varlığı somut olarak kanıtlanamayan bir şeyin yok sayılması (en azından varolduğunu iddia edenler tarafından elle tutulur bir şekilde kanıtlanamadığı sürece) gerektiği için bana biraz "kaçak" gibi görünen insan.
şimdi birisi kalkıp "gökyüzünde üç metrelik kanatlara sahip olan, bizim göremediğimiz, beyaz tubuzittinler var" derse, kalkıp "tubuzittinlerin varolup olmadığı bilinemez. dolayısıyla bu konuya hiç girmeyelim" demek pek mantıklı durmuyor. öyle işte.
imkansızın gerçekten de imkansız olduğunu savunan katıksız idealizm öğretisi agnostizm'in şakirdi. pozitivist karşıtıdır. idealist olduğundan materyalist değildir, dolayısı ile tanrıtanımazların kapsama alanına giremez.
hem bu dünyanın nimetlerini sınırlarını zorlayarak özgürce kullanacağım; hem de kendimi ateistler ile karıştırmayacağım diyen kişidir. Nitekim düşünen, düşünmeyi seven, düşündüren insanlar olduğunu hatırlatırlatmak koşulu ile; 'bir çok inançlıdan düzgün bir hayat sürdükleri de aşikardır' diyebileceğimiz insanlardır.
engels'e göre: aslında tanrıya inanmayan ama bunu söylemekten çekinenlerin inanışı. yukarıda, bilmiyorum diyebilme cesaretinin inançta can bulması demiş birisi. bilmiyorum demek değil inanmıyorum demek cesaret işidir asıl. çünkü inanmıyorum demek tanrıya inanmadığını bilmektir. daha tutarlıdır. bu açıdan bakınca agnostikler engelsin eleştirisini hakediyorlar.
tanrı inancı iman işidir. ilmi yollardan ona yaklaşmaya çalışmaya eyvallah. hani belki ilmelyakin.. lakin hakkal yakine ulaşacağım ama asansör olarak bilimi , bilgiyi kullanacağım dersen zor. asansör yok o katlara. bilgiyi geride bırakıp kalple yola devam ediyorsun.
hani imam- ı ali demiş ya: perde - i gayb aralansa yakinim değişmez (allahla aramdaki perde kaksa imanım daha çok artmaz)işte bu güzel misal. imam - ı ali ilmin kapısıda olsa bu lafı ettiren ilm değil, imandır. hasılı bilgiyle , bilmeyle ben sıddık olacağım diyeceksen kasma. seni sıddık makamına çıkartacak bir bilgi seviyesi senin gibi başkalarını da çıkartırdı. haliyle tutarlı olmazdı bu da. dedim ya engels doğru demiş.
bir atesitten daha değerlidir şahsıma göre. nitekim o en azından bir yaratıcının olduğunu göremeyecek kadar naçar değildir.
ne var ki kendileri, mesela Kur'an-ı kerim gibi bir mucizenin da yaratıcı tarafından insanlığa ulaştırılmış olduğunu düşünemeden düşünmeyi terk edenlerdir.
eski dille laedrilik..
salt bilgiyi rasyonel olana indirgemek ve ya rasyonel bilgi eşittir bilgi eşitliğinin savunulması sonucunda karşımıza çıkabilecek br zihin hastalığına tutulmuş kişilere denir. insanın aşkın varoluş imkalarını kısıtlayan bir maraz maluludür bunlar.
devekuşuna madem kuşsun neden uçmuyosun demişler, ben deveyim uçamam demiş. deveysen yük taşı demişler, ben kuşum yük taşımaya gelemem demiş. misali ne onu ne diğerini kabul eden * insan tipi.
agnostikler insanların herşeyi kavrayamayacağını savunurlar ve tanrı' nın da var olup olmadığını bilemeyeceğimizi iddia ederler. " tanrı eğer varsa ispatla, yoksa da ispatla. ha bunların ikisine de ispatın, elle tutulur bi kanıtın yoksa sus otur " derler.
kısaca tırsak ateist olarak ifade edebiliriz, gideceğim yeri bilmeden atıp tutmayayım diyen zihniyetin tezahürüdür. Bir kısmı da tanrı var ancak etliye sütlüye bulaşmaz şeklinde yorumlar.