dini inancın temelinde maddeci anlamıyla bilmek yatmadığından sadece iman/inanç (adı herneyse) şekliyle tanrıya dinine vs lere karşı itaat eden ve dahası herhangi bir kanıt getirme gereksinimi duymayan insandır. bu kişil ister ateist ister dindar bir kimliği olsun kendi halinde tanrısına inanıyordur ama varmıdır yokmudur kanıtlama gereksinimine ihtiyaç duymuyordur.
laiklik gibi kalıp bir tanımı vardır, odur ki; ''tanrının varlığının yada yokluğunun kanıtlanamayacağıdır''. ama bence agnostisizm; ateistim demeye içten içe korkanların ama tanrının varlığına da tamı tamına inanmayanların sığınabileceği mükemmel bir saha oluşturur. agnostisizm muallaktır, fırsatçılığa da vurabilir. abi yine de ne olacağı belli olmaz biz namazı, orucu ihmal etmeyelim hissi uyandırabilir, sakin olun. iyisimi abdestsiz gezmeyelim.
aslından dine inanan kadar inaçsızdır müslumanlığa inanan her kimse diğer dinlere inanmaz deist yada ateist ise sadece 1 din daha fazla reddeden kimsedir olmak yada olmamak gibi herneyse.
Agnostisizm mutlak doğru değildir. Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu bilinemez demek doğruculuk değil esasta yalancılıktır. Bir insan agnostik olabilir, evet. Ancak inancı ve inançsızlığı aynı potada erittiği için, iki tarafa da açık kapı bıraktığı için agnostik olmak gerçekte riyakarlıktır. Çünkü sen gerçekten agnostisizme inanmadığın halde agnostik olduğunu iddia ediyorsun. Iki arada bir deredeki insanlar gerçekte agnostik değil henüz kişiliği oturmamış olanlardır.
bir zamanlar dahil olduğum (veya tam olacakken direkten döndüğüm) felsefi akımdır. daha sonra başıma başkasından duysam inanmayacağım bir olay geldi ve kelime-i şahadet getirdim.
olayı da özet geçeyim madem:
o zamanlar kafamın ne kadar karışık olduğunu kelimelerle anlatamam. bazı akşamlar düşünmekten çıldıracağım sanıyordum.
yine allahın varlığı konusunda kendimle tartıştığım bir akşam; düşündüm ve herkesin yaptığı gibi, bütün içtenliğim ve ruhumla 'allahım varsan lütfen bana bir işaret gönder, yalvarıyorum.' dedim. aradan yaklaşık 40 saniye geçtikten sonra ambulansı çağırıp acil servise gitmek zorunda kaldım. yüzüm gözüm tanınmıyacak kadar şişmişti ve bütün vücudumu parçalayacak kadar heryerim kaşınıyordu, kıpkırmızı olmuştum. titreyerek acil servise girdiğimde bağırarak yardım istedim doktordan. bana bir serum verdiler herşey normale döndü. o gece anlatamayacağım kadar acı çektim ve sanırım hayatım boyunca bir daha allahtan böyle bir konuda işaret falan istemem.
tabi ki siz bu yazdıklarıma inanmayacaksınız ama sizin için yapabileceğim bişey yok sanırım. çünkü zamanında bende inanmadım okuduklarıma. insanın yaşaması gerekiyor.
tanrının varlığının bilinemeyeceğini savunanlara denir. Aslında agnostikler semavi dinlerden herhangi birine mümin derecesinde bağlı olmalılardır çünkü tanrının varlığıyla yokluğunu kesin olarak saptayamayacaklarını savunurlar. ya tanrı varsa düşüncesinde olmalıdır her agnostik yoksa bu boktan görüşün yoluna yani bok yoluna gitmeleri kuvvetle muhtemeldir.
mantıklıca bir yaklaşım, tanrıya karşı. ateizmden çok daha mantıklıca. çünkü kesin bir şekilde yokluğunu veya varlığını iddia etmez. olabilir de olmayabilir de der.
objektifliği tavan yapan kişi. dünyada herşeyi çözecek şeydir objektiflik. agnostisizm ise objektifliği daraltarak konuyu tanrıya focuslar. bu yaklaşıma sahip olabilen insan, birşeyleri çoğunlukla aşmış insandır. dolayısıyla olay agnostik olmak degil, olabilmektir.
genel itibari ile ateizm ile karıştırılan inanış biçimidir. tanrının varlığı bilimsel olarak ne kanıtlanabilmiş ne de kanıtlanamamıştır. bundan dolayı ortada inanacak ya da inanmayacak herhangi bir durum yoktur. bilimsel dayanağı olmayan tanrının varlığı ya da yokluğu durumunda bu felsefik akımın düşüncesine sahip kişiler, diğerleri tarafından, inanan ya da inanmayan olarak kategorize edilmeyi reddederler.
Tanrı var mı sorusuna bilmiyorum diyen kişilerdir. Özde bilgisi olmayan anlamına gelir.
Agnostisizm, Tanrının var olduğunun bilinmesinin ya da kanıtlanmasının imkânsız olduğu görüşüdür. Agnostisizm, ateizmin entelektüel bakımdan daha dürüst bir biçimidir. Ateizm, kanıtlanamaz bir düşünce olan Tanrının var olmadığını iddia eder. Agnostisizm, Tanrının varlığının ya da yokluğunun kanıtlanamayacağını, Tanrının var olup olmadığını bilmenin imkânsız olduğunu savunur. Agnostisizm bu bakımdan doğrudur. Tanrının varlığı ya da yokluğu deneysel olarak kanıtlanamaz.
Agnostisizm, ateizm ile aynı şey değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Buna rağmen, agnostisizm tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Demografik araştırmalar için ise ateizm ve agnostisizm diğer tüm dinsiz felsefeler ile aynı kategoridedir. Bazı kaynaklar ise agnostisizmi "tarafsızlık" olarak yorumlar.
Agnostik ateizm ya da diğer tanımıyla ateist agnostisizm, hem ateizmi ve hem de agnostisizmi içine alan bir felsefi görüştür.Agnostik ateistler, herhangi bir tanrıya ve tanrısallığa inanmadıkları için hem ateist, aynı zamanda kesin olarak herhangi bir tanrının var olup olmadığını bildiklerini iddia etmedikleri için de agnostiktir.
Agnostik teizm, teizm ve agnostisizmi birleştiren felsefi bir görüştür. Bir agnostik teist en az bir ilaha inanır ancak bunun doğrulunun veya yanlışlığının bilinmediğini veya bilinemeyeceğini söyler. Agnostik teist ayrıca inandığı tanrının özellikleri konusunda da agnostik olabilir.
bilimezci demektir. bunu illaki tanrı için kullanmak anlamsızdır. allah insan ve cinler gibi başka canlılar yaratmış mı dersen teistlerde bilinemzci olur. *
ateistlerin bilinemezci olduğu yerler tanrı, noel baba, heidi, şirinler değil; evrende bizden başka bilinçli canlılar var mı vb. konulardadır.
Bünyesinde uzun süre barindiramaz kişileri. Ya da en azından öyle olmasi gerek. Insanlar sürekli seçim yapmak zorundadırlar. Burda toplanan insanlarda yine bir seçim yapmak için kisa süreli burda barinirlar. Kendilerinin yeterli gördüğü bir süreden sonra burdan ayrilmalari gerekir. Ben agnostigim diye hayatini surdurmemeli. Arastirmali, öğrenmeye çalışmalidilar.
gökten vahiy inmiş gibi agnostizmi anlamadan ilke gibi agnostizmi kabul eden, islam ve bilim hakkında bilgi bilmediğinden agnostik olan bir kitle vardır.
bunun dışında tanrının varlığına dair hiçbir bilimsel veri olmamasıysa mesele bu konuda ateistte agnostikte hemfikirdir.