kilo vermeden önce almak şart mıdır kadar düzeysiz bir soru ,dindar geçinen ahlaksızları gördükçe yanıt elbette hayır olacaktır. Geçmişte belki öyleydi ama günümüzde dinle ahlaklı olmak arasında bir bağ kalmamış gibi görünüyor.
Din ile ahlakın ilişkisini inceleyen bir başlıktır.
Toplumların sosyal ilişkilerini incelediğimiz zaman, belli kurallara riayet etmek gerektiğini, toplum düzeninin sağlanabilmesinin temel bir şartı olarak görmekteyiz. Nitekim ilk yerleşik yaşamdan günümüze kadar, birçok kural hayatımıza yerleşmiş ve bunların tartışılmasını bile yersiz bulmuşuzdur. Bu kuralların bütününe ahlak kuralı diyebiliriz.
Ahlak kuralları çeşitli alt dallara ayrılabilir. Görgü kuralları, örf ve adet kuralları vb. Kurallar ahlak yapısının hem alt dallarını oluşturmakta hemde temelini hazırlamaktadır.
Zaman içinde insan sayısının artmasından kaynaklı, ahlak kurallarıda dejenere olmuş, herhangibi bir yaptırımdan uzak kalmıştır. Müeyyidesi olan, toplumun uhrevi hayatını düzenleyen din kuralları bir nevi bu açığı kapatmış, vicdan kavramıyla insanlara bir otokontrol mekanizması sağlamıştır.
Dindar olmak ahlaklı olmayı gerektirir bu bağlamda. Ama ahlaklı olmak için dindar olmaya gerek yoktur. Çünkü din ahlak ölçüsünde değerlendirilir. Ama ahlak din ölçüsünde değerlendirilmez.
Dindarlık henüz anlaşılamamış bir kahram ne yazık ki.
Din kültürü öğretmenlerinin öğrencilerine tecavüz ettiği bir dünyada elbette gerek yoktur.
Din ile ahlaklı olunsaydı çoğunluğu müslüman türkiye'de bu kadar tecavüz, cinayet, çocuk istismarı olmazdı.
Peki bir insanın insani ilişkilerinde çok vefalı,dürüst olması ancak onu yoktan var edip yediren içiren giydiren barındıran Allah'a vefasız ve dürüst olmaması onu ahlaklı yapar mı ?
El cevap yapmaz çünkü Allah-u Teala bizi yaratmasa biz yoktuk bütün her şeyimiz aslında onun ancak bazıları bunun farkında değil.
Sana her şeyi veren seni "yoktan varedene"yapılan saygısızlık vefasızlık nedir ?
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı varda o kahveyi, kahveyi ısıtan ateşi, kahveyi koyduğun cevzenin madeni olan demiri yaratanın hiç mi hatrı yok ?
Eğer yok deniyorsa evet en büyük ahlaksız sensin.
Peki insanı ilişkilerde ki ahlak önemsiz midir ?
El cevap kesinlikle hayır çok önemlidir çünkü o kahveyi getirene teşekkür etmeyen allha hiç teşekkür etmez
Hatta kuran insani ilişkileri en güzel şekilde tanzim eden ilahi kitaptır
Ayıp araştırmayın, örtün
Dedikodu etmek ölü eti yemekle eşdeğer görülmüş
Kul hakkına riayet edin
Bunlar hep kuranın emridir peki muslumanim diyen kişinin bu emirlere uymaması başkasının ben dinsiz ahlaklı olayım demeyi mi gerektir ?
Olamazsın dinsiz ahlakı olunmaz çünkü yaptığın nankörlük her şeyi varedene yapıyorsun
O zaman Müslümanım diyen kurana tam manası ile uysun, dinsiz ahlaklı olmaya çalışan iman edip ahlaklı olsun herkes kazansın.
hangi din ve o dinin hangi kolundan olduğuna bağlı.
örneğin yahudiler diğer insanları kendi kölesi olarak gördükleri için onları kandırmayı, onlara yalan söylemeyi sorun etmezler.
aynı şekilde hristiyanlar farklı tanrıya inandıklarını sandıkları müslümanlara karşı bırakın onlara karşı dürüst olmayı, onları kandırmayı marifet sayarlar.
yeni kendi aralarında ahlaklı başkalarına karşı ahlaksızlardır.