bir polisiye dizide suç çözmeye meraklı bir suç dehasının yaşadığı fobi çeşidi. dizinin ismini hatırlayamadım ama endgame olduğunu düşünüyorum.
genetik, biyolojik ve psikolojik faktörlere bağlıdır. çocukluk travmalarından kaynaklanabilir.
diğeri istemsizce açik alanda gelişen sempatik sinir sistemimin anormal bir derecede şaha kalkişidir ve saatlerce büyük atak sürebilir.ve ne hikmetse eve dönünce azalma hatta belirtiler komple geçebilir.birde dişarı çikinca korkan tipler vardi.onlarda hiçbir bedensel birşey olmaz fakat uçak korkusu gibi korku yaşiyabilirler.tipben çaresini bulan ben görmedim.
Normal karşılanabilecek bir fobi türü.
Bu rahatsızlığa sahip insanlar delinin sapığın sarhoşun keşin biri tarafından bıçaklanmak, bir araç tarafından ezilmek, bir köpek tarafından ısırılmak, başına düşen ağır bir cisim altında ezilmek gibi çekincelerle dişarı çıkmaya korkarlar.
Yaşlı bir komşumuzda da vardı. Adamcağız bütün gün evde oturur, karısından çok ev işi yapardı.
insanın aslında korktuğundan dışarı çıkamadığı sanılan fobidir.aslında korku değil yaşanılan bir olayın tramva sonucu olan ve her dışarı çıktığında korkmadığı halde o korkuyu yaşıyormuş gibi hissetmesidir.tramvaya bağlı panik bozukluktur.nasıl bir insan kaza yapınca araba süremiyorsa onun gibide anlaşılabilir benim yaşadığım olaydır agorafobiliyim.
açık yer ya da kalabalık korkusu
genel anlamıyla alan korkusudur. panik bozukluk yaşayan kişilerde sıklıkla görülür. halka açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş yapmaktan, seyahat etmekten korkar.
insanın aslında korktuğundan dışarı çıkamadığı sanılan fobidir.aslında korku değil yaşanılan bir olayın tramva sonucu olan ve her dışarı çıktığında korkmadığı halde o korkuyu yaşıyormuş gibi hissetmesidir.tramvaya bağlı panik bozukluktur.nasıl bir insan kaza yapınca araba süremiyorsa onun gibide anlaşılabilir benim yaşadığım olaydır agorafobiliyim.
kısaca kaygı belirtileri oluştuğu zaman kaçmanın ya da yardım almanın mümkün olmadığı durumlardan korkma ve kaçınma olarak tanımlanan agorafobi kelime olarak baktığımız zaman yunanca, pazar yeri anlamına gelen agora sözcüğünden geliyor.
tanı kriterleri nelerdir?
kaygı belirtileri oluştuğu anda kaçmanın güç ya da utandırıcı olacağı durumlar karşısında yaşanan kaygı olarak tanımlanır. bireye bu tanıyı koyabilmemiz için belirtilerin en az 6 ay devam ediyor olması gerekir.
marketler, alışveriş marketleri pazar yerleri çoğunlukla korkulan alanlar olarak tanımlanır. kaçmanın zor olduğu, örneğin trenler, uçaklar, köprüler ya da uzun yol yolculukları da bazen korkulan durumlardır. agorafobisi olan bireyler çpğunlukla evden çıkamaz ya da bunu, büyük rahatsızlık duyarak yapar.
agorafobi dsm-4 tanılarında panik bozukluğun alt tipi olarak tanımlanıyordu. yeni dsm-5 tanılarında ayrı bir kategori olarak yer alıyor. bu değişiklikle birlikte ıcd ile paralel sınıflandırılmış oldu. daha önceki çalışmalarda hep panik bozukluğun alt alanı olarak araştırma yapıldığından epidemiyolojisi hakkında elle tutulur pek bilgi yok.
nasıl bir tedavi planı çizilir?
kaygı bozukluklarının tümünde maruz bırakma, yüzleştirme tedavilerin odak noktasıdır. agorafobinin tedavisinde bdt ile maruz bırakma uygulanır. özellikle korkulan durumlara sistematik maruz bırakmaya. bu tedaviye kişinin partneri de dahil edildiğinde daha etkili sonuç alındığı da kanıtlanmıştır. agorafobisi olmayan partner, eşin evden çıkma ile ilgili kaçınmasını engellemek amacıyla onun ıhtıyaçlarını karşılamayı bırakması için desteklenir. adım adım kendi başlarına maruz bırakma tedavisini uygulayabilecekleri bir el kitabı da kişinin terapisine ek yardımcı bir destek olabilir.
panik ataş geçmişi olmayan agorafobinin temel özellikleri, agorafobinin eşlik ettiği panik bozukluğa benzer. Farkı, korku odağının aciz kalmak, istediğini yapamaz hale gelmek olması veya utanç veren panik benzeri semptomlar veya tam panik ataklar yerine limitli semptom atakları yaşamasıdır.
Agorafobi, kalabalık veya kapalı mekanlar gibi, kişinin ortamın kontrolünü elinde bulunduramadığı yerlerde paniklemesine verilen isimdir. alnız başına kalmaktan korkmak, yalnız sokağa çıkmaktan, kalabalık yerlere girmekten (sinema, tiyatro, tünel, köprü) ve asansör, otobüs, vapur, uçak gibi yerlerde bulunmaktan korkmak gibi durumlar da agorafobi başlığı altında incelenebilirler.
Genellikle agorafobinin sebebi bulunulan yerden çıkamama, tıkanıp kalma, hiç bir seçeneği olmama korkusudur. Yine bazı kaynaklarda agorafobinin sebebi, bu tip ortamlara çıkıldığı zaman panik atağı geçirerek insanlara rezil olma korkusu olarak gösterilmiştir.
Agorafobi, çoğunlukla kısıtlı bir bölgede veya durumda geçerlidir. Fakat bazı ağır vakalarda, kişiler agorafobi sebebiyle evlerinden bile çıkamamaktadırlar.
hammaddesinde % 60-70 oranında panik atak vardır. sürekli kalp krizi geçirme, nefessiz kalma korkusuna bir de dışarı çıkınca ''kafama tuğla düşer mi, bir maganda kurşunu yer miyim, bilinçsiz bir sürücü tarafından ezilir miyim vs '' gibi korkular eklenince hayatınız iyice boka sarar.
Bu hastalığa sahip insanlarda acık alan korkusu , dısarıya tek basına cıkamama gibi durumlar ortaya çıkıyor . Ve agorafobisi olan insanlarda panik atak geçirme riski taşıdıklarından dısarıya tek başlarına cıkmak istemezler .
sadece kapalı-açık alan korkusu değildir. sürekli suadiye-cadde-kozyatağı arasında yaşayan bünyemin, dün ortaköye gittiğimde ce-e demiş rahatsızlığıdır. Tedavi gerektirir. Aşama aşama ilerler.
bireyin kendisini zorda yada sıkıntıda hissetmesine neden olan bir rahatsızlığın gelişmesi durumunda gerekli olan yardımı alamama korkusudur. ailelerinde anksiyete, panik ve fobik öykü bulunur.