Saçmalık değil yerine göre gerekli olan kavramlardır. Sadece her şeyi olur olmaz ahlak çercevesinde değerlendirip , otu boku ahlaksızlık, şerefsizlik diye yaftalayan insanların tavırlarıdır saçma olan .
Doğaya da mantığa da aykırı değildir. Ahlak namus, ve şeref tüm insanlık için kazan-kazan durumudur. Kanı bozuklar rahatsız olur sadece onların da kendilerine yada başkalarına bir faydaları yoktur.
Doğada olmadığı yalanıyla savunulmaya çalışılan troll beyanıdır.
Biraz doğa belgeseli seyreden herkes sürü halinde yaşayan memeli hayvan topluluklarında bazı kuralların olduğunu bilir. Sürünün varlığını devam ettirebilmesi, iç dengelerin sağlanması için bu böyle olmak zorundadır. Sürülerin iç kültürel, sosyal gelenekleri, kuralları bunlara Allah tarafından ilham edilmiş sabit kurallar olmayıp, aynı hayvan cinsinde bile sürüden sürüye ve zamandan zamana farklılık gösterebilmektedir.
Tüm bunlarda anlayabilenler için çok hikmetler vardır.
Normal düşünce yetisine sahip olamayan insanların iddiası,
Bunlar insanla hayvan arasındaki farkların bir kısmıdır, yani bunları reddeden için diğerlerini de reddetmek şarttır,
Hayatını koruma, yaşama, özgürlük, sahip olma hakkı, miras, kanuni ve şeri kanunları yok saymalı, miras, tapu, ruhsatla işi olmamalı, ayılar inlerine çelik kapı taktırmıyorsa söksünler kapıları, kilitleri, savunma için pençe ve dişleri yeter, silah kullanmasınlar, maymunlar gibi kaba taş ve sopa olabilir,
Bide yolda biri yakalayıp sikmeye kalkarsa ya razı olacaksın yada hırlayıp diş göstererek savunma yapacaksın yada koşarak uzaklaşmayı deneyeceksin,
Doğada yok dediklerinin yanında diyemediklerinle de yüzleşmek zorundasın.
Namus, şeref ve onur ahlaka ait kavramlardır. Ahlak toplum değerinden çıkmadır. Toplum zamana ve olaya bağlı değişim gösterdiğinden yargıları da değişir. Toplumun ahlakına kapılmak sürekli değişen bir durum içinde olmaksa. Sürekli değişen yargıların olması tutarsızlıktır. Tutarsız olan ahlaki ve doğru olmayacağından kendi oluşturduğumuz etik yargılar iyi ve doğru ama toplumun dikte ettiği ahlaki doğrular ahlaki olmayandır.
Örneklere vakit harcamayacağım ama düşündüğünüzde toplumumuzda namus, şeref ve onurlu nitelikteki öne çıkan insanların topluma büyük zararı olduğunu anlamak güç değil.
Bunun devamında adalet denen soyut kavram da gelir. Bu kavramları saçma bulan kişi her türlü gasp, tecavüz, cinayet gibi şeyleri yapabilir. Hatta daha da ileri gideyim zor durumda kalsa insan bile yiyebilir. Herhangi bir normu olmaz bağlayıcı bir kurala sahip olmaz. Bu insanlar canı o an ne istiyorsa olmasını ister ve kural tanımaz. Toplumda bu zihniyete sahip binlerce kişi var hepsi de kendini maskeliyor bir şekilde acilen tedavi edilmeliler.
Ben bunlara önem vermeyen insandan korkarım çünkü her türlü pislik ona normal gelebilir. Ahlak, namus, şeref, onur çok derin kavramlardır, çoğu insan hepsini sadece belaltı düşünüyor ama. Örneğin ahlak anlayışı olan birisi; sokağa çöp atmaz ya da şerefli birisi; yanında çalışan işçinin hakkını yemez, onurlu birisi; hırsızlık yapmaz, namuslu birisi; cocuklara göz dikmez. Düzinelerce örnek verilebilir daha ama bu kavramları saçma gören birisi her türlü pisliğe bulaşabilir.
Kabul edin veya etmeyin dinsizliğin götüreceği sonuçlardan yalnızca biridir bu durum. Dediğimi herkesin kavramasını beklemiyorum, bu konularda kafa patlatmış insanlar ne dediğimi anlar. Din yoksa objektif ahlak, iyilik veya kötülük kavramları bile bahsedilemez. Görecelik olduğu an zaten... Eksilemek yerine bu konulara kafa patlatın. Doğru söyleyeni köyden kovmaya gerek yok.
buna benzer bir cümleyi, hangi bölümdü hatırlamıyorum, rabarbada duymuştum. günün sorusu 'abartılan ne var?' diye bir soruydu.
saçmalık diye net bir şey söyleyemem ama şeref ve onur gerçekten çok fazla abartılan iki kavram. bir de insan şerefi ve onuru için yaşar diye bir zırvalık var ki aman aman.
bu kavramlar elbet vardır. olmasa isimleri olmazdı.
ayrıca bu kavramlar başka insanları korumak için değil, kişinin kendini koruması için varolmuştur.
mesela yoldan geçen bi adama küfür etsen dayak yeme ihtimalin yüksektir.
bu da gösteriyor ki ahlak kişinin kendini koruması için vardır.
diğer adı geçen kavramlarda, keza.