ahilik kurumunun anlaşılabilmesi için onun toplumsal hayatta nasıl bir fonksiyon üstlendiğini ortaya koymak, ayrıca ahi kelimesinin sözlük,teşkilat anlamlarına bakmak gerekir. sözlük anlamı olarak ahilik; cömert, eli açık; kardeşim anlamına gelmektedir. teşkilat anlamında ahilik ise; anadolu'da birliği, refahı,toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi,manevi,tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşlarıdır. anadolu'da ahilik 1171 ile 1262 yılları arasında yaşamış ahi evran tarafından kurulmuştur.
günümüzün esnaf odalarıyla aynı kapıya çıkmaktadır. aynı zamanda osman bey ahi şeyhlerinden edebalı nın kızıyla evlenmiş bu da taze osmanlı devletine ahilerin desteğini kazandırmıştır.
anadolu da esnaf birlikleri olarak yapılandırılmış teşkilatlardır. amacı, sosyal adaleti gerçekleştirmek olan kurumun ticari, sosyal, ekonomik alanlarda önemli işlevleri vardı. dahilerin görevleri : üretimi ihtiyaca göre ayarlama, kalitesiz ve bozuk mal üretimini engelleme,piyasadaki malların fiyatını ayarlamaktır(narh kesme).
Evvel zamanın en gizemli teşkilatlanmalarından biridir.
Bugün dahi tam olarak çözümlenememiş olağanüstü bir organizasyon yapısı vardır.
Gerçekleri kadar efsanevi yönleri de vardır.