Hangi serisi olduğuna göre değişir. Eğer age of empires 3 ise ve rus iseniz bütün işçilerinizi önce ete yönlendireceksiniz. Daha sonra etiniz coşacak. Sonra o etinizle işçi çıkarıp diğer madenlere eşit olarak dağıtacaksınız ve ekonominiz iyi olacak. Daha sonra fort kurmak için çağ atlayacaksınız. Fortu en stratejik yere kurmanız çok önemli. Daha sonra fortun etrafında tüm askerlerinizi toplayacaksınız. Düşman saldırınca fort ve askerlerin yardımıyla düşmanın askerlerini yok edeceksiniz. Daha sonra saldırıp oyunu yeneceksiniz.
bilgisayara karşı değil de zone da insanlara karşı oynuyorsanız, oynadıkca öğrenebileceğiniz inceliklerdir. ırkların üstün özelliklerini bilmek olmazsa olmazıdır.
multiplayer zone olarak oynuyosanız ilk başta altın sayaçları papaz efendiler trafından kapılır. perslerin fillerine karşı, ellerinde kırıkkale türk piyadeler tercihimdir. sonra tabi tarlaydı, et, ağaç kesme işlerine girersiniz (tema vakfına duyurulur)hasılı kelam en son 2001'lerde oynadığımız age of empires 2 nin yerini tutucak sağlam bir seri yapamadı arkadaşlar.
oynanabilirligi ve stratejik gelişimleri açısından en kaliteli versiyonu olan age of empires 2 the conquerors ele alınırsa ;
- mutlaka domuz kesilmelidir.
- ırkın öncelikli olarak ekonomik üstünlüğü varsa kaynaklara dagıtılan işçi oranları iyi hesaplanmalıdır. örnek vermek gerekirse: mogol ırkı avcılıkta cok yetenekli oldugu için koyun, domuz, geyik gibi hayvanları diger ırklara göre cok daha hızlı toplar. tasıma sayısı degismez. kişi stratejik gelişimini buna göre yaparsa diger ırklara göre ustunlugunu anında konusturacak ve bu gelişim de puana yansıyacaktır. puan bazı oyuncular için pek onemli olmasa da oyunun psikolojik hamleleri acısından cok onemlidir. puanda hep ilerde gitmek rakibin moralini bozacaktır.
- ana merkezden işçi sürekli cıkacak ve castle age'e geçildigi zaman ana merkezlerin sayısı 4-5 e kadar varmalıdır. bu hem işçi sayısının katlanarak artmasına hem de kaynakların hızlı bir sekilde toplanmasına neden olacaktır.
- rakibin gücünden korkarsanız oyunu kaybedersiniz.
en önemli kural; en az üç tane domuz avla. ve bunu yaparken herhangi bir işçini kaybetme.
asla sur çekme. bu köpekbalıklarını sana çeken kan gibidir. sürekli altın çalış. sürekli hem de. rush yediğinde bile altında çalışan birkaç işçin olsun. altın özellikle oyunun başlarında çok önemlidir. elit asker yapmak için de elinde sürekli bulunması gereken yegane şeydir. ancak altınlar sınırlı kaynaklardır ve bir süre sonra biterler. işte sen bu süreyi mümkün olduğunca kısa tutmalısın. altınlar ne kadar çabuk biterse o kadar güçlü olursun.
altınların bitince durma, yola devam et. muhtemelen o altınlarla çıkardığın askerler bir şekilde bir yerleri fethetmiş, ki oyunun adı bu zaten, ve sen de boştaki işçilerinle altın toplamak için altın arıyorsundur, süper olur valla.
oyunun en önemli noktası şu, asla ama asla boşta işçi bekletme. elin sürekli nokta(.) tuşunda olsun. virgülü siktir et. askerlerin boşta bekleyebilir.
altınlar olur da biterse işçilerinle bu sefer diğer madenlere yönel. boşta işçileri hemen oduna vermek kolaya kaçmaktır, tavsiye edilmez. öncelikle altın, o da yoksa taş, o da yoksa yemek. en son odun. altın sorununu yaşamak istemiyorsan en kısa sürede varsa müttefikinle ticaret-trade yap. güzergahı güvenli bir yerde ve mümkün olduğu kadar kısa tutmaya çalış. unutma, aoe tam anlamıyla bir para ve ekonomi oyunudur. yine unutma, o parayı ne kadar harcayabiliyorsan o kadar varsındır. özellikle military konusunda.
başka önemli bir nokta ise upgrade konusudur. bazı oyuncular ne görürlerse upgrade ederler, etmek isterler. sakınınız şiddetle. en başta belki sadece %20'lik odun geliştirmesi işinize yarar. ancak bunu yaparsanız geç çağ atlarsınız biri size girebilir. temkinli olunuz. eğer ikinci çağda yapmazsanız mümkün olan en kısa sürede bunu ve bir üstündekini geliştirmeye çalışınız. odun belki en değersiz source olabilir ama en temeldir de aynı zamanda.
rush: rush ing. baskın demektir. her oyunda bir şekilde karşılaşırsınız. kaçmak için kule dikmek, anti birimlerini önce basmak, sur dikmek vs denenir genellikle. ancak şunu asla unutmayın, dengeli yapılan bir saldırı her zaman en iyi savunma yöntemidir. saldırdıgınız kişiden daima önce atlarsınız çağları. bu da size bir an önce yeni model silah ve upgradeler sağlar ki acemi bir oyuncuyla yapılan bir karşılaşmada sadece bir mancınığı on saniye erken yaparak oyunu kazanbilirsiniz. tabi daha üst seviyedeki oyuncularla karşılaşırken o kadar beklemeyin. ramler ( koç başları) her zaman işe yarar.
oyun başında hem savunma hem hücüm açısından yapabileceğiniz en etkili birim knight-şövalyelerdir. atlı birer asker olan bu birimle ilgili özellikle iki upgrade i almayı asla unutmayın demirciden, yoksa işe yaramaz.
altınla başladık altınla bitirelim, oyunun farklı noktalarına rastgele dağıtılmış reliclerden mümkün oldugunca fazla almaya çalışın. vs oyunlarında sizde üç tane olması genellikle yeter. ancak dört olursa rakibinizle dalge geçmenize de yarayabilir. almak ya da kaptırmamak için ucuz birer asker gönderebilirsiniz erken çağlarda reliclere. işe yaradığı görülmüştür. ancak karşı tarafın monkuna da dikkat edin, biriminizi çevirip başınıza musallat etmesin.
oyunda daha bir sürü ince ayrıntı vardır. merak eden arkadaşlara memnuniyetle yazabilirim. iyi zamanlar efenim hörmetler.
multiplayer oynuyorsanız ne yaparsanız yapın savunma kurmaya çalışmayın. eğer iki tarafta acemi değilse ilk saldıran her zaman daha üstün oynar ve kazanır. siz rush ı püskürtmeye çalışırken işçilerinizi town center a sokup o anlık çalışmaları durdurmanızla birlikte cepten yemeye başlamış olursunuz. siz olanlarla geçinmeye çalışırken* karşı taraf yükselen ekonomisiyle hem sizin savunmaya çalıştığınız bölgeye kurulur hem de başka bir anlamda savaşı kendi base inden daha öteye çekmiş olur. sizi psikolojik olarak savunmaya çekilmeye zorlar ayrıca çağları daha erken atlayarak savunmanın imkansızlığa yakınsadığı durumu tecrübe etmenizi sağlar.castle age de iken sizin base inizin hemen dibine dikilmiş bir düşman kalesi gelişmenizi yavaşlatacağı gibi eğer zamanında çağ atlayamadığınız takdirde son model asker ve trebuchetlerle kapınıza dayanılacağının göstergesi de olabilmektedir.*
ilk saldırının önemini belirttik. peki ilk saldıran olmak için ne yapmak lazım ? öncelikle ırkınızın özelliğine göre hangi kaynağa nasıl saldıracağınızı bilmeniz gerek. avcılıkla food toplaması öbür ırklardan hızlı olan bir ırkı çalılıklara mahkum etmek hiç de mantıklı değildir. vilager sayısı konusu da hızlanmak için hayati öneme sahiptir. elde ettiğiniz food u sırf işçiye yatırmak borazanla karşı tarafa gel bana rush çek demeye eşdeğer olduğu gibi sadece 5 işçinin eline bakmak da ayrı bir acemiliktir. genellikle tercih edilen feudal age e geçerken 12 işçi , castle age e geçerken 27 işçidir. castle age den sonra çoğu oyuncunun bildiği gibi kurulan en az 3 town center ve seri işçi üretimi....
nasıl sadırcaz? saldırırken tek tip ordu göndermek de pek akıl karı değildir. gönderdiğiniz men at armslar veya long swordsmenlar kesinlikle arkalarından bir archer ya da crossbowmen desteği almalıdırlar. eğer ekonomi sağlamsa knight basılarak çok daha rahat istenen sonuç alınabilir. bu askerleri gerekli upgrade ler verilmeden yollarsanız onları sadece şehit olmaya yollamış olursunuz. amacınız rakibi yıkmak , yıkamasanız bile en büyük tahribatı vermek olmalıdır. 1 e 1 oyundaysanız eğer, rakibinizi feudal age de tutmayı başarıp reliclerin en az 3 ünü kaptığınız zaman yenilmeniz için inanılmaz hatalar yapmanız gerekiyor. bu hatalar başka bir yazımızın konusu olacak inşallah...
son olarak yazı boyunca vurguladığımı bir kez daha belirticem. siz bu oyunu kazanmak için oynuyorsunuz. beraberlik için oynamaya başladığınız takdirde alacağınız en iyi sonuç kalenizde beş gol ve hat-trick yapmış champion ve arbalestler olacaktır.
eğer multiplayer oynamuyorsanız (yani bilgisayarla oynuyorsanız) sur çekmemek büyük bir avantajdır sır yerine ucuz gözetleme kuleleri dizilmelidir,düşman birlikleri bu kuleleri yıkmak için geldiginde sürekli kayıp verecek ve oyalanacaktır siz de bu arada bol bol işçi basıp hammade sınırlarını zorlarsınız daha sonra paladinlere yatırım yapıp düşmanı kolayca alt edebilirsiniz eğer harita ada haritasıysa kule taktiğini inanılmaz bir donanma olarak değiştirebilirsiniz ki bu biraz daha zahmetli bir iştir,düşman birlikleri sizin adanıza geçmek için bot yolladıgında siz botu fireshiplerinizle yok etmelisiniz böylece uzun bir zaman düşmansız barış içinde yaşıyan bir ülkeniz olur bu arada hammadeye abanıp paladinlere önem verirsiniz daha sonra paladinleri diğer adalara aktararak oyunu kazanırsınız (ki bu ada taktiği multiplayer da da bir şov olabilir.)
rakibiniz pers ise fillerini en etkili şekilde yok etmenin yolu monk yollamaktır. hiçbir silah fillere karşı istenilen başarıyı elde etmez ama monklar maneviyat gücüyle filleri sizin tarafınıza çeker.
age of empires ii: the conquerors'da goth* ol, death match'e başla. castle'dan anarchy upgrade'ini yap, barracks'dan ve castle'larından huskarl yap, sürüsüyle. monk yapma, gerek yok. 5 villager'ın olsun, 195 de huskarl'ın. castle'ların ve barracks'ın da olsun. huskarl üretebileceğin bütün yerlerdeki adam yaratma limitini* full tut. sonra adamlarını kırkar kırkar gruplandır. sonra kırklı gruplarını düşmanın çeşitli bölgelerine gönder. ölen adamın yerine yenisi çabucak ve ucuzca gelecek. kan dök.
aoe2 the conquerors standart turnuva maçı modu için konuşuyorum yani herhangi bir land map, random ırk, kapalı harita, sıfır ekonomi için.
-kesinlikle sur çekilmez.
-mümkün olduğu kadar çabuk ve çok işçiyle 3.çağa atlayın.
-hızlı çağ atlama taktikleri için çeşitli replaylar var nette izleyin öğrenin.
-gelen ırka göre ekonomi kasılır yani çin gelmişse ete abanılmaz.
-rakibin ne tarzda ordu yapacağını kestirmek esastır.
-gerekli tecrübeye sahipseniz kendinize has rush teknikleri uygulanabilir.
-multi yani 2v2 3v3 oyunlarda takım arkadaşınla iletişim ve iş birliği ne kadar kuvvetliyse oyunu kazanma şansı o kadar artar.
-teke tek oyunda relicleri mümkün olduğunca toplamaya çalışın, yüksek altın isteyen askerlerinizi haybeye öldürtmeyin.(örneğin knight türevleri, mameluke, catapract gibi)
-her ırkın oynayış tarzı vardır ve bu tecrübe ile edinilir oyunun 3. çağda tartışmasız en güçlü ırkı bence türktür bunu iyi değerlendirmek gerekir, hun oyun uzarsa camela, halberdiere direnemez atlı rushı ile rakip yıkılmalıdır.
-aztec, maya, celt, çin, japon, briton, goth tarzındaki ırklar hızlıca 4e atlayıp rakibin gırtlağına çökmek için idealdir.
-rakipten çekinmeyin agresif ve emperyalist oynayın her bulduğunuz madene town atın rakibi başıboş bırakmayın sürekli dürtün. mongol, çin, türk, ispanyol, maya, briton 3. çağda adamı range atağı ile fazlaca rahatsızlık verir.
-özellikle 3v3 4v4 oyunlarda oyun tek cepheye sıkışmışsa, meydan savaşına dönmüşse başka yerlerden saldırı zorlayın kalabalık oyunlarda trade çok önemlidir kendi tradenizi koruyun rakip tradei nasıl kesebileceğinizi arayın.
takım oyunu oynuyorsanız multıde ve bu maç 3 e ve üstüyse biriniz mutlaka ekonomiyi devralsın. ben normal oyunlarımda 200 popide 110 işçi (takım arkadası varsa ticari at arabaları dahil) eğerki arkadaslarla 3 e 3 atılıyorsa 150 işçi ile oynarım bu oyunu. yenilmedim...
en sevdiğim oyundur şöyle sanal alemde karşılıklı oynayabileceğim lider ruhlu bir oyuncu arıyorum ama yok...
kız milletine pek hitap etmiyor. bende mi sorun mu var yahu sözlük bayılıyorum bu oyuna.
hele bir de alan olarak karayip adasını seçince dayıyorum gemileri dayıyorum gemileri ohooooo takdire şayandır.
gemi, tersane olayı önemlidir, benden söylemesi.
arkadaş bu oyunda zevk almak istiyorsan bi kere kurallar olacak bunlar son çağdan başlayacaksın harita karanlık olacak herşey random olacak ve savaş!!! düşmanınızı yenmek istiyorsanız size gelen ırkın özelliklerini iyi bilmeniz gerekir.
-ilk çağda et, ikinci çağda odun, üçüncü çağda da altına ağırlık verin. ikinci çağa atlar atlamaz asker basıp parayı çarçur etmeyin.
-üçüncü çağa ilk sizin atlamanız çok önemli. malum, kilise üçüncü çağ evi ve relicler sizin için altın gibi değerli. hatta saniyede bi altın katkısı olduğunu düşünürsek baya baya altın.
-karşı taraf ordu gönderince relic'lerinizi çalmak için kesin bikaç tane rahip sıkıştıracaktır araya. tabi bunları korumak için ve karşı tarafla karşılaşma anında en ağır hasarı vermek için bikaç tane de mangonel gönderecektir. daha çarpışma başlamadan bikaç adamınızın karşıya geçmesini ve kalan adamlarınızın canının yarıya inmesini istemiyorsanız yapacağınız en akıllıca şey bu orduya karşı 3-4 paladin gönderip bu rahiplerle mangonelleri sizin safınıza gelmeden oracıkta yok etmek olacaktır.
-sur çekmek oyunu yeni yeni öğrenenlerin yapacağı iş. 'ülkemi kurarım, surumu da çekerim, oh olsun size ibneler' demek gibi gereksiz bişi. unutmayın sur inşa etmek zamandan çalar, onu yapacağınıza ülkenizi büyütme çabası içerisine girebilirsiniz. senin onu inşa ederken harcadığın zamanın 10'da 1'inde o adam o suru yıkar. tabi işin bi de stone boyutu var. o surlar kendiliğinden oluşmuyor. kısacası surla filan vakit kaybetmeyin.
-hangi savaşçıya hangi savaşçıyı göndereceğinizi iyi bilin. savaşçı çıkarmadan önce karşı tarafın ne tür asker bastığına bakın ve hamlenizi ona göre yapın. unutmayın, her savaşçıya karşı daha ucuz ve daha etkili bi savaşçı vardır. 160 canı olan ve 14+ vuruş gücüne sahip bi paladin'i, 70 canlı ve 13+ vuruş gücüne sahip bi champion ile haklayacağınızı bilmeniz demek savaşı kazandığınız anlamına gelir. okçulara da her zaman süvari göndererek çarpışmadan galip çıkabilmeniz mümkün.
-karşı ülkeyi yıkmaya giderken bastığınız ordu ayrıca önem taşımakta. 200 adam hakkınızı en kaliteli adamlara harcamalısınız ki düşman saflarına kadar gidip dumur olmayasınız. ortalama 70 işçiniz olduğunu düşünürsek geriye 130 savaşçı basma olanağınız var. bu 130 adamı taşıdığınız ırkın has özelliklerine göre belirlemeniz önemli. tabi düşman topraklarını talan etmek ve ana evlerini yıkmak için ağır makinelere, mancınıklara ihtiyacınız olacak. tavsiyem mancınık yerine bombard cannon kullanın. hem vuruş gücü hem de ataklık yönünden kale topçusuna ve diğer topçulardan daha iyi işler çıkarıyor. bunlardan ordunuzda en az bi 8-9 tane bulundurun. zamandan tasarruf olur.
şehrin etrafına çekilecek sur ve belli mesafelerde okçu kuleleri dikmek baya bir avantaj sağlayacaktır. sur dışınada kale ve atçı birimleri kurup 5-10 atçıyı beklemeye alırsanız mancınık ve topçu saldırılarını en kısa sürede engellemiş olursunuz.
ilk çağda dahi asker basıp düşmanı rahatsız etmelisiniz. Önce et ve altına önem göstermeli ve ally devletlerle ticaret yapmalısınız. Sur kesinlikle yapmamalısınız. Devlet seçerken karşıdaki devletleri göz önünde bulundurmalısınız. Mesela :
- Paladin Bizansın katatratlarını yener.
- Teutonslar paladini yener.
- En çok hasarı Türkler verir.
- Filler için en önemli rakip pikemanlardır.
- Spanish ve Mongols bence vurkaç için harikadır vs.
çok acil öğrenmem gereken incelikler bunlar nelerse. bu oyunu bir kaç haftadır online oynuyorum. senaryo vaya costum game hayvani rakipler hepsi. acemi değilim bilgisayara karşı 2 hardestı yenebiliyorum. o kadar acemi olmamama rağmen sürekli noobs muamelesi görüyorum. bir çok oyunda oda dışına atıyorlar çaylağım diye. ilk başlarda yenilirken şansızlık dedim, kötü ırk geldi dedim nafile. "cba hero" denilen bir senaryo var, kafayı yiyeceğim arkadaş hangi ırk gelirse gelsin ilk yıkılan ben oluyorum. diğer oyunculara bakıyorum hayvani savaşlar veriyorlar sonuna kadar dayanıyorlar. sahi nerede bu am.nakodoğumun incelikleri.
Benim verebileceğim öncelik,komple asker basıp hepsını aynı anda ya allah deyip duz saldırmayın yenı taktikler deneyin,ve en iyi savunma hucumdur bunu unutmayın.
entera bastıktan sonra '' how do you turn this on'' yazın, bu ilk çağda size saldıran düşmanlara karşı güvenliğinizi alacak olan arabadır. mümkün olduğunca köylü çıkartın ilk çağda, odun kömür allah ne verdiyse toplatın efendim. ada olarak seçmişseniz ise denizciliğe çok önem verin, kapotaj bayramını falan kutlayın, halkın bayram ve milli örf ve adetlerinin gelişmesi için gereken önemi ilk çağlarda başlatın efendim. yönetim şeklini ilerleyen çağlarda cumhuriyet olarak değiştirin. teknoloji konusunda hiç bir zaman geri kalıp ülkeye matbaayı sokmamazlık yapmayın, almanların yanında olmayın hiç bir savaşta zira onlar yenildimi sizde yeniliyorsunuz. bunları yaptıktan sonra eminim dünyaya tekrar hükmedeceksiniz.
1-cami yapın ve bol bol imam çıkarın iman gücü önemli.
2-kadın işçileri tarıma erkekleriyse odun ve madene yönlendirin. kadının keseceği odundan hayır gelmez çabuk biter.
3-ana evin çevresinde domuz barındırmayın pis hayvan sonuçta şehrin bereketini kaçırabilir. ama bu demek değildir ki hepsini kesin. hayır düşman topraklarına kovalayın, sever onlar.
4-köylüyü hor görüp orduya abanmayın. unutmayın ki köylü milletin efendisidir.
5-ve son olarak Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır
eğer age of 2 ise goth ırkı ile yapılan işlerdir, çünkü oyunun başlı başına en incelikli stratejiye sahip ırkı gothlar. artı 10 populasyonun yanında kaleden çıkan askerler kışladanda çıkabiliyor ve ortalama 4 saniyede bir asker üretiliyor yapılacak on kışla ile seri şekilde asker basıldığında yedi ülkeyi birden tek bir saldırı ile yıkabilirsiniz. üç altın madeni ve otuzbeş kırk tarla bu iş için idealdir. eğer yok ben atlı seviyorum diyorsanız elli kadar tarla kurup hunlardan light cavalry basarsanız seri şekilde seksen yiyecekle çıkacak askerleriniz çok fazla olmasa bile sayıca üstünlük ile sizi üste çıkartacaktır. eğer ben ok seviyorum diyorsanız ingilizlerin okçuları kale çağında uzaktan kaleden daha yüksek bir menzille sıfır hasar alarak kale yıkabiliyor.
herkes kenarın çekilip , öğrenmesi gereken inceliklerdir.
1- scout'ınıza feudal age'e kadar gözünüz gibi bakacaksınız.
2- villager basarken , saniye kaçırmayacaksınız. dark age'de bir saniye bile çok mühim.
3- fast castle yapacaksanız eğer , feudal age'e kadar belli bir order'i takip etmek zorundasınız.
4- castle age'e kadar iki tane stable'iniz varsa ve eğer yeterli food ve gold dengenizi oturtursanız, knight basarsınız,iki stable olduğu için birim sürede iki tane basmış olursunuz. bunları hemen kenarda çıkan arkadaşların base'ine yollayacaksınız. olmadı direkt düşmana.
5- dark ve feudal age'te mümkün mertebe villagerları eve en yakın kaynaklarda çalıştırın. ve base'inizi binaları yan yana ve sık inşa ederek wall oluşturun. kısaca kapanın demek istiyorum. hele ki düşmanın dibinde ise base'iniz.
( castle age'e kadar uygun eko yapıldığını farzedersek.)
6- castle'a geçtiğiniz anda iki tane town center yapın ve seri villager basımına devam edin. tabi villager üretimi devam ederken,knight için gerekli food ve gold dengesine de dikkat edin. gerçi üç tc yapanlar , knight basmaya food bulamıyorlar. neyse üzülmeyin.
7- artık ordunuz var ve ekonuz yerli yerinde diyelim , savaş stratejileri ön plana çıkıyor. researchleri yapılmamış ordu çok olsa bile , sayıca az olan ama zırhları full olan ordu karşısında bi sikime yaramayacaktır. o yüzden researchleri de aradan çıkarmaya bakın.
8- daha spesifik olacak olursak, eğer manyak bir okçu ordusu varsa , battering ram basın ve onları yollayın,okçular battering ramlere ok atarken siz de diğer ordunuzla dalarsınız. battering ram ok fazla yemiyor.
9 - benim bildiğim ama yapamadığım , elinizde mutlaka hangi civ olursa olsun ( varsa eğer) pikeman ve halberdier'iniz olsun. tek tip ordu olmaz.
10- her ordunun avantajı ve dezavantajı var. o yüzden kombinasyon sonsuz denilecek kadar fazla. ama herkes şunu bilsin ki mongollar ve saracens'in kaledeki özel ordusu , risörçleri yapılınca ortalığı sikiyorlar. özellikle mangudai çok hızlı ve karşı takımın trade cartlarını doğramada ve ekolarına darbe vurmada mükemmeller.