bir soru. ahlakın kaynağı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür:
- ahlakın, dünyanın bir parçası olduğu savunulmuştur.
-ahlakın, doğaüstü bir varlıktan kaynaklandığı ileri sürülmüştür.
-ahlakın insan zihninin bir ürünü olduğu ya da doğada bulunduğu ileri sürülmüştür.
rasyonel anlamda; insanoğlunun doğada uzun gözlemler ve yaşayışlar sonucu deneyim ettikleri acıların veya acıdan doğan veya yıkıma götürdüğü düşünülen şey ve şeylerin, toplum tarafından tekrar yaşanmasından kaçınmak amacıyla ortak bir konsensus ile yapılmamak üzere ve iyi olan şeylerin, yapıcı olan şeylerin de; insanları daha iyiye, rahata ve haza ulaştırmak amacıyla yapılmak üzere antlaşılmasıdır.
dini anlamda; inanan insanlar için doğrudan kişiyi doğru olana götüren akla da uyan dini buyruklardır. iyilik yapmanın motivasyonu sevaplardır ve öteki dünya kazancıdır azizim. kötülük yapmanın cezası da hem burada hem ötede feci bir şekilde cezalandırılmakdır. kul hakkı, toplum hakkı vs. düşünüldüğünde de doğru olan budur azizim...
ateis kardeşler birbirini kandırmaya çalışmış ama yapmacık tavırları geçin.Ahlakın temeli dindir tabiki.Din olmasa , üstü bir varlık bir tanrı size yükümlülük vermese size ne ahlaktan ? Size ne namustan ? 2 günlük dünya siktiğim yanımda sikmediğim ahımda kafasıyla yaşayan insanın neresinde ahlak ?