani o insan, aslında kötü ve ahlaksız bir insan ama dindar olduğu için kendini dizginleyen bir sahtekar değilde nedir ?
dini inançlar ve bağlılıklar ne zamandan beri insanların ahlaksızlık yapmasına engel olmuştur ? bu büyük bir yalandır. herkesin ahlakı kendi vicdanıdır. sen iyi bir insansan, iyi bir bireysen, iyi bir baba, iyi bir eş, iyi bir çalışan, iyi bir vatansever isen şayet sen bunları dinin emrettiği için değil de, böyle olmak istediğin için yapıyorsan ahlaklı bir insansındır. bunların yanında da dini bir inanca sahipsindir ve bağlı olduğun din de bunları zaten yapmamanı söylüyordur.
canın kötülük, ahlaksızlık vb.. gibi şeyler yapmak istiyor ama inançların buna engel oluyorsa sen aslında ahlaklı ve iyi bir birey değilsindir. bence sen özünde sahtekar, ama görünüşte on numara şekerpare bir insansındır. korku ve yasaklarla dizginlenen insan ise elbet bir gün o dizginleri kıracak, mutlaka özüne dönecektir.
neyin ahlak, neyin de ahlaksızlık olduğu ilk defa, sadece ve sadece kesin yargılarla din kitaplarında belirtilmiştir.
özellikle kuran bu konuda pek mahirdir. neyin ahlak olduğunu belirtmekten çok, ahlaksızlıklara çok fazla yer vermiştir. Bir o kadar da esnek, uzatılabilir, çok farklı yerlere çekilebilecek, zaman zaman kendi özüne bile ters düşen ahlaksızlık kuralları dizelenmiştir ki, bu konuda ulemalar bile, yapılan " hırsızlıkları " hesapta iyi niyetle yapılması halinde " ahlaklılık " olarak nitelendirebilmektedirler.
hırsızlık, hırsızlıktır. zamana göre, adamına göre, amacına göre değişmez, değişmemelidir. ama lar, fakat lar, çünkü ler, hırsızlıkları örtmez, kapatamaz, unutturamaz, affetiremez.
pek alışkanlıkları yoksa da, yobazlar biraz kitap okusunlar..
hatta hatta biraz felsefe, biraz da kendi din kitaplarını okusunlar..
Ahlak anlayışı zamana ve topluma göre değişir. Dinlerde kendi zamanlarında, kendi içinde bulunduğu topluma göre mevcut ahlak anlayışını kaydeder. Mesela tevrata çocuğunu kesmek normal bir şeymiş gibi girer çünkü o zamanlar normal birşeydir bu.
Diyelim ki ahlakın kaynağı din, dinlerin de islam anlayışı ile aynı dinin devamı olduğunu varsayıyoruz. Kuran değiştirilemeyeceğine göre ahlak kuralları sabittir. Bu durumda aynı ahlak kurallarını tekrarlaması gerekir. Tarihine bakıyoruz. Tevrat evlilikten fazla bahsetmez, incilde tek eşlilik var. Boşanma yok. islamda çok eşlilik var.
Diyelim, incil ve tevrat değişti. Değişmişse neye göre değişmiştir. O dönemde güçlü olan kimse ona göre değişmiştir. Eee güçlü olanın kadınlar olmadığı gayet açık. Yine erkek egemen toplumda din değişecekse kadınlara avantaj sağlayacak şekilde değişmiş olamaz. "incil ve kuran birbirinin devamı değildir." sonucuna rahatlıkla varılabilir.
Diyelim ahlakın kuralları sabit değil. Her dönemde farklı ahlak kuralları indirildi. Daha kötü olur, çünkü bu seferde kitap sabit. Belki 100 bin yıl sonra da aynı ahlak kuralları geçerli olacak mı.
("1 erkek 4 kadınla evlenebilir" bir ahlak kuralı mıdır. Çok fazla öyledir.)
olması gerektiği duruma bakarsak (bir kısmın yanlış yapması yüzünden bir gruba kötüdür veya iyidir demek yanıltıcı olabileceğinden yanlış sayılabilir.) dinin insanlar için bir sürü faydası olduğu söylenebilir. Rabbi'nin rızası için davranışlarına dikkat edip iyilerini geliştirmek ve yaymak, kötüleriniyse bırakmak ve yok olması için insanlara tavsiye verip uyarmak, insanları kaynaştırmak, bir şey yaparken veya söylerken düşünüp iyiyse yapmak kötüyse yapmamak vb. evet, uygulansa insanlar tarafından ahlakın kaynağı dindir özellikle de islamiyet ama yeterince uygulamıyoruz ne yazık ki. (bkz: Kur'an-ı Kerim) (bkz: Veda hutbesi) (bkz: peygamber ahlakı) yapılması gerekenle olan arasında kimilerinde uçuruma yakın fark var diye aradaki masumlara laf atmayın boş yere günaha girmeyin. güzel ahlak sahibi olup ıslah olmamız ve iyi birer kul olmamız dileğimle.
Madde üstü kutsal bir dayanağı olmamasına rağmen uyduruk şeyler sebebiyle kendini kısıtlayan bir ateist en hafif tanımlamayla kerizdir, en ağır tanımlamayla o.ç. bi kerizdir.