Üretim teknolojisi ve kaynaklar sabitken üretimi yapılabilecek maksimum mal bileşimlerine geometrik yerine üretim imkanları denir. Aynı zamanda dönüşüm eğrisi ya da diğer bir isim olan transformasyon eğrisi olarak da bilinir. Ekonomiler ellerinde bulunan kaynaklar ile üretim olanakları eğrisinin dışına çıkamamaktadır.
Varsayımları;
Tam istihdam şartını varsayarlar
Teknoloji veri kabul ederler
Eğri üzerinde etkinlik olduğunu varsayarlar.
Kaynaklar sınırlı olduğundan hangi mal ve hizmetlerin hangi oran ve miktarlarda üretileceğine dair tercih yapılmalıdır. Bir maldan üretilen miktar arttıkça o malın diğer mallar cinsinden fırsat maliyeti artar. Malların miktarları arasındaki tüm bu üretim kombinasyonlarının birleştirilmesiyle üretim imkanları eğrisi elde edilir.
Üretim imkanları eğrisi üzerindeki her nokta bize ekonominin tam istihdamda olduğunu gösterir. Üretim imkanları eğrisi üzerindeki noktalarda işsizlik söz konusu değildir ve atıl kapasite kavramı da yoktur.
Üretim imkanları eğrisi dışındaki “G” gibi noktalarda üretim gerçekleştirmek imkansız olarak nitelindirilebilir. Nedeni ise, yeterli kaynak söz konusu olmadığı içindir.
Üretim imkanları eğrisinin içindeki “H” gibi noktalarda üretim gerçekleştirmek mümkünken bu noktalarda ekonomide atıl kapasite işsizlik söz konusudur.
Üretim imkanları eğrisinin orijine iç bükey olmasının sebebi ise artan fırsat maliyetidir. Bunun da sebebi, azalan verimler yasası ile ilişkilidir.