burada ahlakın bekçiliğini yapmak istemem fakat kaos ortamının oluşmasındaki en büyük faktör ahlakın son bulmasıdır.birlikte yaşama sözleşmesini hüviyetlerimizi çıkarttırarak imzalamış sayılır ve gereği gibi yaşarız .ancak ahlakın olmadığı kitle kendi kendine yok olur, bir insan evladı da mezarına uğramaz.ahlaktan da hazetmiyorsan yekten takıl zararın dokunmasın.
evet ama gereklidir diye cevap verilecek önerme. insan olmanin beraberinde getirdigi bir olgudur ahlak. insan kötüdür demeyecegim,cünkü dogasinda kötlülük olduguna inanmiyorum. lakin kötülüge egilimi nedendir bilinmez daha agirdir. bu yüzden kendimizi korumak , guvenligimizi saglamak adina ahlak gereklidir. cünkü insanlarin yargisindan cekinerek kötülükten cayma orani yükselir. ama sadece bu da yetmiyor günümüzde insanüstü bir varligin yargisini bagli oldugumuza inanarak din olgusunu da yaratmis oluyoruz. tabii ki hicbiri 100de 100 etkili degil ama yine de etkili.
özünde aslinda dogru bir söz ama simdiki insanlik icin gecerliligi yoktur.
bazıları doğru bazıları yanlıştır. mesela kendine yapılmasından hoşlanmadığın şeyleri başkasına yapma mantığı tamamen ahlaktır ve bu toplumsal düzeye çıkarılabilir ama burdada bir mantık hatası görüyoruzki insanlar bazı şeylerin kendisine yapılmasındançok hoşlanıyor. (bkz: ahlaktaki mantık hatası)
Esas olan edinilmiş etik değerlerdir. Ahlak nedensiz olarak öğrenilir ve uygulanır. Benimsenmediğinden ve haklılandırılmadığıdan çıkar karşısında patlak verir. Katıldığım önermedir. insanlar ahlaklı değil erdemli yetiştirilmeli.
Ahlak zamana ve topluma göre değişken bir olgu olduğu için kime göre ve neye göre sorularını akla getirir.
Ahlaka iyi bir insan olma gayreti penceresinden bakıp, yaşanılan toplumun bu doğrultuda çaba göstermesi olarak algılanıyorsa başlık yanlış önermedir.
Yok toplumun saçmasapan tabularından bahsediyorsa, cuk diye oturan başlıktır.
Ahlaka ihtiyacı olmayan bireyler vardır. Toplum ne kadar militer ise o toplumun bireyleri de o kadar ahlaka ihtiyaç duyar. Ahlak toplumlar için, kırılıp dökülebilen, eskiyen, yeniden yapılandırılabilen bir araç gibidir. Tek başına güvenilir değildir. ileri derecede eğitimli bireyler için ahlak personal jesusdır.
ahlakın ortaya çıkış sebebini ahlakçı filozoflar bile yanlış biliyor.
ahlak, toplumu ya da başkalarını korumak için değil, kişinin kendisini koruması içindir, zarar görmemek içindir.
ahlaksızlık yaparsan, ya toplum ya ondan zarar gören kişi ya da devlet cezanı keser.
bireysel ahlak anlamlıdır. toplumsal ahlak saçmalıktır.
ahlak kişiden kişiye göre değişir. herkesin doğrusu kendisini bağlar. bunun aksi kendin gibi düşünmeyen insanlar üzerinde baskı kurmaktır. ahlak bireyseldir. ancak bir dna değildir. aynı ahlak görüşlerine sahip diğer insanlar da vardır. ve bu kişiler özelde bir grup ya da büyük bir kitleyi oluşturabilirler. bir kitlenin içinde bulunan kişiler herkesin kendi inancına sahip olduğunu düşünerek hareket ederler. bu sebeple kendi inancından olmayan kişileri dışlayabilirler. bu da toplumsal ahlakı doğurur. toplumsal ahlaka göre hareket eden kimselerin gerçekten ahlaka sahip oldukları söylenemez. çünkü herkesin bütün konularda uzlaşabileceği bir ahlaki sistem yoktur. ama toplumsal ahlak, kendi içerisinde herkesin bütün konularda uzlaşmış olması anlamını taşır.