ahlak

entry329 galeri10
    118.
  1. Ahlak, kişinin sosyal bir varlık olmasından doğan en önemli kavramlardan biridir. içinde ya da dışında olduğunuzu düşünmeniz bir şey değiştirmez. Ahlak adına söylenen her şeyden nasibinizi almanıza engel olamazsınız.
    Ahlak ahlakı konu alan etik yani ahlak felsefesiyle ele alınmak istendiğinde genel bir bakış açısı gerektirir.
    Eğer bir merak duygunuz yoksa , sorgulama ihtiyacı içerisine girecek bir anınız olmadıysa her kavram gibi ahlakı da kendi tekelinize alıyorsunuz demektir bu.
    Din ? Toplumsal görgü kuralları , evrensel kabul görmüş bir takım kurallar yasalar ? Sizin ahlak dediginiz nedir. Ahlak kurallarından önce Ahlak nedir ve neye dayanır.
    Gelenekçi yaşama sahip ülkelerde olduğu aile midir ?
    Her gün tartıstığınız ırk , bekaret , cinsellik.. Kendinizi neye hangi etik kurala dayandırıyorsunuz ya da bu dünya ve işleyişinden bağımsız bir varoluş kurma peşinde misiniz ?
    Önemsiz bulduklarınıza sırt çevirip özgürlük diyerek yaşadıklarınız birer gerçeklik mi ?
    1 ...
  2. 119.
  3. kökeninde ne din vardır ne de ırk. sadece insan ve toplum kanunları.
    0 ...
  4. 120.
  5. toplumsal vicdan gereği var olan olgudur.
    0 ...
  6. 121.
  7. 122.
  8. sadece insanın kendi içinde var olandır.

    ne din, ne adet, ne görgü, ne de görenek olmayan ahlakı var edebilir.
    insan "bireysel ahlak sahibi" olabilmeli.
    0 ...
  9. 123.
  10. türkiye'de hızla kaybedilen olgu.
    bitmişiz biz. saygı sevgi bunları geçtim ahlak yok ahlak.
    3 ...
  11. 124.
  12. insanın; karşısında bulunanın yüzüne söyleyemeyeceği şeyleri sanaldan rahatça söylemesi sonucu ahlak kavramı çöküntüye uğramıştır, yani teknoloji bu yozlaşmayı artırmıştır.
    1 ...
  13. 125.
  14. günümüzde pek çok insanda olması gerekirken pek azında bulunan erdemdir.
    0 ...
  15. 126.
  16. Ahlaki guzel olan insan, her yasta guzeldir.
    0 ...
  17. 127.
  18. Tanrı Kabil'e Habil'in nerede olduğunu sorduğunda, Kabil öfkeli biçimde bir başka soruyla yanıt verir: "Ben kardeşimin bekçisi miyim?

    Emmanuel Levinas'ın bu konudaki yorumu şudur:

    "Öfkeli Kabil'in bu sorusuyla birlikte her türlü ahlaksızlık başladı. Elbette ben kardeşimin bekçisiyim ve ahlaklı bir kişi olmak için özel bir sebep aramadığım sürece ahlaklı bir kişi olurum ve öyle kalırım. Kabul etsem de etmesem de kardeşimin bekçisiyim; çünkü kardeşimin iyiliği benim ne yaptığıma ya da neyi yapmaktan geri durduğuma bağlıdır. Ve ben ahlaklı bir kişiyim; çünkü bu bağımlılığı tanır ve onun getirdiği sorumluluğu kabul ederim. Bu bağımlılığı sorguladığım ve Kabil gibi neden özen göstermem gerektiğine dair bir sebep gösterilmesini istediğim anda, sorumluluğumu terk ederim ve artık ahlaklı bir kişi olmaktan çıkarım. Kardeşimin bağımlılığı beni etik bir varlık haline getiren şeydir. Bağımlılık ve etik birlikte ayakta dururlar ve birlikte düşerler."
    0 ...
  19. 128.
  20. ahlak basittir.bireysel olarak düşünelecek olursa empatidir.kendi özgürlüğünü kısıtlamadan başkasının duygularını anlamaya çalışmaktır ona göre davranmaktır.başkasının istemli olarak kalbini kırmamak acı çekmesinden mutlu olmamaktır.erdemdir.onurdur.
    0 ...
  21. 129.
  22. Ahlak meydana getirelecek olan davranisin anlmlandirlmasi icsellestirilmesi ve hayatta uygulama bulmasidir. ne ne icin yaptığını bilmektir. Hür ve akil sahibi bireyin iradesi dogrultusunda fiilerini sekillendirmesidir.
    0 ...
  23. 130.
  24. en güzel ve yakışır örneği Hz. Muhammed'dir. (s. a. v)

    edit: sözlük özel isimleri neden büyük harfle yazmıyor?
    0 ...
  25. 131.
  26. temeli dine dayandılmıs bu ulkude aptal toplulugunun çükünü, elini, belini kontrol edemedigi ; zeka yoksunu, at gözlügü takmıs, sınırlı düşünce yapılarıyla dinsizlere ahlaksız diyip ahlakı ogretmeye calısan, sevişme savaş benle diyen ahlaklı kesimin one sürdügü huzur adı altındaki sacmalıklardır.
    1 ...
  27. 132.
  28. kesin sınırları yoktur. kuralları bir avuç erkeğin ego ve kıskançlıklarına göre belirlenmiş, kadınların birbirine karşı geliştirdiği kıskançlık, rekabet, çekememezlik ile korunmuştur.

    ayrıca:

    bir başkasının yaşantısıdır dönüp arkamıza baksak
    çünkü yaşadıklarımız başkasının yargısına tutsak
    su yasak rüzgâr yasak açık kapılar yasak
    0 ...
  29. 133.
  30. Ülkemizde ne ticarisi, ne siyasisi pek bulunmamaktadır.
    0 ...
  31. 134.
  32. 135.
  33. biz, kaynağı insan toplumunun dışında olan bir ahlak tanımıyoruz; bu bir aldatmacadır. bizim için ahlak, proleter sınıf mücadelesinin çıkarlarına tabidir.
    0 ...
  34. 136.
  35. Ahlak milli ve dini kriterler ile belirlenir.
    0 ...
  36. 137.
  37. ülkemizde git gide yozlaşmaya hatta kaybolmaya başlayan kavramdır ne yazık ki.
    1 ...
  38. 138.
  39. kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma. en güzeli bu.
    0 ...
  40. 139.
  41. ancak tanrı varsa temelendirilebildiği gerçeğini nedense çoğu kişiye anlatamadığım kavramdır.
    2 ...
  42. 140.
  43. En basit anlamıyla neyin doğru ve yanlış olması gerektiğiyle ilgili yargılar ve ilkeler bütünüdür.

    Özelliklerinden birisi insanlar tarafından oluşturulmuş ve oluşturuluyor olmasıdır. Kültürden kültüre farklılık gösteren bu kavram insan eylemlerini iyi ideasına göre düzenlemeyi amaçlar.

    Aslında ahlak, sürünün sürü içerisinde uyum sağlayabilmesi ve süredekilerin kendini kabul ettirmesi için "uydurulmuş" yargılar sistemidir.
    1 ...
  44. 141.
  45. 142.
  46. Kişisel olduğunu iddia eden dangalakların cinayet gibi suçlarda tıkanıp kaldığı kavram. he yok eğer ortaya çıkan etkiyi baz alacaksak bu seferde etik kavramı ve gerçeklik üzerine bir çatı oluşturmamız lazım. lakin bu bilginin mutlak değişebilir yapısı ele alındığında kendi içinde çürüyecek bir yöntemdir. kısacası ahlak toplumun ahlakı olmak zorundadır. avrupa özentisi aptallar umarım anlarlar.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük