2002-2005 yıllarında 3 yılımı geçirdiğim garip şehir
garip olan şu anda temin etmeye çalıştığımız kaliteli sucuğunun o yıllarda aklımıza bile gelmemesi
sertçivi az bilinen iyi sucuklardandır
balıkesirli yanturalıdan sonra favorimdir.
en yobaz en gerici şehirdir ayrıca.. eften püften sebeplerle trafik kavgaları yaparlar, bırakın mini eteği diz kapağının altında etek giyene bile hayvan gibi bakarlar.. görmemiş bir şehir.. çok dar ve doğmatik düşünceler hakim..
afyon kelimesinin kimsenin takmadığı,zaten pek az kişinin bildiği acıklı bir öyküsü vardır.
Hasan ile fadime birbirlerini çok seviyorlarmış. ancak fadime'nin ailesi fadime'yi hasan'a vermiyormuş. sebebi ise hasan'ın fakir ve alkolik olmasıymış. Her neyse,hasan askere gitmiş. Bunu fırsat bilip,fadime'yi oranın önde gelen aşiret lideri olan,pislik mi pislik bir herif ile evlendirmişler.
hasan askerden döndüğünde fadime'nin evlendiğini duymuş ve kahrolmuş. bu gerçeği kaldıramayıp,oranın meydanında kendini asmış. hemen bu olayın haberini fadime'ye yetiştirmişler. fadime de meydana koşmuş ve hasan'ı öyle görünce kahrolmuş. o da kendini asmış.
halk ise bu olay kendilerine ders olsun diye,"buraya artık hasanvefadime adını verelim" demişler.
o da yıllar içinde değişe değişe günümüze afyon olarak gelmiş.
Bu memlekette bence çok fena esrar ticareti dönmeliydi. Ama içlerinde troll yoksa demek ki. *
Sucuğuyla meşhur olduğunu bildiğim falat hiç gidip yemediğim Türkiye'nin bir şehri.
Dünyanın en büyük afyon üreticisi Afganistan. Dünyadaki afyon üretiminin yüzde 95’i bu ülkede olmaktadır. Amerika’nın 10 yıldır bu ülkede konuşlanıyor olması bile bu üretimi azaltamamıştır.
Ege bölgesindeki yeni adı Afyonkarahisar olan ildir. Haşhaş üretimi yaygın olan bölgelerdendir. Logolarında bol bol yer alır. izmir yolunun burdan geçmesi nedeniyle diğer iç Ege illerine göre biraz daha fark atmıştır. Ayrıca bölgede mermer yatakları da bulunur. Mermeri, haşhaşı, termali, kaymağı, sucuğu olan ildir.
Gece gece memleketimi görünce istemsizce bilmemkaç zaman sonra entry girme ihtiyacı duydum, iki memleketim var derim hep ki bir diğeri de hataydır, burnumda tüterler..
Asıl ismi afyonkarahisar olan ilin halk arasındaki ismi. Kırsalı içinde bulunduğumuz çağ ile anakronizm içerecek düzeyde cahildir; kız kaçırmalar, kan davaları, cinayetler gırla gider. Eğitim düzeyinden bahsetmiyorum bile. Hoş, Su veren itfaiyenin hortumunu sikiyim. Oturup anadolu kırsalına üzülemem veya 60lı yillarin kerizleri gibi tutup köy romanı yazamam. amma bu adamlar köylerinde durmamış afyon kent merkezine de gelmişler, işte mesele de burada başlıyor. şehrin "oldtown" bölgeleri bunların kolonisidir. Dedeleri sığır siken kadınlı erkekli bu elemanlar bu başlık altındaki tüm olumsuz yorumların da kaynağılar ki bu yorumlar hakli yorumlar. Ama şunu da belirteyim afyonun kent merkezinin yerlisi (ki merkez nüfusun olsa olsa yüzde 15-20sidir) medeni, kentli, görgülü insanlardır. (Ahmet necdet sezer ve ilker başbuğ fikir verebilir.)
Şehir olanına ticari olarak yatırım yapan kazanır arkadaş. Net. Her ay yeni bir yer, yeni bir faaliyet. Zamanında afyon'dan fazla iş yapan ve geliri olan çevre illeri şu an afyon ikiye üçe katlamıştır. Küçük ve ya büyük bir girişiminiz için iyi bir araştırma sonucunda yapacağınız yatırım birçok ilde kazanacağınızdan fazlasını verecektir size. Bu söylediğim sadece il merkezi için değil ilçeler içinde geçerlidir. Afyon en fazla belediye bulunan illerdendir yani ilçeleri nüfus olarak büyük ve hareketlidir.
19. yüzyıl ortasında ingiltere ile Çin arasındaki iki savaşa da isim babalığı yapmıştır. Afyon Savaşları'nın nedeni, ingiltere'nin ticaret açığını kapamak için Çin'e kaçak olarak soktuğu afyonun Çinli erkek nüfusunun neredeyse üçte birini afyonkeş haline getirmesiydi. Bunu engellemeye kalkan Çin her iki savaşta da yenilecek ve afyonu serbest bırakmak zorunda kalacaktı. Türkiye de 1960'ların sonuna kadar dünyanın yasal ve yasal olmayan afyon üretiminin büyük bir bölümünü sağlarken ABD'nin baskısına direndi. 12 Mart hükümetinin ilk aldığı kararlardan biri afyon ekiminin yasaklanması olmuştur maalasef.