Agnostisizm mutlak doğru değildir. Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu bilinemez demek doğruculuk değil esasta yalancılıktır. Bir insan agnostik olabilir, evet. Ancak inancı ve inançsızlığı aynı potada erittiği için, iki tarafa da açık kapı bıraktığı için agnostik olmak gerçekte riyakarlıktır. Çünkü sen gerçekten agnostisizme inanmadığın halde agnostik olduğunu iddia ediyorsun. Iki arada bir deredeki insanlar gerçekte agnostik değil henüz kişiliği oturmamış olanlardır.
aslından dine inanan kadar inaçsızdır müslumanlığa inanan her kimse diğer dinlere inanmaz deist yada ateist ise sadece 1 din daha fazla reddeden kimsedir olmak yada olmamak gibi herneyse.
laiklik gibi kalıp bir tanımı vardır, odur ki; ''tanrının varlığının yada yokluğunun kanıtlanamayacağıdır''. ama bence agnostisizm; ateistim demeye içten içe korkanların ama tanrının varlığına da tamı tamına inanmayanların sığınabileceği mükemmel bir saha oluşturur. agnostisizm muallaktır, fırsatçılığa da vurabilir. abi yine de ne olacağı belli olmaz biz namazı, orucu ihmal etmeyelim hissi uyandırabilir, sakin olun. iyisimi abdestsiz gezmeyelim.
dini inancın temelinde maddeci anlamıyla bilmek yatmadığından sadece iman/inanç (adı herneyse) şekliyle tanrıya dinine vs lere karşı itaat eden ve dahası herhangi bir kanıt getirme gereksinimi duymayan insandır. bu kişil ister ateist ister dindar bir kimliği olsun kendi halinde tanrısına inanıyordur ama varmıdır yokmudur kanıtlama gereksinimine ihtiyaç duymuyordur.
tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinemeyeceğini düşünür. büyük bir ihtimalle de bu konuyu ateistler ya da dindarlar kadar kendisine sorun etmiyordur. yani diğerlerine oranla biraz daha zekidir.
adamın biri gelse yanınıza hatta bu bilfiil tanrının kendisi olsa ve ben tanrıyım dese %50 ihtimalle doğruyu söylüyordur. ya tanrıdır ya da değildir sonuçta.
türkiye'de ateistler tarafından çarpıtılan düşünce akımı. ateist siteleri açıp tepki alınca agnostik diye site açıp tüm gün tanrının var olmadığı yönünde kanıt yazarlar. lakin agnostik birinin böyle bir derdi yoktur.
Herhangi bir tanrının varlığını hangi dindar kanıtlayabilir? Ya da olmadığını hangi katı ateist? Yapmayın allah aşkına sizde biliyorsunuz bu düşüncenin mantıklı olduğunu. Bakın allah adı verdim.
beni gerçekten güldürürler. neyse konuya gelecek olursak.
bence bu grup üyeleri, beyinlerinin küçük bir bölümünü sonradan ortaya çıkabilecek bir kanıt için bir kenara saklıyorlar. *
müslüman olmaya engel olmayan kişisel düşüncedir. hz. ali nin klişeleşen örneğinde olduğu gibi ya tanrı varsa anlayışıdır. allahın varlığına inanıyorum ama kanıtlayamam yokluğunu da kanıtlayamam diyorsanız evet siz bir agnostik oldunuz. mantıklı bir düşünce sistemidir ama daha önce yapılan bir çok tanım tatmin edici değildi ve sinir bozucuydu. eksiye abanacaklar için, ben agnostik miyim? adını koymaya ihtiyaç duymuyorum.
ayrıca işin ciddiyetinde olmayanların, içeriğini anlamını bilmeyenlerin de özenerek içinde bulunduğunu iddaa ettiği idea. panteizm ve teolojiyle birlikte çalışırlarsa verimli sonuç alınabilir.
allah'ın değil bir yaratıcının var olduğuna inanan fakat bu yaratıcının bilinemeyeceğini düşünen insandır. allah'a inanıp kanıtlanamayacağını düşünenler kendilerini bir şekilde agnostisizme sokmaya çalışıyorlar.