Said nursi'nin toplumun nasıl bozulacağını analiz edip ortaya koyduğu çalışmalardır.
Normalde gram hoşlanmam bu deli adamdan ama bu sefer haklı.
Kadın sayısı erkek sayısını geçecek.
zinalar çoğalacak
haram artık insanlara normal gelicek
kadınların nüfusu artıcak
binalar çoğalacak ve hepsi çapraz olucak yani tek bir sıra halinde olmayacak
kabeden büyük bir bina saygıdan ötürü dikilemezdi şuanki oturduğumuz apartmanlar bile daha büyük
hırsızlıklar çoğalacak
Boşanmalar artacak
erkekler kadın gibi kadınlarsa erkek gibi olucak ki peygamber Efendimiz bunlara lanet etmiştir
giyinen çıplaklar olacaktır
tesettürene riayet etmeyenler çoğalacakdır yani iki başlılar tabiriyle deve hörgücü gibi başlar yapılacaktır .
kıyamete yakın olan günümüz için vuku bulacak hadiselerdir..
--spoiler--
fitne
hercümerç
“insanlar öyle günler görecek ki katil niçin öldürdüğünü, maktul de niçin öldürüldüğünü bilemeyecek.” “Bu nasıl olur?” diye soruldu. Şu cevabı verdi: “Herçtir! Öldüren de ölen de ateştedir.” (Müslim, Fiten 56) hadisini açıklar mısınız?
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"insanlar öyle günler görecek ki, katil niçin öldürdüğünü, maktul de niçin öldürüldüğünü bilemeyecek."
"Bu nasıl olur?" diye soruldu. Şu cevabı verdi:
"Herçtir! Öldüren de ölen de ateştedir." (Müslim, Fiten 56)
ibnu Hacer, "herç" kelimesinin kullanıldığı mânaları zikreder. Ahir zaman fitnesi ile ilgili şu hususlar kaydedilir.
1. Katlde şiddet,
2. Katlde çokluk,
3. ihtilat (kargaşa),
4. Ahir zamanda ortaya çıkacak fitne.
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) bu kelimeyi, kendisinin ölümünden sonra, islam cemiyetinde çıkacak ve galip vasfıyla "mü'minlerin birbirlerini çokça öldürmeleri" şeklinde tezahür edecek olan içtimaî bozuklukları haber vermek maksadıyla sıkça kullanmıştır. Bir başka ifadeyle, fitne kelimesi ile katl dahil her çeşit içtimâî bozukluklar kastedilirken; herç kelimesiyle de içtimâî bozuklukların dahilî kırım halini alacak kadar ilerleyen had safhası kastedilmiş oluyor.
Herç kelimesinin bilhassa mü'minin mü'mini öldürmesi şeklindeki kargaşaları ifade etmek maksadıyla kullanılma keyfiyeti, bizzat Hz. Peygamber (asm)'in sözlerinden açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber (asm), kıyametten önce ortaya çıkacak içtimâî bozuklukları sayarken, bu bozuklukların bir neticesi olarak "herç"in de artacağını mükerrer olarak ifade eder. Dinleyiciler tarafından umumiyetle müphem bulunan "herç"in ne olduğu sorulunca Hz. Peygamber (asm), bazen bizzat sözle: "Herç ölüm demektir, ölüm demektir, ölüm demektir." diye vurgulayarak açıklarken, bazan da eliyle boyun uçurma işareti yaparak, bu kelime ile katletmeyi kasd ettiğini belirtir.
Bir kısım rivayetlerden, ashabtan bazılarının "çokça katl" olarak tesbit edilen herçten düşmanla cihad sırasında ölme veya öldürmenin artması şeklinde yanlış anladığını, ancak Hz. Peygamber (asm)'in bu anlayışı tashih ettiğini görmekteyiz. Ebu Musa'dan gelen bir rivayete göre, Hz. Peygamber (asm):
"Kıyametten önce mutlaka herç vardır." buyurması üzerine:
"Ey Allah'ın Resûlü herç nedir?" diye sordum.
"Katldir." cevabını verdi. Bunun üzerine orada bulunan Müslümanlardan bazıları:
"Ey Allah'ın Resûlü (bunu belirtmeniz de niye?) Biz şimdiden bir yılda şu kadar bu kadar çok müşrik öldürüyoruz!" derler. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) muhatablarının yanlış anladıklarını görerek, şu tavzih ve açıklamada bulunur:
"(Benim kastım) müşriklerin öldürülmesi değildir. (O gün gelince) birbirinizi öldüreceksiniz, o kadar ki, kişi komşusunu, amcaoğlunu ve akrabalarını öldürecek." Cemaatten bazıları tekrar sorar:
"Ey Allah'ın Resulü, o zaman aklımız başımızda olduğu halde mi bunu yapacağız (yoksa delirmiş mi olacağız?)" Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şu cevabı verir:
"Hayır, bu esnada akıl kalmaz. (Aşırı hırs ve cehalet sebebiyle) o devir insanlarının ekseriyetinin aklı ortadan kalkar. Bu durumda, halk içinde ortaya çıkan akıldan mahrum bir ayak takımı, öncekilerin yerine geçer."
Hz. Peygamber (asm): "Davaları aynı olan iki büyük grup arasında büyük bir savaş vukua gelmedikçe kıyamet kopmaz." (Müslim, Fiten 17)
diyerek herçle alâkalı hadislerde ifade edilen dahilî öldürmeleri teyid eder.
"Bahtiyar, fitneden kaçınan kimse ile belalarla karşılaşınca sabreden kimsedir. Ne mutlu ona!" (Ebu Davud, Fiten 2),
Fitneye bulaşmamayı ve imkan nisbetinde fitneden kaçmayı tavsiye etmektedir. Fitneye bulaşan kimse öldürülse de cehennemlik olacağı hadiste buyurulmuştur. Fitne esnasında kimin haklı kimin haksız olduğu bilinmez. Fitneyi çıkaranların maşası olmama yönüne de dikkat çekilmiştir.
"Yaklaşan bir şerden yazık Araplara! Elini çeken ondan kurtulur." (Ebu Davud, Fiten 1)
buyurarak fitneye bulaşmayanın kurtulacağı haber verilmiştir.
(Prof.Dr. ibrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, 13/358-359.)