inanç değildir bir akım, kavramdır.
tanrının varlığına inanıyorum ve ya inanmıyorum ifadesi inanç ornegidir.
ama ben agnostiğim diyince inancını açıklamış olmuyosun.
(inancından agnostiğim diye bahsedenler için yazılmıştır)
birine inancını sorduğumuzda "yea ben agnostiğim"demek çok mantıksız bir cevaptır.
öncelikle agnostisizm bir inanç değil kavramdır. evren ya tanrıdan bağımsız oluştu ya da bir tanrı tarafından yaratıldı. 3.bi ihtimal varsa söyleyin. her şey ya kendiliğinden (tanrı olmadan) ya da tanrı dolayasıyla var oldu. gerçek bu ikisinden biri. bu iki seçenekten birini kabul etmek inanç oluyor.
agnostisizm ise tanrı var ya da yok bilemeyiz diyor evet bu doğru olabilir . evet, tanrı var ya da yok bilemeyebiliriz ama bu bir inanç değil ki...
bir ölçek teizm, bir ölçek ateizm teoloji shaker'ın de karıştırılıp felsefe bardağına konur. metafizik ile süslenerek servis edilir.
cehalet mutluluktur gerçeğinin coctaili olan düşünce (pardon, düşünmeme-sorgulamama) kısacası; aman ali rıza bey, ağzımızın tadı kaçmasın yaklaşımı mı desek, hem ayranım dökülmesin hem gözüm sevilmesin yaklaşımı mı desek; nasıl anlarsanız anlayın.
t. h. huxley bu agnostisizm terimini neden dillendirmiş bilmem ama günümüzde hem carl sagan haklı, hem papa haklı demek gibi bir şey olarak algılanıyor ve yaşanıyor.
Agnostisizm Fransızca agnosticisme felsefe: “Tanrı’nın ve evrenin nereden türediğinin bilinmediğini ve bilinemeyeceğini ileri süren öğreti.” anlamındaki bu söz için TDK “bilinemezcilik“ kelimesini önermektedir.
Agnostisizm, bilinmezcilik ya da bilinemezcilik; Teolojik anlamda Tanrı’nın varlığının ya da yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır. Bu akımın takipçilerine agnostik veya bilinemezci denir. Agnostisizmin iki türü vardır. Zayıf agnostisizme göre hiç kimsenin Tanrı hakkında bir bilgisi yoktur; ancak bu belki bilinebilir; güçlü agnostisizme göre ise Tanrı hiçbir şekilde bilinemez. Agnostisizm genel olarak olaylara kuşkucu yaklaşır, kuşkucu sorular sorar ve yanıtları kuşku ile bulmaya çalışır. Agnostik sözcüğünü ilk olarak ingiliz biyolog Thomas Henry Huxley 1869 yılında kullanmıştır. Buna rağmen daha erken düşünür ve yazarların da bu düşünceye sahip olduğu bilinir. Örneğin Eski Yunan düşünür Protagoras da agnostik olarak anılır.
Agnostisizmin tanımı
Agnostisizm, ateizm ile aynı şey değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Buna rağmen, agnostisizm tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Demografik araştırmalar için ise ateizm ve agnostisizm diğer tüm dinsiz felsefeler ile aynı kategoridedir. Bazı kaynaklar ise agnostisizmi “tarafsızlık” olarak yorumlar. T. H. Huxley ise agnostisizm hakkında şunu demiştir:
« Agnostisizm bir inanç değildir; ancak özü tek bir dinç uygulamaya yatan bir metottur. Bu ilke kesinlikle akıl olarak gösterilebilir; ancak sonuçlar kanıtlanmış veya kanıtlanabilir denebilecek kadar kesin gösterilmemelidir. »
Etimolojisi
“Agnostik” sözcüğü Eski Yunanca olumsuz öneki olan “an+” ve yine aynı dilden “bilen, bilgisi olan” anlamına gelen “gnōstikós (γνωστικός)” sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. Kabaca anlamı “bilgisi olmayan” demektir. Bu sözcük ise yine Eski Yunanca “bilmek” anlamına gelen “gignōskō, gnō- (γιγνωσκω, γνω-)” sözcüğünden türemiştir. ilk kullanımı T. H. Huxley tarafından 1869 yılında gerçekleştirilmiş ve Türkçe’ye Fransızca “agnostique” sözcüğünden geçmiştir.
Agnostisizm [fr. agnosticisme, ing. agnosticism] bilinemezcilik demektir. En sık kullanım biçimi dini inançlara Agnostik yaklaşımdır. Bertrand Russell’ın tarif ettiği Agnostik bakış açısına göre, Tanrı’nın varlığı ve dünya ötesi yaşam hakkında, mevcut dinlerin öne sürdüğü iddiaların günümüzde doğrulanması mümkün değildir. Dolayısıyla herhangi bir dine mensup olmak anlamsız görülebilir. Öte yandan Agnostisizm kendini “kesinlikle tanrı yoktur” diyen Ateizmden de ayrı tutar.
ilahi/doğaüstü varlıkların gözlemlenemediği için bilinemez olduğunu savunan felsefi fikir akımı. bu insanlar arada kalmamışlar inansak mı inanmasak mı diye, tamamen bilinemez olduğunu söylüyorlar. kimse şu anlık bilemez mantığı yani. gözlemlenirse işler değişir. peki ya ilahi varlıklar gözlemlenen zaman sen ölmüş olsan o zaman nolacak?
inanmak isteyipte kanıt bulamayanların inanışı demek agnostisizmi sadece lise de agnostisizmin tanımını görüp ordan kalma yarım yamalak bilgiyle bu kavramı açıklamak demektir. gerçek agnostisizm bir tanrı varsa bile bu tanrıya biz 3 boyutlu varlıklar tarafından ulaşılamayacağını savunur. ve atıyorum birisi gelse sizi yerden yere vursa gezegenin dışına fırlatsa ve ben tanrıyım dese bile eğer agnostikseniz tüm o yaşadıklarınıza rağmen onun tanrı olduğunu kabul etmemeniz gerekir çünkü belki de o sizi yerden yere vuran şey tanrı değil de başka bir galaksiden gelen bir uzaylı olabilir.
Ben garantici inanç diyorum. Bakın bi teiste veya ateiste, çıkıyorlar meydana inançlarını ve inançsızlıklarını ortaya seriyorlar. Savunacakları bir olguları var. Fikirleri net, mırın kırın etmiyorlar. Ya varsa ya yoksa değil, onlar için ya vardır ya yoktur.
Bi de agnostiğe bakın: "şeyy bilemiyorum olabilir de olmayabilir de... kemküm."
Hem karnım doysun hem pastam dursun mu bu ne bu? * belirsizlik zor olmuyor mu ya?
Tanrı yokmuş gibi yaşa, varmış gibi hisset, ama olmayacağını da düşün, belki de vardır gibi davran. Ne anladım bundan. ikizler burcu bi inanç olsaydı bu olurdu kesinlikle. *
Kardeşlerim ne çok dusunuyonuz.
Bunun adı bu yuzden "inanç".
Kanıtlanabilir bir şey olsa zaten varlığı kanitlansa herkes inançlı,yokluğu kanitlansa herkes inançsız olurdu. Aslına bakarsak öyle de olmazdı,emin olduğun doğru bi bilgi için "inanç " deme lüksümüz olmazdı. Bu bir gerçek,doğru olurdu.
Bazıları komik bir şekilde bunu bir de kanıtlamaya çalışıyor. Varlığını ve yokluğunu.