"o ramazan bayramıdır şeker değil" demiş. şeker bayramıdır efendim. asırlardır da şeker bayramı denir ona. bu bir medya pohpohlaması değildir. "ramazan bayramı" adı ise çok çok yeni bir şeydir. uyduruktur.
yani bugünlerde tatlı su müslümanları tarafından böyle bir inanış var. sanki "şeker bayramı" tâbirini böyle biraz daha elit gibi görünen bölüm kullanırken "ramazan bayramı" tâbirini gerçek müslümanlar, dine saygı gösterenler kullanıyormuş gibi...
bu bayramın adı bizde "şükür bayramı" olarak kutlanmaktaydı. fakat şükür ve şeker aynı harfler ile yazılırdı eski dilde. "şin-kef-re".
gel gelelim bayramda en yoğun ilgiyi şekercilerin görmesi, payitahtta bulunan askerlere tepsilerle baklavalar gönderilmesi, gelene gidene şeker ikram edilmesi ve "şükür" sözcüğünün yanlış okunup "şeker"e dönüşmesi neticesinde bu bayram osmanlı zamanında "şeker bayramı" olagelmiştir.
anlatabilmişimdir umarım. ramazan bayramı çakma, uydurma, yeni bir Tâbirdir. şeker bayramı ise atalarımızın haklı olarak kullandığı bir tâbirdir.
Sözlükteki en temiz "insan" oldugunu dusundugum kalbininde ayni doğrultuda temiz olduğuna inandigim yazar. Dini konularda muhabbet etmekten memnun olurdum.
tarih bilgimi ölçüp tartan, karar verip yargıyı yapıştıran yazar kardeşim. burada nicklerimizin arkasında nelerin, kimlerin olduğunu bilmeden yaptığımız yanlışlardan birini yapan kardeşim aynı zamanda.
nickaltına üst üste iki entry girdiğim ilk yazar. harbiden adam gibi adam; kötü gün dostu hatta abisi yazar.
ulan şöyle iyi insanları görünce sözlüğü sevesim geliyor. bekle abi bekle, sen bana böyle bir krallık yaptın ya 45 gün sonra hayallerimin başkentine gelince ben de sana unutamayacağın bir hareket yapacağım.