ayrıca başkentinde Eğitim Bakanlığı çalışanlarını taşıyan servis minübüsü seyir halindeyken yol kenarına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu 2 kişi hayatını kaybetmiştir.
toprakları haşhaş üretimine en uygun ülke olduğu için ABD tarafından kullanılan sömürülen ve halkının %80inin açlıktan dolayı kaçmaya çalıştığı fakir islam ülkelerinden.
--spoiler--
UYUŞTURUCUNUN ÖNEMLi KISMI AFGANiSTAN'DAN
Dünyada üretilen uyuşturucunun önemli bir kısmı Afganistan'dan çıkıyor. Ülkedeki siyasi istikrarsızlık bunun en önemli nedeni. Araştırmalar son 10 yılda eroin üretiminin yüzde 40 oranında arttığını gösteriyor. Dünyada afyon üretiminin yüzde 90'ı bu Afganistan'da yapılıyor. Bu rakam, Taliban'ın yönetimde olduğu dönemde yüzde 77 düzeyindeydi.
Rusya Federal Uyuşturucu Kontrol Servisi verilerine göre NATO’nun 2001’de “Terörizmle Savaş” adı altında Afganistan’ı işgal etmesinin ardından ülkedeki eroin üretimi 40 kat arttı. Bu tarihten itibaren dünya genelinde Afgan eroininden ölen insan sayısı ise bir milyonu aştı. işgalin ardından afyon üretiminin ülke ekonomisinin en önemli parçası haline geldiği belirtiliyor.
işgal öncesinde Taliban yönetimi, islam’da haram olduğu gerekçesiyle afyon üretimini yasaklayan bir yasa yürürlüğe sokmuş, bu da üretimi azaltmıştı. Ancak işgal sonrasında afyon üretimi eski seviyesine geldi ve şu anda da dünyadaki toplam üretimin yüzde 90’ına denk geliyor.
BM’nin 2012 rakamlarına göre, Afganistan’ın gayri safi milli hâsılasının yüzde 15’i, bir yılda 2 milyar 400 milyon dolar gelir getiren uyuşturucuyla bağlantılı ihracata dayanıyor. Uyuşturucuya ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir ülkede, bağımlıların durumu ise içler acısı. Ülkede en az bir milyon aktif uyuşturucu bağımlısı bulunduğu tahmin ediliyor. Afganistan'ın özellikle kırsal kesimlerinde halk, esrarı çok sayıda hastalığın tedavisinde ilaç niyetine kullanıyor.
Yüksek bağımlı sayısına rağmen hükümetin rehabilitasyona ayırdığı bütçe 2 milyon 200 bin dolar. Yani Afganistan'da uyuşturucu ile mücadele için kişi başına yılda 2 dolar düşüyor. Uzmanlar Afganistan’daki uyuşturucu ticaretini sona erdirmenin 20 ila 30 yıl alabileceğini belirtiyor.--spoiler--
Tarih boyunca yüzü gülmemiş ülke sürekli türkler(ak hunlar, Göktürkler, gazneliler,harzemşahlar), Moğollar(moğol imparatorluğu, ilhanlılar),Persler, yunanlar,Makedonlar(bunlar da o dönem yunan da farklı geçiyor nedense), ingilizler en son da Amerikalıların işgali söz konusu.
bir kaç ay öncesine kadar bu ülkeyi afrika, arap yarımadası topraklarında bir yerlerde sanıp, araplardan oluşan bir millet sanıyordum. gelişmemiş geri kalmış bir ülke olduğunu biliyordum onun haricinde hakkında hiç bir bilgim yoktu. hani hiç mi haritada nerde olduğuna bakıp merak etmez insan. ta ki uçurtma avcısı kitabını okuyana kadar. 20 yaşıma gelip o kitabı bu zamana kadar okumamış olmak da benim için ayrı olarak üzücü bir mesele. bu arada ülke orta asyada yer alıyormuş. her neyse. o kitabı okuduktan sonra afganistan hakkında az da olsa bir kültür birikimim oldu. nasıl ki ülkemizde kürtler azınlık olduğundan dışlanıyor, meğersem benim kendi milletimden ırkımdan insan da haritada yerini bile bilmediğim bir yerde insanlar tarafından dışlanıyormuş. en acı yanı da çekik gözlerinden tanınıp dışlanmaları. onlara hazara deniliyor ve afganistanın demografik yapısı içinde yüzde dokuzluk biçimde yer alıyorlar. nüfusun neredeyse yarısı ise asıl afgan milleti olan peştunlar.
Tacikler, özbekler, peştunlar gibi çok sayıda kavmin bileşiminden meydana gelen etnik çorba. 1979 Yılında sovyetler birliği tarafından işgale uğramasıyla siyasal islamın yükselişi tetiklenmiştir afganistan'da.
Afganistan Orta Asya'ya yakınlığı nedeniyle tarihi boyunca çok sayıda Türk kavimlerine ev sahipliği etmiş bir ülkedir. islam dini öncesinde Akhunlar ve Göktürkler gibi Türk kavimlerin egemenliğinde yaşayan bu bölge islam dininin bölgede yayılmasından sonra da Gazneliler, Büyük Selçuklu Devleti ve Harzemşahlar gibi diğer Türk kavimlerinin egemenliğine girdi. Bölgedeki Türk etkisi Timur imparatorluğu ve Babür imparatorluğu dönemlerinde de aynı güçte devam etti.
Afganistan 19. yüzyılın ortalarında Hindistan'la birlikte ingiliz egemenliğine girdi. 9 Ağustos 1919'de Emanullah Han'ın önderliğinde bağımsızlığını kazanan Afganistan daha Kurtuluş Savaşı döneminde yeni kurulmakta olan Türkiye Cumhuriyeti'yle ilişki içine girdi. 1 Mart 1921 tarihinde Türk ve Afgan heyetleri Moskova'da görüşmeler yaptı ve Türkiye adına Yusuf Kemal Tengirşenk ve Rıza Nur, Afganistan adına General Mehmed Veli Han tarafından bir Türkiye Afganistan ittifak Antlaşması imzalandı. Eski Medine muhafızı Fahreddin Paşa, Kabil'e ilk Türk büyükelçisi olarak atandı.
II. Dünya Savaşı öncesinde Almanya ve italya'nın bölgede artan baskılarına karşı 7 Temmuz 1936 'de Türkiye, iran, Afganistan ve Irak Sadabat Paktı 'nı kurarak bölgenin önce Nazi ve Faşist sonra da Sovyet işgaline girmesini önlediler.