hey gidi koca kırat hey.... rahmetli dedemin partisidir, memlekete pek çok yenilikleri misal televizyonu bu parti getirmiştir, asya ile avrupayı bu parti bağlamıştır, chp'nin bir çivi çakmadığı köylere elektiriği, suyu bu parti götürmüştür. rahmetli banimiz atatürk'ün hedeflerini ilk bu parti birer birer yerine getirmiştir. hatası yok mudur çoktur ama büyük hizmetleri dokunmuştur.
zorunlu edit: aklı sıra halk partililer laf çakıyor, çakın çakın biz laftan çekinmeyiz. "bastım" eskiyi diyen kardeş, sizin iki lafınızdan biri "olmaz, bu millet azar, bu millete bunu yaparsan yarın başına çıkar" dır. elbette artı beklemiyoruz sizlerden. herkes yaşı kadar konuşsun, bizim gençliğimiz çöp dağlarının ardında top oynamakla geçti, "eksici ve ekşici" zihniyet bu memlekete bir çivi çaksın biz onları da takdir ederiz korkmayın bu kadar. nasıl ki dinciler dini kullanıyorlarsa bu zihniyette atamızın arkasına saklanırlar başka bi numaraları yok. millet bunları sallamıyor çünkü bunlara göre millet cahil. hayır arkadaş, millet cahil değil siz çalıyorsunuz bom bok ediyorsunuz, ama hırsız dedikleriniz çalıyor milleti abad ediyor sizin gibi azab etmiyor. olay bu, politikanın kuralı bu.
''kırat yeniden şahlanacak'' şu an anavatan ve doğru yol'un -demokrat- devamı olarak bilinen -yine- demokrat parti'nin sloganıdır. bu sloganı niye kullanmışlar anlayamadım.
27 mayıs darbesinden sonra kurulan siyasi partidir. seçmenleri, il ve ilçe örgütleri ve yöneticileri eskiden demokrat partiye oy vermiş ya da demokrat partide görev almış kişiler olduğu için demokrat partinin devamı olarak kabul edilmektedir. ilk genel başkanı emekli bir paşa olan ragıp gümüşpala'dır. gümüşpala'nın 1964 yılındaki vefatından sonra parti genel başkanlığına yapılan oylamada rakipleri saadet bilgiç ve tekin arıburun'a fark atan devlet su işleri genel müdürü süleyman demirel gelmiştir.
1961 seçimlerinde chp'nin ardından ikinci olan parti, askerin zoruyla chp ile koalisyon kurmaya mecbur kalmıştır ancak kurulan bu hükümette başta genel başkan gümüşpala olmak üzere partinin üst düzey yöneticileri görev almamıştır. 1965 ve 1969 seçimlerinden sonra tek başına iktidara gelmeyi başaran adalet partisi 12 mart 1971 muhtırasından sonra iktidardan indirilmiştir. 1975 ve 1977'de iki kere koalisyonla (milliyetçi cephe hükümetleri) iktidara gelen adalet partisi son olarak 1979'da demirel'in kurduğu azınlık hükümetiyle iktidara gelmiştir. 12 eylül darbesi adalet partisi iktidardayken yapılmış bir darbedir. parti, 12 eylül darbesiyle kapatılmıştır.
konu hakkında daha fazla bilgi için taner demirel'in iletişim yayınlarından çıkan "adalet partisi" adlı kitabına bakılabilir.
partinin iktidar olduğu ilk dönem dış ilişkilerde abd ve sscb arasında yumuşamaların olduğu bir dönemdi ve demirel türk-sovyet ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde rol oynadı. bunun yanı sıra batı avrupa'ya o dönemde yoğun biçimde giden göçmenler türkiye'ye döviz göndermekteydi. Bu gelişmelerle birlikte her ne kadar montaj da olsa sanayi gelişti, ekonomide nicel bir büyüme oldu ve halk demirel ile bolluk dönemine girdi ya da girdiğini düşündü. O dönemde evine buzdolabı, çamaşır makinesi gibi şeyleri alabilen insanlar adalet partisi'ne kendilerini oldukça yakın hissettiler ve chp, tip gibi partilerin iddiaları ve politikaları halktan uzak kaldı.
aslında bugün de yaşanan durum aynı hemen hemen. halk gerekli bilgiye sahip olmadığı için evine giren kömürle, makarnayla ekonominin iyiye gittiği yalanlarına kendini kaptırıyor. daha da vahimi görevi yalnızca hükümeti yönetmek olan bir adama padişah muamelesi yapıp neredeyse mesih ilan ediyorlar. sonra da bunun adına demokrasi deniyor.
kim ne derse desin türkiye darbe ve makarna-kömür demokrasisinden öteye asla geçemedi, geçemeyecek. adalet partisi'nin zamanında kazandığı seçim başarıları ve peşinde sürüklediği kitle bunu açıkça göstermekte.
askeri darbeye inat halkın bir kez daha demokrasiyi seçtiğinin göstergesi olan partidir. 1960 darbesi sonrası askerlerin partilerine ap darbeyi indirince bir kez daha halkın cevabını almışlardır. yine de süleyman demirel ne menderes ne özal ne de erdoğan olabilmiştir.
27 mayıs ihtilali sonrası yapılan 1961 genel seçimlerinde demokrat parti'nin devamı olduklarını ispatlamak istercesine bir süre önce idam edilmiş adnan menderes ile ilgili olarak köylerde, " -adnan menderes geceleri beyaz bir atla evliya gibi gelip bize destek veriyor " propagandası yapan insanları barındırmış partidir.
11 şubat 1961-16 ekim 1981 tarihleri arasında siyasi hayatını sürdürmüş partidir. Demokrat parti'nin oy tabanı üzerine kurulmuştur. 12 eylül 1980 darbesi sonucunda diğer siyasi partilerle birlikte 16 ekim 1981 tarihinde fes edildi.
adnan menderesin kurduğu demokrat partinin devamı , 80 öncesi izledikleri politikalar ile ülkeyi daha cok catışmanın içine sokmuşlardır , adalet partisinin devamıda DYP dir.