adli kolluk yönetmeliği nde yapılan değişiklik

entry8 galeri1
    1.
  1. 2.
  2. savcıların hükümetten habersiz bir olayı takip edememesi için alınan önlemdir. yargı bağımsızlığı güme gitmektedir. kuvvetler ayrılığı ilkesine getirilmiş ek bir darbedir. ülke padişahlıkla yönetilmektedir.
    2 ...
  3. 3.
  4. 4.
  5. bu diktatörlüğün ilanıdır. 'biz çalıp çırpıyoruz, yakalanmamak için bu yasayı çıkardık' demektir. hala bu adamların suçsuz olduğuna inanıyor musunuz gerçekten? gerçekten içinizden gelerek, tüm samimiyetinizle, bu yasa değişiklikleri, polis atamaları, savıcıların görevden alınmasını, saflıkla yapılmış eylemler olarak görüyor musunuz?
    1 ...
  6. 5.
  7. 21 Aralık 2013 CUMARTESi
    Resmî Gazete
    Sayı : 28858

    YÖNETMELiK

    Adalet Bakanlığı ve içişleri Bakanlığından:

    ADLÎ KOLLUK YÖNETMELiĞiNDE DEĞiŞiKLiK YAPILMASINA

    DAiR YÖNETMELiK

    MADDE 1 – 1/6/2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adlî Kolluk Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan adlî kolluk sorumlusu deyimi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu deyimden sonra gelmek üzere aşağıdaki deyim eklenmiş ve mevcut deyimler buna göre teselsül ettirilmiştir.

    “Adlî kolluk sorumlusu: Mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından görevlendirilen adlî kolluğun komutanını, amirini veya sorumlusunu,”

    “En üst dereceli kolluk amiri: Emniyet Genel Müdürlüğünde; il emniyet müdürünü, ilçe emniyet müdürünü veya amirini, Jandarma Genel Komutanlığında il jandarma komutanını, ilçe ve merkez ilçe jandarma komutanını, Sahil Güvenlik Komutanlığında; birlik komutanını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında; gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürünü,”

    MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci cümlesinde yer alan “savcıları” ibaresi “başsavcılığı” ibaresi olarak değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (c) bendi eklenmiştir.

    “c) En üst dereceli kolluk amiri adlî olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirir.”

    MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş, mevcut fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

    “Adlî kolluk görevlileri, kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet başsavcılığına ve en üst dereceli kolluk amirine bildirir ve ilgili Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda işin aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar.”

    “Ceza Muhakemesi Kanununun 135 inci maddesinin altıncı fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle yapılan soruşturmaların aşamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından doğrudan veya varsa ilgili Cumhuriyet başsavcı vekili aracılığıyla Cumhuriyet başsavcısına yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yazıları görüldü şerhinden sonra soruşturma dosyasında muhafaza edilir.

    En üst dereceli kolluk amiri, adlî kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla adlî kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari tedbirleri almaya ve iş bölümünü yapmaya yetkilidir.”

    MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda, bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesine göre belirlenmiş adlî kolluk sorumluları hakkında değerlendirme raporu düzenleyerek, mülki idare amirlerine gönderir.”

    MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet ve içişleri Bakanları birlikte yürütür.
    0 ...
  8. 6.
  9. yapılan bu yönetmelik değişikliği ile geçen hafta gördüğümüz türden bir operasyonun yapılması imkansız hale

    getirilmiştir.

    ben şimdi devletin yetkili bir savcısıyım içişleri bakanının oğlunun da aralarında bulunduğu bir operasyon planlıyorum.

    bu operasyonu yapmak için içişleri bakanına durumu bildirdiğim de içişleri bakanı buyrun görevinizi yapın mı diyecek.

    yoksa kars yolculuk biletini cebime mi koyacak ?

    her gün içtiğimiz su hakkına adaletlice düşün bakalım.
    2 ...
  10. 7.
  11. yanlış, ters. ilk değil. açın bakın o zaman da söyledik, hakan fidan hakkında yürütülen soruşturma döneminde de aynı hükümet aynı yönteme başvurmuştur. ha hakan fidana açılan soruşturma hak mıydı, millet hakan fidanın indirilmesine rıza gösterir miydi, o mevzu ayrı. sonuçta ne oldu o dönem işlemekte olan yasaların dışına çıkılarak hakan fidan'a dokunulmazlığı getirecek kanun değişikliğine gidildi. ne oldu? yapılış şekli itibarı ile yasadışı, ahlak dışı bu müdahele ne olursa olsun adaleti getirdi. vaktinde bu tarz yaptırımlar menderes için, erbakan için, demirel için hatta erdoğan için de uygulanabilir miydi bilinmez. ama sorsan sokağa alacağın cevap aşikar.

    adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişiklik, bu yönden hakan fidan soruşturması'nda gidilmiş olunan kanun değişikliğine o kadar çok benziyor ki. bir zaman karşına almayı kafana koyduğun tarafın yanındayken, tarafının kuyusunu öyle bir kazarsın ki yıllarca, öyle bir boşaltmaya çalışırsın ki altını, öyle bir vurursun ki bel altından, karşındaki yeni farkettiği senin yıllardır sürdürmüş olduğun gizliden sikmelerinin altından 2 günde kalkabilmek adına bu şekilde yasal olmayan, doğru olmayan yollara başvurmak zorunda kalır.

    yürütülen bu soruşturmanın amacı sana göre temiz toplum, temiz siyaset, çiçekler böcekler hallelujah isa'dır, bana göre ise erdoğanı indirmektir, değişir. ancak bu operasyonun yapılış şekli ikimiz için de hukuk dışıdır. ahlaki ve hukuki normların ötesine geçmiş, 'yasa dışı' bu operasyon kadar, hükümetin, yasal olmayan yollarla yürütülmüş olan bu operasyona karşı basvurmak zorunda kaldığı yönetmelik değişikliğine gitme yolu da katiyyen kabul edilemez boyuttadır.

    özetleyecek olur isek; bir tarafta yanlış var, diğer tarafta da bu bir tarafı yanlış yapmak zorunda bırakmış başka bir yanlış var. kimin niyeti iyi, kimin niyeti kötü? çok ince bir çizgi üzerinde bir karpuz dilimi sektiriliyor, bizler ise sadece tanıklık ediyoruz bugünleri de yazacak olan tarihe.

    evet niyetleri tartan rab'dır lakin olan biteni kronolojik sıraya dizerek tartmakta, ülkenin pek bir karanlık ve mahrur olan siyasi geçmişine göz atmakta fayda var.
    0 ...
  12. 8.
  13. teknik olarak da usulsuz işlemdir. adli kolluğun yönetmeliğinin, maddeyi değiştiren ve anlam bütünlüğünü bozan ek ibare, değişiklik vb. yönetmelik değiştirmekle olmaz. mükerrer madde çıkartılması gerekmekteydi. bi işi yapıyon bari tam yap derlermiştir... bunlar ilerde sulu boyadan devlet de kurar.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük