tam adı afet ayşe inan olan, 1908 selanik doğumlu, tarihçi ve sosyoloji profesörüdür. Afet inan, 1955-1979 arasında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nda Türk Tarih Kurumu'nu temsil etmişti. Afet inan, Türk Tarih Kurumu'nda uzun yıllar asbaşkanlık yapmıştır. Ankara Üniversitesi Türk inkılap Tarihi Enstitüsü'nün de müdürlüğünü yapmıştır.
Doktor Rıfat Bey'le evlenen Afet Hanım'ın Arı inan ve Demir inan adlı iki çocuğu vardır. 8 Haziran 1985 tarihinde ölmüştür.
Sakarya Savaşı öncesinde, Antalya'nın Elmalı kasabasında, yakın komşu beş yeni yetme kız yün çorap örmek için bir araya gelmişlerdi. Konuşa konuşa çalışmaktaydılar.
içlerinden biri, "Benim ördüğüm çorabı giyecek asker, inşallah Afyon'a ilk giren asker olur" dedi.
Bu hoş dilek kızlara sevinç çığlıkları attırdı, emeklerine tarifsiz bir ümit tadı kattı. diğer kızlar;
"Aaaaa! Benim ördüğüm çorabı giyen asker de Eskişehir'e ilk giren olsun."
"Benimki de Uşak'a girsin!"
"Benimki Bursa'ya."
Afet adındaki bu güzel kız, ilerde izmir'de Mustafa Kemal Paşa ile karşılaşacak, himayesine girecek, isviçre'de eğitim görerek Profesör Afet inan olacaktı.
Afet hanım'a ayıp edildi.
--spoiler--
ilber ortaylı :
“Afet inan'a çok ayıp edildi. Afet Hanım hem benim hocamdı hem de çocukları arkadaşım olduğu için gider gelirdik. Ben dünyada bu kadar terbiyeli, seviyeli, mütevazi, herşeyi gayet güzel anlatan şekerler şekeri bir hoca görmedim. Üniversitedeki çok insandan daha cesurdur. Gadre uğrayan insanları kendi kürsüsüne alır korur. Kaç tane böyle isim var. Şerafettin Turan (Atatürk’ün Türk Dil Kurumu’nun son başkanı) bunlardan biri.
Çok şeker bir kadıncağızdı, Allah rahmet eylesin. Her bakımdan mükemmeldi. Bir kere kadın yaşlanmasını bilen nadir Türk kadınlarındandı. Aynı şekilde Sabiha Gökçen de öyleydi.
--spoiler--
Afet hanım'a ayıp edildiğini bilmek için ilber ortaylı olmaya gerek yok.
Kendisi degerli bir tarihcidir.
Ailesi var. Sapık asağılık yobazların ona yaptıgı alcaklıgın hesabını sormalılar.
1947 yılında yaptığı kıymetli antropolojik çalışması pek meşhurdur. bu araştırma sonucunda anadolu türkleri brakisefal başlı, endomorph ve makroseklik vücutlu alpinid insanının ırki hususiyetlerine uygun kişiler olduğu ortaya çıkmıştır.
Sakarya Savaşı öncesinde, Antalya'nın Elmalı kasabasında da, yakın komşu beş yeni yetme kız yün çorap örmek için biraraya gelmişlerdi. Konuşa konuşa çalışmaktaydılar.
içlerinden biri, "Benim ördüğüm çorabı giyecek asker, inşallah Afyon'a ilk giren asker olur" dedi. Bu hoş dilek kızlara sevinç çığlıkları attırdı, emeklerine tarifsiz bir ümit tadı kattı:
"Aaaaa! Benim ördüğüm çorabı giyen asker de Eskişehir'e ilk giren olsun."
"Benimki de Uşak'a girsin!"
"Benimki Bursa'ya."
Sonuncu kız, "Benim askerim de inşallah izmir'e girer!" dedi. Afet adındaki bu güzel kız, ilerde izmir'de M. Kemal Paşa ile karşılaşacak, himayesine girecek, isviçre'de eğitim görerek Profesör Afet inan olacaktı.