depresyona girmiştir, kalbi kırılmıştır, terkedilmiştir...
bol bol sevin, ilgi ve alakanız eksik olmasın.
misal benim kadar eve girince beni alır kucağına sever.
davranışları kedinizin evde kendini huzurlu hissetmediğini gösteriyor, en azından benim fikrim bu.
evde kendine ait bir ortam göremediği zaman sürekli savunmaya geçer, muhtemelen ya düzeni bozulmuş ya da bir şeyi tehdit unsuru olarak görüyor.
bu yüzden koruma içgüdüsü devrede.
evinizi, kediye uygun hale getirmeniz gerekir.
ona ait objeler, mekanlar oluşturmalısınız.
kutulardan ufak saklanma yerleri yapabilirsiniz.
tırmalama tahtası mutlaka olsun ve ortalarda bir yerlerde bırakın.
bir kedi evi sahiplenirse, o ev artık ona aittir ve siz misafirsinizdir. bu yüzden bırakın da eşyaları ortalıkta kalsın, ona ait izler olsun.
bir diğer tavsiyem kedinizin uyanma vakitlerinde o uykudan uyanmış mahmur halindeyken, sizin de uyanıp onu sevmeniz.
yaklaşık 20 dakika sevebilirsiniz ve böylece sakinleşecek size de daha fazla ısınacaktır.
yaramazlık yaptığında bile bağırıp çağırmayın, zira ilk başta sinmiş gibi gözükse de sonra daha da agresifleşiyor, onun yerine yaramazlık yaptığında gidin okşayın, güzel konuşun, hatta öpün başından bak nasıl sakinleşiyor.
sanırım çözümsüzdür. en azından bizim de başımıza gelen aynı olay çözümsüz kalmıştı. kesinlikle evet, bir tehdit unsuru görüyordur. onu bertaraf etmek gerekir. biz yapamadık. balkonumuza gelen bir sokak kedisiyle karşı karşıya gelip delirmişti en sonunda. hepimize saldırdı, elimizden bacağımızdan parçalar kopardı. sakinleşsin diye bekledik. tekrar yanına gittiğimizde yine kan revan. yapacak bir şey kalmamıştı. belediye ekipleri geldi, götürdü. 10 gün sonra geri alabilirsiniz dediler, aldık. ama artık bizi tanımıyordu. veterinerimize danıştık, geri dönüşü olmaz dedi. sokağa atmaktansa, uyutalım. maalesef. yıl 2009'du. hala aklıma gelince canım sıkılır.
Sevdirmekten ve okşanmaktan hoşlanmayan hayvanı zorla sıkıştırıp mıncırmaya çalışmak hayvanı daha da agresif yapar. Bırakın kendi haline. Evin içinde kendisi için bir yaşam alanı olduğuna ikna olsun. Sizin ona asla zarar vermeyeceğinize emin olsun. Daha önce Taşıma kutusuna girdikten sonra Gittiği veterinerde ya da o sırada hoş olmayan şeyler Yaşadı ise gitmek istememesi çok normaldir. Veterinerde yanından ayrınılmasın. Kutunun Kapağı açılsın kedi çıkması beklensin. Yabancı ortamda olduğu için ilk sahibine gidecektir. Hayvanı sevmek için huy değiştirmesini beklemek yanlıştır.