bunlar da inananlardan daha çok uğraşıyor inanmayanlarla arkadaş. hayır yani senin şüphe duyduğun tanrı şüphe kabul etmiyor şüpheci olarak seni de kabul etmiyor. ne “ bilinmiz abi yii “ triplerine girip artistik yapıyorsun. özünde sen de ateist sayılıyorsun.
Neden agnostizm? Hemen Her ateist geçmişinde deist ve agnostik olmuştur. O yollardan geçmiştir. Tanrının varlığının olma ihtimalinin verdiği korku insanları deist yada agnostik yapıyor genelde. Böyle vicdan rahatlatıyorlar.
Birde cahil cahil konuşmuşlar, "ey ateist tanrıyı çürütecek kanıt bulamadıysan.." gibi zırvalamış. Cidden komik derecede cahilsiniz. Hayır, Var olmayan bir şeyi neden ispatlama derdine düşeyim ki? Ve neden var olmayan binlerce hayali varlık varken tanrının var olup olmadığına takıntılısınız?
Bana diyorsun ki sen agnostik kardeş," hügo'nun ve şirine'nin gerçekte var olmadığını bilemezsin." şimdi kafanda yandı mı bir kaç ampul? Anladın mı ateistleri?
"benim şimdilik savunduğum zayıf agnostisizme göre ise gelecekte belki bir kanıt bulunur ve 2 taraftan birine yönelebiliriz bunun sebebi bilime olan inancım."
Hala diyorsun ki ileride belki tanrının varlığına kanıt bulunur ve 2 taraftan birine yönelebiliriz. Ve bilime olan inancını gösteriyorsun sebep olarak. * yani komik değil mi? Bilimin tanrıyı ispatlayacağını mı düşünüyorsun? Bugüne kadar bilimin bana ispatladığı bir tane doğaüstü olay yada varlığı gösterir misin? Cidden komiksin. Yani bilimle çelişiyorsun bir kere sen bu sözlerinle. Evrimi araştırdın mı? Ya big bang? Adamlar g.tünü yırtıyor nasıl başladığını bulmak için. Sence bulamazlarsa ya bu tanrının işidir derler mi? Diyebilir mi? O zaman adı bilim olur mu?
Ateistleri şu noktada anlamalısın, biz binlerce doğaüstü gücü olup bilimle çelişen hayali figürün/kahramanın gerçekte var olup olmadığına yüzde 50 şans verecek kadar boşa yormuyoruz beyinlerimizi. Agnostiklik gereksiz bir şey benim gözümde. Ama saygı duyuyorum inanan inanmayan herkesin görüşüne.
Geçen seneye kadar ateist olan beni içine çeken görüştür kesinlikle şüphesiz.. Hiçbir şekilde bilimle bile Tanrı'nın varlığını ve yokluğunu kanıtlamak mümkün değil.. 13 yaşındaki ateist ergenin internette Allah yok demesi ile ya da bir ateistin ölünce yok olup gideceğiz demesiyle Allah yok olmuyor ve ölümden sonrasının hiçlik olacağı anlamına gelmiyor. Hani ölüp de sanki geri dönerek cennette neler olduğunu anlatan cübbeli sarıklı tipitiplerden hiçbir farkları yok böyle kesin konuşanların.
Birçok inançtan daha mantıklı geliyor.
Hiçbir şey kesin değildir.
Zeus'ta olabilir.
Makarna canavarı da olabilir.
Odin'de olabilir.
Ra'da olabilir.
Lucifer'da olabilir.
--spoiler--
Agnostisizm, tanrının varlığına inanmak ya da inanmamak konusunda insan aklının yetersiz kaldığını savunan felsefî anlayıştır.
Agnostisizm, Tanrı'nın var olup olmadığının bilinemeyeceğini iddia ederek O'nun varlığı ya da yokluğuna inanmayı askıya alır. Dinî agnostisizm ise Tanrı'yı bilmenin insanın bilgi sınırlarını aştığını ancak bu durumun O'na inanmaya engel olmadığını iddia eder.
Bilinen tanımların birincisi, "Tanrı'nın ve ruhani, metafizik ve doğaüstü bir varlığın veya varlıkların bilimsel olarak hiçbir zaman kanıtlanamayacağını ve gözlemlenemedikleri için hiçbir zaman bilinemeyeceğini savunan bir görüştür."[4] şeklindeyken ikincisi, "insan aklının, Tanrı'nın var olduğu inancını veya Tanrı'nın olmadığı inancını haklı çıkarmak için yeterli rasyonel gerekçeler sağlayamadığının öğretisidir."[3] ve üçüncüsü, "maddesel fenomenlerin ötesinde herhangi bir varlığın veya 'varoluşsal ilk neden'in hiçbir zaman bilinemeyeceği ve bu nedenle de bilinemeyecek şeyin de üzerine yoğunluk vermenin gereksiz olduğunun doktrini veya öğretisidir."[3] şeklindedir.
Seyyid Şerîf Cürcânî göre bu inanca ait kimselerin genel tanımı laedri (bilinmezci) olan agnostiklere cevabı şudur ;
Eğer kendileri bu görüş ve tutumları konusunda kesin bilgiye sahiplerse bu onların lâedrî olmadıkları anlamına gelir. Eğer kesin bilgiye sahip olmadıklarını söylüyorlarsa iddialarının doğruluğu teziyle çelişiyorlar demektir. Her iki durumda da lâedrîliğin temelsiz olduğu ortaya çıkmaktadır.
yani sen diyorsan ki Allah bilinemez, bu söylemin kesinse sen agnostik değil ateistsin, yok eğer bu iddian kesin değilse o halde tezin yalan. çünkü kesin bilmediğin bir şey ileri sürüyorsun ve kabulunü bekliyorsun. o halde sen yalancısın. her iki durumda da bu batıl inancın asılsız ve çürük demektir. hem bilinemez hem kesin nasıl bir arada oluyor?
akıl ve mantık bunu gerektirir. sen aslında dinsizliğine kılıf uyduruyorsun. bir yaradan olacak ve kendini tanıtmayacak öyle mi? tanrı bilinemez demek kainat kendi kendi oldu demekle eşdeğerdir. kainat kendi kendine olmadığına göre, bir yaradan olduğuna göre, o yaradan muhakkak kural koyucu (din sahibi) olduğuna göre, sen arka kapıdan dolaşarak inkarına sebep uyduruyorsun ama akla mantığa uygun değil. zira ortada kocaman muazzam bir kainat var, başlangıcı belli. yaratıldığı açık. atomlar ömürlü. kendiliğinden olması imkansız. yüce bir kudrete muhtaç. ilim bunu söylüyor. sen bilinmez diyorsun. sen yalan söylüyorsun. yok hayır rabb eseriyle bilinir. kim yaptı bu kainatı? bana onu söyle ... ortada öyle bir güç ve kudret var ki sen bunu yok sayıyorsun. bu kâinat nasıl oldu? bana bunu anlat. bırak felsefenin laf ebeliğini, söyleyemezsin. dinsizliğin buna izin vermez..
not: bu yazı bu düşünceye karşı hazırlandı. dile getirenle özel bir alakası yok..