bu dünya da var ile yok arası araf'ta kalan düşünce akımı. yumurta ikizi kardeşlerin aynı şeyleri söyleyip, farklı cevaplar vermesine benzer bilinmezlikleri.
"Tanrı'ya inandığımızı düşünüyoruz, ama ölüm ve yaşamın gizemleri karşısında deli gibi korkuyoruz. Fazlasıyla kendimizi merkez alıyoruz ama kendi benliklerimizin sınırlılığı düşüncesiyle baş edemiyoruz. ilerlemeye ve aklın gücüne inanıyoruz, ama insan doğasının karanlık yönleri de bizi ele geçiriyor. Seks saplantımız var, ama imgelemden korkuyoruz ve sarsılmaz tabularla kendimizi korumaya alıyoruz. Eşitliğe inanıyoruz, ama alt sınıflardan nefret ediyoruz. Kendi bedenlerimizden korkuyoruz ve her şeyden önemlisi ölümden korkuyoruz.
tanrı'yı hissediyorum ama varlığından emin olamam..."
south park'ın the poor kid bölümünde fena dalgaya aldığı inanış. ama yine de, kendilerine ateist ve ya dindar diyenlerin son derece rahatsız tavırları olduğu bu memlekette insana gayet çekici gelebiliyor.
tanrının var olduğunun bilinemeyeceğine inanan inançtır.dine karşıdır, sebebi tanrının bilinmemesinden dolayı yapılan dini uygulamaların gereksiz olduğuna inanırlar.bu yönüyle komünizme benzetilsede komünizm hristiyanlığa karşıdır.agnostisizm ise dine karşıdır.dediğimiz gibi dinlere tamamen uzak ateistliğe yakın bir kavramdır.agnostisizmde günah kavramı yoktur.kişi yasalara uymakla yükümlüdür.
ateizme geçiş evresidir. bir bilinemezci, bir ortamda çok rahatlıkla yüce görülen kişiye* hakaret edebilir, hatta dalga geçebilir. bu olay da kendi içlerinde bir çelişkinin olduğunu gözler önüne sermektedir.
dünyaya, olaylara, insana, kısaca canlıya bakıldığında bir tanrıyı inkar etmek ne kadar güç olsa da, agnostisizm daha da güç bir şeydir. bir kişinin, ateist olması bir şekilde açıklanabilir ancak agnostik olmasının açıklanabilecek bir durumunun olduğunu sanmıyorum.
herkesin hakkında fikir sahibi olduğu fakat genel olarak çoğunluğun hiçbir şey anlamadığı felsefedir. ön yargı meselesi haline getirmekten olayı anlayamayan insan sayısı on binleri aşıyor!
bilinmezlik veya bilinemezlik:
Zayıf agnostisizm bilinmezlik gibidir, kimsenin tanrı hakkında bilgisi yoktur.
Güçlü agnostisizm ise bilinemezlikdir, tanrıyı kimse bilemez, kimse onun hakkında düşünemez
düşüncelerine sahip felsefi akım
"hiçbir bok bildiğim yok" ya da "belki de allah vardır lan, göte gelmeyelim sonra" gibi aptallık sınırlarını zorlayan düşünceler sonucu meydana gelmiş saçma bir akım.
kolaya kaçmacılık gibi biraz. kant'tan etkilenmiş gibi biraz; doğruluğu ya da yanlışlığı kanıtlanamadığı için metafizik bilim değildir. richard dawkins'e göre ateizmin bir önceki adımı ancak, bu görüşe sahip kişi kolaylıkla dine de dönebilir.
bazı insanlarda inanç konularında erkeklenerek inanmadığını göstererek ama o kadarda yemediği için kendilerini herhangi bi yorum yok diye kendilerini sakladıkları sembolik mangal yüreklilere denir.
Güçsüz ve Güçlü olarak 2'ye ayrılan felsefi bir akımdır. Güçsüz Agnostisizm'e göre tanrı şuan bilinemesede ileride bilinebilirliği vardır. Güçlü Agnostisizm'e göre ise Tanrı bilinemez.