Kışın çekilmez yazın daha güzel sessiz sakin memleket. Bir avm'si var şehrin girişinde açık hava tipi yapmışlar. Ulan ne akla hizmet Afyon gibi kar buz olan yerde açık hava alışveriş merkezi yapıyorsun. Kafa basmamış.
Ulan izmir de yağdı istanbul da yağdı. Hatta antalya da bile yağdı. Ulan bu şehir ne ara bu hale geldi. Yok AMK yagmıyor yağsa bile tee 600 metre tepedeki dağa yağıyor o zaten yaz ayında bile olan doğal bi şey. Valla ıssız diye halk cahil diye bu şehri kullandılar yol burdan geçer, mühimmatlar burda saklanır. Bursa sorun çıkmaz ya onu getirdiler bunu getirdiler doğasını diktiler afyonun. Ben kar damlaları eşliğinde kahvemi yudumlamak istiyom.
Kavşak noktası olduğu için otogarı hep cıvıl cıvıldır. Mola yaptığınızda hediye olarak kaymak ve lokum almanız tavsiye edilir. Tabi bir kaç bağda sucuk alabilirsiniz.
afyonkarahisar ya da diğer adıyla afyon plaka kodu 03 olan ve ege bölgesi'nde bulunan şehirdir.
afyonkarahisar'ı birkaç mercek altında inceleyebiliriz:
turizm
afyon, kaplıcaların ve ılıcaların çoğunlukla bulunduğu; buna bağlı olarak termal turizme yönelik yatırımların arttığı bir kenttir. ayrıca afyonkarahisar birçoğu tarihi ve kültürel birimlere ev sahipliği yapar.
iklim
afyonkarahisar; kış mevsiminin çoğunlukla yağışlı ve karlı, yaz mevsimlerinin ise kurak ve geçtiği bir coğrafyada yer alır. afyon'da en sıcak mevsim temmuz'dur.
doğal kaynaklar
afyonkarahisar kenti; maden, tekstil ürünleri ve tarım açısından zengin bir coğrafyaya ev sahipliği yapmaktadır. örneklerle çoğaltacak olursak:
mermer
haşhaş
kaymak
sucuk
lokum
yumurta
et
yün
arpa
buğday
örneklerde görüldüğü üzere afyonkarahisar doğal kaynaklar bakımından zengin bir kenttir. öyle ki türkiye'deki haşhaş üretiminin yarısına afyon kenti ev sahipliği yapar.
afyonkarahisar kenti türkiye'nin ege bölgesi'nde yer alır. bünyesinde 18 ilçe bulunur. bu ilçeler şunlardır:
*dazkırı
*başmakçı
*evciler
*dinar
*kızılören
*sandıklı
*hocalar
*sinanpaşa
*şuhut
*afyonkarahisar şehir merkezi
*çobanlar
*ihsaniye
*çay
*iscehisar
*bayat
*bolvadin
*sultandağı
*emirdağı
afyon'a komşu olan iller:
*eskişehir
*konya
*ısparta
*kütahya
*denizli
*uşak
afyon'un toplam nüfusu yaklaşık olarak 697 bindir. bu nüfusun %41'i 25 yaşın altındaki bölümü kapsar. bu veriler afyonkarahisar'ın genç bir şehir olduğunu kanıtlamaktadır.
spor
afyonkarahisar'ı temsil eden takım afyonkarahisarspor'dur.
isminde afyon olan şehir.
ben anlayamıyorum buna nasıl izin veriliyor.
afyonkarhisarın adının ayfonkarahisar olarak değiştirilmesi taraftarıyım.
hem reklam mahiyetinden paraya para demezler.
memleketimdir. soğuğuyla meşhurdur. egenin en sağlam soğuğu buradadır. hatta egeyi bırak bazı iç anadolu ve doğu anadolu bölgelerinden bile soğuk. -25 gördü bu gözler. velhasıl kelam çok bilinen bir özelliği de vardır konum olarak dinar ilçesi akdeniz, çay ilçesi iç anadolu, merkez ise egede kalır. yani 3 bölgede toprağı vardır.
bunun dışında sucuğu, patatesi, kaymağı, kaplıcası ile ünlüdür.
hee bide unutmadan insaninin yobaz olduğu doğrudur. kadın görünce sasiriyorlar. kültür olarak eksik bir ilimiz maalesef.
lapa lapa kar yağıyor şu an. ne cins bir coğrafi konumu var lan buranın. istanbul kar altındayken burada günlük güneşlikti. şimdid de lapa lapa yağıyor.
(bkz: sultandağı) ilçesi gerek insanıyla gerekse doğasıyla sanki bu ile ait değildir. zaten chp nin çıkardığı 1 tane milletvekilide bu yöre sayesinde olur.
bir tane emirdağlı ile karşılastım baska bir şehirde, hemşehri hemşehriyi gurbette sikermiş, anladım.
emirdağda biz mutluyuz, ama dısarıda karsılasmayalım mumkunse.
1998 de üniversite maceram ile baslayan tanışma faslından sonra koskoca 8 yılımı yiyen şehir. o zamanlar çok yobaz ve kasaba havasında idi ama çok güzel günler geçirdim be sözlük. her caddesinde her sokağında içmişliğim kıyak kafayla dolaşmışlığım vardır.en çok ta imaret caminin arkasındaki taş medreseyi özlüyorum afyonda düzenlediğim ufak çaplı ilk rock festivaline sponsor olmuştu. ne günlerdi be.
Bugün afyonkarahisar'dayım. oldukça güzel bir yer. tarihi dokusu çok güzel. kalenin arkasında bulunan eski tarihi evler ayrı bir güzellik katmış. kaleye beş. yüz basamak çıkarak ulaşabiliyorsunuz. lezzet konusunda da farklı seçenekler sunuyor.
merkezdeki fiyatlar ile şehir çıkışındaki çiftlikte satılan ürün fiyatları arasında 5 lira oynuyor.
yani 5 lira daha fazla verip çiftliklerden alabilirsiniz o meşhur kaymak, lokum cart curt şeyleri. dikkat ederseniz sucuk demedim. çünkü ben sucuk almadım, daha doğrusu güvenmedim. birisinin tavsiye ettiği yer olsa oradan alacaktım ama kulağıma öyle bir nokta söylenmedi.
(bkz: karahisar kalesi)
evet ben bunları dedikten sonra başka bir platformdan gelen öneriler oldu. onları da buraya ekleyeyim.
ilk öneri: "slm. afyonun en iyi sucuklari danet ve kuledir. 1. kalite alman gerek ama. lokumu oztaylan 'dan alabilirsin."
ikinci öneri: "lokum yayladan alinir"
üçüncü öneri: "yayla ve oztaylan ayni dukkandir zaten cok iyidir yayla haklilar ama altinay da iyidir ozellikle kaymakli ve antep fistikli bir lokumlari var ust vitrine koymazlar onu altta dolapta duruyor onu denemenizi tavsiye ederim bende." "sucuk icin de kac yillik afyonluyum, damak tadi tabiki bu is ama is bankasinin karsisinda kocasaban sucuklari vardir bende orayi tavsiye ederim size."
tanımadığınız insanların size yardımcı olması çok güzel bir şey.