Toplumsal alanda doğrudur. Adalet kişiden kişiye, toplumdan topluma, hatta toplumdan kişiye göre farklılıklar gösteren bir sistemdir. Belli kurallar dahilinde işler, ancak bu kurallar her zaman bize doğruyu vermez. Matematik gibi değildir adalet. 2+2 her zaman "4" yapmayabilir.
Örneğin bir seri katilin cezası ömür boyu hapis olabilir. Cezasını çeker. Ancak bu kişiyi kimisine göre öldürmek müstahak görülür. Küçücük çocuğa tecavüz edip, öldüren ve cesedi çöplüğe atan birinin cezasını adalet verebilir. Ancak bu kişi gittiği ceza evinden sağ çıkabilir mi? Acaba o kişiyi ne kadar sürede şişlerler tahmin etmek pek zor olmasa gerek.
Adalet çoğu yerde güçlü olanın tekeline giriyor. Güç kimse, adalet o oluyor. Hal böyle olunca, insanlar bunun bilincine varıyor ve adaleti aramaktan vazgeçiyor üstün olan beşeri görünce gözler...
Adalet...adil olmak. Eşitlik. Bence Adalet bizim için en iyisi değildir. Adalet en asgari olandır. Çok yüksek hedefler göstermez, doğruyu net gösteremez.
Örneğin adaletin tanımını yaparken "eşitlik" dedim. Doğrudur, normal şartlarda eşit olan insanlara "eşit" bir şekilde hak dağıtımı yapmaktır adalet. Peki ya insanlar eşit değilse? Herkese eşit hak dağıtımı yapmak adaleti sağlar mı? Şüpheli.
Siz ayda 10 bin lira kazanan birisine yüzde 10 zam verseniz, ayda bin lira kazanana da yüzde 10 zam verseniz bu adil olur mu?
insana iki, koyuna ise dört ayak verilmesinde bir eşitsizlik vardır ama adaletsizlik yoktur. insana böylesi, koyuna da öylesi yaraşır.
Mesela kadın ve erkeğin eşit olmadığı da su götürmez bir gerçektir. hangi 2 insan eşittir ki. sadece elde ettiği haklar eşittir. Bu eşitlik cinsiyet ayrımından doğmaz. Hak ayrımından doğar.