adonis

entry78 galeri16
    1.
  1. GÜZELLiK TANRIÇASI AFRODiT 'iN KOCASIDIR . ZEUS iLE GiRiŞTiĞi BiR KAVGA SONUCUNDA ÖLMÜŞTÜR . BUNA ÇOK ÜZÜLEN AFRODiT GÜZELLiĞiNi KAYBETMEYE BAŞLAYINCA TANRILAR OLYMPUS DAĞININ ZiRVESiNDE TOPLANIRLAR VE ADONiSE YENiDEN CAN VERiRLER... ADONiS CAN BULDUĞUNDA HAVA ISINMIŞ , ÇiÇEKLER AÇMAYA BAŞLAMIŞTIR ... BU YÜZDEN ADONiS ÇiÇEKLi VE GÜZEL BAHARIN TEMSiLCiSiDiR.
    17 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. yunan mitolojisinde afroditin sevgilisi genç bir avcı.efsaneye göre bir yaban domuzu adonis i öldürünce afrodit adonisin her yıl altı ay yeraltından çıkması için tanrıları kandırmıştır.adonisin her yıl boyle yeraltından cıkıp olmesi eski yunanda Adoniya Bayramı olarak anılır
    9 ...
  5. 4.
  6. Kıbrıs'ın ilk kralı Kinyras ya da Suriye kralı Theias'ın oğludur. Köken ve kaynak olarak güney Akdeniz ve Anadolu efsanelerine bağlıdır. Özellikle Sümer ve Hitit kaynaklarından gelmektedir.Tanrıça Aphrodite'nin lanetine uğrayan kralın kızı Myrrha ya da Smyrna babasına aşık olarak onunla birlikte olmuştur.Bunun farkına varan kral, bu günahı temizlemek için kızını öldürmeye kalkmış, ancak tanrılar araya girerek Myrrha'yı kurtarmak için onu bir mersin ağacına dönüştürmüştür. 10 ay sonra bu ağacın kabuğundan çok güzel bir bebek olan Adonis çıkmıştır. Çocuğa aşık olan Aphrodite onu gözlerden uzak tutmak için Persephone'a emanet etmiş ancak Persephone'da Aronis'e aşık olarak onu geriye vermemiştir. Bunun üzerine araya giren Zeus, Adonis'in yılın dört ayını Persephone, dört ayını Aphrodit, geriye kalan zamanı da gönlünce geçirmesine karar vermiştir. Adonis'de kalan zamanını Aprodite'Ye ayırmıştır. Kıskançılğa kapılan Ares ya da Artemis, Adonis'in üstüne bir yaban domuzu salmış ve domuzun boynuzuyla yaralanan Adonis bir süre sonra ölmüştür. Kanından baharçiçekleri bitmiştir. Adonis'in yardımına koşan Aphrodite'den, ayağına batan diken nedeniyle akan kan tanrıçanın çiçeği olan beyaz gülü kırmızıya boyamıştır.Kışın yeraltında yaşayan baharla birlikte yeryüzüne çıkan Adonis, toprağın ve bitkilerin yeniden canlanışını simgeler.Adonistörenleri yazın en sıcak zamanında yapılır. Ölü Adonis'i temsil eden küçük bir tahta heykel etrafına kadınlar saksılar içinde solmuş çiçekler dizerler ve ağıt yakarlar.
    3 ...
  7. 5.
  8. antalya'da 4 yıldızlı bir otel adı.
    1 ...
  9. 6.
  10. 7.
  11. mersin'de bir site adı. içel anadolu lisesi'nin yanındadır.
    2 ...
  12. 8.
  13. afrodit'in son derece güzel ve genç sevgilisi. yaban domuzu tarafından ağır şekilde yaralanır. bunun üzerine afrodit onu laleye * çevirir.
    ve bugun kadınsı güzelliğe sahip erkekler için ve fidan gibi delikanlı anlamına kullanılmaktadır.
    1 ...
  14. 9.
  15. 10.
  16. Bütün bitkilerin anası olan Aphrodite'in Adonis adinda bir oglu daha vardı. Yunanlılar Aphrodite'in oğlunu bizi çarçabuk terk eden çiçekli ve neseli ilkbaharin sembolü olarak kabul ederlerdi. Adonis saklandığı ağacın kabuklarını yararak çıktığı zaman güzel günler başlıyor, çiçekler açıyor, ilbahar başlıyordu. Onun hayatı tıpkı çiçekler gibi sınırlıydı, bir kaç gün sürüyordu. Çünkü Adonis açılıp güldüğü, gençliğin en güzel ve parlak çağına ulastığı gün ölüyordu. Bu zaman yaz mevsiminin sonuna denk geliyordu. Yani sonbaharın çiçeklerin solduğu, yaprakların sarardığı dünyaya hüzünlü bir havanın hakim oldugu mevsim. iste bu mevsimde Adonis dünyamızı terk ediyor görünmez bir aleme giriyordu. Böyle bir mevsim de Adonis yaban domuzunu kovalarken hiç beklemediği bir anda yaban domuzu birden bire geri dönmüs ve ona saldırmıştı. Aphrodite oğlunun geçirdiği kazayı haber alır almaz Olympos'tan asağı inmişti, ancak yanına vardığında oğlu çoktan ölmüştü. Aphrodite ağlayarak oğluna sarıldı. Adonis'in ölümüyle Aphrodite'in yanı sıra periler ve birçok tanrıça gözyaşı döktüler, yas tuttular. O günden sonra Adonis'in öldüğü günün anısına Adonis'i sevenler yas tutmaya başladılar.. taki doğduğu güne kadar. Bu yüzden, neşeli ve rengarenk geçen ilkbahar ve yaz mevsiminden sonra kasvetli ve hüzünlü sonbahar ve kiş gelir. Bu mevsimler Aphrodite ve perilerin Adonis'in yasini tuttuklari dönemdir.
    0 ...
  17. 11.
  18. bazi kaynaklarda afrodit in oğlu, bazilarinda ise sevdigi kisi olarak gösterilmektedir. mitolojide güzelliği ile meshur bir delikanlidir, hakkında çesit çesit rivayetler vardir. yunalılar onu çiçekli ve neşeli ilkbaharin sembolu olarak kabul ederlerdi. bir rivayete göre adonis vahşi domuz avi sırasında olmuştu. afrodit bu acıya dayanamamış, zeus tan onu görmesine izin vermesini rica etmiş. zeus adonis e yılın bir kısmını afrodit in yanında, geri kalan kısmını ise yer altı ölüler dünyasında geçirmesine izin vermişti. adonis saklandığı yer altı dünyasından çıktığı zaman güzel günler başlıyor, çiçekler açıyor, ilkbahar başliyordu. onun hayati tıpkı çiçekler gibi sınırlıydı, kısa sürüyordu. çünkü adonis açılıp güldügü, gençliğin en güzel ve parlak çağina ulaştığı gün oluyordu. onun ölümüyle afrodit ve periler yas tutar, göz yaşı dökerlerdi. neseli ilkbahar ve yaz mevsiminden sonra bu nedenle kasvetli ve yağmurlu son bahar gelir.
    1 ...
  19. 12.
  20. ömrümü tutamadım ki diye bir şarkısı vardır geçmişe özlem duyanların dinlemesini önerdiğim sesi müthiş bir rapçi.
    0 ...
  21. 13.
  22. 14.
  23. Güney Akdeniz kaynaklı bir Anadolu efsanesi.Adonis'in adı,ibranice <efendi<anlamına gelen bi sözcükten türemiştir.
    1 ...
  24. 15.
  25. yunan mitolojisindeki en ünlü ölüm-dirilme öykülerinden biridir adonis.
    adanos'in çiçeği toprağı örter ve yunan kızları şenlik düzenler.
    aphrodite adonis'in doğumunu görür. bebeğe tutulur. bebeği yer altına kaçırır. persephone'ye bırakır. ne var ki o da adonis'ten hoşlanır.
    zeus'un yargıçlığında adonis, yarım yılı yani ilkbahar ve yazı aphrodite'nin yanında, diğer yarım yılı yani güzüü ve kışı ölüler kraliçesinin yanında geçirir.
    adonis bir gün yaban domuzu tarafından öldürülür.
    0 ...
  26. 16.
  27. Güneş sisteminde çapı yaklaşık 3 km olan küçük gezegen, gezegencik.
    1 ...
  28. 17.
  29. Çikarmak için çok saçma bir aletle 45 tekrar 3 set yaptıgım ömrümü yiyen kas.
    1 ...
  30. 18.
  31. otel olanı antalya lara'da güzel bir yer.
    kas olanı da erkek canlısında güzel bir yer.
    3 ...
  32. 19.
  33. 20.
  34. yunan mitolojisinde tanrıça aphrodite'in gözdesi güzel delikanlı. efsaneye göre adonis, suriye kralı theias'ın kızı smyrna'dan doğan oğludur. çocuğun güzelliğiyle büyülenen aphrodite, onu bir kutuya koyar ve büyütmesi için yeraltı tanrıçası persephone'ye verir ama sonra persephone çocuğu geri vermeyi reddeder. tanrılar kralı zaus'a başvurulur. o'da adonis'in yılın üçte birini persephone'yle, üçte birini aphrodite'le, geri kalan üçte birini ise dilediğince geçirmesini kararlaştırır. bu efsanenin çok sayıda çeşitlemesi vardır.

    adonis adının fenike dilinde efendi anlamına gelen adon sözcüğünden grldiği sanılır; adonis babil tanrısı tammuz ile bir tutulur. çağdaş mitologlar adonis'in ölümü ve yeniden doğumuyla doğanın döngüsünü ve bitkisel varlığı simgelediğini kabul ederler.

    biblos'ta ve başka yerlerde her yıl yapılan adonia şenliklerinde adonis'in ölümü ve dirilişi kutlanır, yağmur yağdıracağı inancıyla suya bir tasviri ve başka nesneler atılırdı. atina'daki şenliklerin bir özelliği ise ''adonis bahçeleri'' idi. hızla büyüyüp olmak üzere özel olarak geliştirilmiş tohumların serpildiği küçük saksılara bu ad verilirdi. söz konusu gelenek, kıbrıs'taki hıristiyanlar arasında günümüzde de sürmektedir.
    2 ...
  35. 21.
  36. 22.
  37. yunan mitolojisinde bir baba ve kızın ensest ilişkisinden- ki bu ensest ilişki afroditin kıza verdiği bir ceza ve onun karşı koyamayacağı bir baba arzusudur- doğan, dünya üzerindeki en yakışıklı erkektir. afrodit'in de ölümlü aşkıdır.
    0 ...
  38. 23.
  39. 24.
  40. çok sevgili bir kas çeşididir kendileri ve şuna benzer:
    http://m.friendfeed-media...352587a99325d54aad7d63b36
    sanırım kıskanınca oluyor. ya da ben kendimi avutuyorum.
    0 ...
  41. 25.
  42. *. buyurun. roma zamanından, ilkbahar güneşi demekmiş meğer.

    http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Adonis
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük