herhangi bir avrupa şehrindeki sokakların temizliğine bakılarak bile anlaşılır sebebin kurandan uzaklaşmak olmadığı. ahlak, dini bir öğüt olmasının yanında bireyin vicdanının uygulamaya koyduğu kurallar bütünüdür.
cumada en ön safta namaz kılıp da mahalleye komple faizle para veren adam tanıyorum.
bı çok neden gösterilebilir elbette ama ben doguyla batı arasında kalma olarak adlandırabilirim. o araya sıkışmışlık ortaya böyle vahim sonuçlar çıkarabiliyor.
özentilik, hem ahlâk kurallarını kim belirliyor be, neyse hepsi değil ama bazı davranışların zekâ geriliğinden kaynaklandığını düşünüyorum ahlâkla alakası yok.
baskıcı ve muhafazakar iktidarlar insan psikolojisinde ters etki yaratır bu özgürlükçü ve liberal iktidarlarda da böyledir.
eğer bir ülke baskıcı ve muhafazakar iktidarlar tarafından yönetiliyorsa o ülkede zaman geçtikçe insanoğlunun fıtratı gereği yani (insanların baskıcı ortama dayanamaması ve yeni nesillerin bu durumdan etkilenerek baskıcı yönetime karşı çıkmasından dolayı). ahlaki çöküş yavaş yavaş belirmeye başlar. eğer iktidar ülkeyi düzgün yönetemiyorsa ekonomik sıkıntılar baş göstermişse ve kaos ortamı hakimse ahlaki bozuluş daha şiddetli artar.
bu olay medyanın gelişmesiyle ve küreselleşmenin artmasıyla daha hızlı gerçekleşir eski dönemlerde bu olay yüzlerce yıl sürüyordu.
işin ilginç yanı ise bir ülke özgürlükçü ve liberal iktidarlar tarafından yönetiliyorsa bu durumda tam tersi olur.
örnek vermek gerekirse: roma imparatorluğu yönetiminde özgürlük had safhadaydı hatta insanlar günümüzden bile daha liberaldi yani toplumda; eşcinsellik, zina hatta ensest bile normal sayılıyordu ancak isa peygamberin doğumundan sonra hristiyanlık yavaş yavaş yayılınca dediğim olayın tam tersi oldu insanlar daha da fazla muhafazakarlaştı.
günümüzde ise örneği batıda görünür bir şekilde gözlemlenmekte ırkçılığın artması, aşırı sağ partilerin yükselmesi gibi.
bu dediklerimin psikolojide, sosyolojide karşılığı var mıdır bilmiyorum ancak araştırmalarım ve gözlemlerime göre bahsettiğim olayın gerçekliği, muhtemel görünüyor...
eğitim sistemi, şuur yoksunu ebevenler, manevi eksiklik, arkadaş ortamı, kontrolsüz ve şuursuzca sosyal medya kullanımı, şahıslar üzerinden kişinin kendini kıyas etme hatası, yazılı ve görsel basın yolu ile ahlaksızlığa prim verilmesi ve bunların birbiri ile bağlantısı başlıca sebeplerden sadece bir kaç tanesidir.