ahlak sadece din ile insanlara öğretilebilir

entry81 galeri0
    6.
  1. ahlak zeka ve vicdanın birleşimidir. bunun din olduğunu söyleyenler de çıkabilir tabii ama günümüz dünyasında dinin (3 dinin de) akıl muhtavesından yoksun şekilde kullanılmasıyla suya düşen önerme.

    dinlerin gerçekliğini anladığımızda, aklımızı kullanmaya başladığımızda gerçekleşmesine gerek kalmaz zaten o zaman insanlar dine ihtiyacı kalmadan ahlak kavramını tamamlarlar.
    1 ...
  2. 5.
  3. din'in gerektirdiklerini ve gerçeklerini gerçekleştir(e)meyip, içini bencillik, ego ve kibirlilik ile dolduran insanoğlu yüzünden çürütülebilineceği veya bozuk olduğu düşünülen gerçek. insanoğlu 'hep bana hep bana' diyip sürekli kendisini düşündüğü için bu durumlara gelindi. şahsi ve bencil duygular sebebi ile.

    kimi gerzeklerce yobazlık ve bağnazlık olarak addedildiği için böyle şeyleri demeleri hep o lanet olasıca insanlar yüzünden. o bilindik, tanınan isimler yüzünden... ne zaman bu konular açılıca, akla hep onların isimleri gelir ve 'onun müridleri, yaptıkları' yüzünden senin dinin lekelenir, sanki herkes o lanet tanınmış insanlar gibi olduğunu düşünür.
    samimi olarak bunu yapmazlar ama kolaylarına böyle yapmak gelir ve yapıverirler.

    ahlak ve erdem sahibi olmanın şartı tam olarak din değildir. bu bir gerçek. ama bu yoldaki en büyük yardımcı unsur ve bu yolda ilerlemeni sağlayacak esas düşünce sistemi budur.

    şimdiii, ne kadar eksilersen bu yazının sana battığını, deli ve gıcık ettiğini o kadar iyi bileceğim ki bu bana müthiş haz verecek.*
    2 ...
  4. 4.
  5. dinin ahlakı genel olarak güçlüye itaatin ahlağıdır. kutsal kitaptan allahı çıkarın, yerine ağa yazın, bunun neyin ahlakı olduğunu anlarsınız.
    6 ...
  6. 3.
  7. din baskıyı öngörür. baskıyla öğretilmiş şeyler toplumu yozlaştırır.
    o sebepten size güle güle diyoruz ve ikinci kutuyu açıyoruz;
    (bkz: sevgi)
    11 ...
  8. 2.
  9. o halde neden dinin bu kadar onemli oldugu bir toplumda bu kadar ahlaksiz var diye sorularak curutulebilecek onerme.

    edit: entrinin teokratik acidan degil de bir defa da mantik acisindan okunmasini rica ediyorum.
    43 ...
  10. 1.
  11. ahlak kavramını sadece din ile verilebileceğini gösteren yerinde bir tepit.

    ahlak her toplumda olması gereken bir olgudur. fakat kişiden kişiye değişen olgu değildir.

    insan içerisinde uygunsuz hareket yapmak ahlaksızlıtır. fakat hangi hareket ahlaksızlık bunu biz belirleyemeyiz.
    batı toplumlarında sokakta sevişmek sıradan bir davranışken, ülkemizde bu ahlaksızlıktır.
    insanların saygı duyduğu şeylere eleştiri kisvesi altında hakaret etmek batı toplumlarında özgürlük adı ile anılırken bizde saygısızlık ve ahlaksızlık olarak algılanır.
    hazreti muhammed'i resmetmek batı toplumlarında özgürlük olarak algılanırken, bunun resmedilmesi bizde ahlaksızlık ve saygısızlık olarak nitelendirilir.
    bunlar doğrultusunda,
    hiç bir insan evladı kendi başına ahlak sınırı, ahlak kuralı koyamaz. ben yaptım oldu diyemez. ben sokakta sevişiyorum, sex yapıyorum bu benim yaşam tarzım, bu benim ahlak anlayışım, insanlar buna saygı duysun diyemez. bu bir ahlaksızlık örneğidir. yaptığı edepsizlikleri ahlak adı altında içerisine sindirmesidir.
    netice itibari ile,
    ahlakın kurallarını din koyar, biz inananlar ise uygularız.
    inanmayan elbet olacaktır. fakat inanmayan insan da çıkıp ortalıkta, ahlak konusunda ahkam kesmesin. kendi başına ahlakı yorumlayınca böyle saçmalıklar ortaya çıkıyor.
    10 ...
© 2025 uludağ sözlük