güvenlik nedeniyle kullanıma kapatılmış msn türü yazılımlara alternatif olarak pandion u modifiye ederek "haberci" adında sadece kurum içinde kullanılabilen chat programını kullanıma sunan bakanlık.
sourtimes.org sitesini erişime engellemiş olan bakanlık. yaklaşık 30.000 kullanıcıyı ekşisözlükten mahrum bırakmıştır. ekşisözlük yoksa internet niye var sorusunu akla getiren, yakında uludagsozluk.com u da erişime kapatması muhtemel bakanlık.
bir bakanın yönetimi ve sorumluluğu altında devletin adli politikasını ve yürütülmesi bu bakana verilmiş olan idari kanunları uygulayan bakanlık... gerçi yaptığım tanımdaki basit şeyleri bile yapmıyorlar ama olsun.
''Sağlıklı bir adalet sistemi için, bütçeden adalete ayrılan payın yüksek olması gerekiyor. Nitelikli hakim ve savcı istihdamı da, adliyelerin iyi çalışması da buna bağlı. 1924 yılı Adalet Bakanlığı bütçesinin genel bütçeye oranı yüzde 3,5 idi. Yani, yeni kurulmuş yoksul devlet her 100 lirasının 3,5 lirasını adalet hizmetleri için ayırabilmişti. Söz konusu oran 1932'de yüzde 3,8, 1933'te yüzde 3,9, 1934'de ise yüzde 4 oldu. Ve yüzde 4'lük pay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekoruydu. Bir daha o miktarda bir pay, adalet hizmetleri için hiçbir zaman tahsis edilemedi. Peki, son yıllarda, yani AKP'nin iktidarda olduğu dönemde nasıl bir tablo oluştu? 2002 yılında genel bütçenin yüzde 0,82'si Adalet Bakanlığı'na verildi. Bu oran 2003 yılında yüzde 0,75, 2004 yılında yüzde 0,90, 2005 yılında yüzde 1,02, 2006 yılında yüzde 1,01, 2007'de de yüzde 1,31 olarak gerçekleşti. Böylelikle AKP iktidarı 2003 yılında bir rekora imza attı ve adalet hizmetlerine Cumhuriyet tarihinin en düşük payını ayırdı. sonuç: 10 bin hakim ve savcı ile 30 bin memur, dağ gibi yığılmış dava dosyalarının altından kalkmaya uğraşıyor. Adliyeler 4 bin hakim ve savcı, 8 bin memur açığıyla çalışıyor. Avrupa'da bir hakime yılda 200 dosya düşerken bu sayı bizde 852.'' (kaynak: birgün gazetesi - nuri kayış)
güçler ayrılığına aykırı kurum. yürütme yargı ve yasama ayrı olması gerekirken bizde adalet bakanlığı ile yargı üzerinde baskı oluşturulmaktadır. şimdi biraz daha göz önüne geldi bu olay ama yıllardır yaşanan bir durumdu bu. en sonunda adalet bakanlığı kendi düşüncesiyle çelişen hakim ve savcıların meslekten ihracına yönelik isteklerle herşey dah netleşti.
şu an türkiye' nin en aktif, en başarılı bakanlığıdır (!)
basit bir davanın iki duruşma tarihi arasından 9 ay fark vardır.
icra dairelerindeki hiçbir iş kanuna uygun yürümez zira iş yoğunluğu çok fazladır. icra dairesinden dışarı çıkması yasak olan icra dosyalarının yarısı avukatların bürolarındadır. tüm yazışma işleri avukat talebi doğrultusunda icra dairesi tarafından yapılmalıyken avukatlar tarafından yapılır.
bu ve benzeri sorunlara karşı adalet bakanlığı bulduğu çözümle gözleri yaşartmıştır. buyurun;
bursa' da 13 icra dairesi vardı. iş yoğunluğu sebebiyle 7 icra dairesi daha açıldı. 13 icra dairesinin her birinde ortalama 5 kişi çalışıyordu. bu beş kişiden 1 i ya da 2 si alıanrak yeni icra dairelerine atandı. 5 kişi filan da başka şehirlerden bursa' ya atandı. sonuç olarak 13 olan icra dairesi 20' ye çıkarken çalışan sayısı neredeyse aynı kaldı. akp buna hizmet diyor işte. nicelik olarak hizmet ama niteliği yok.
chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun deniz feneri soruşturmasını yürüten savcıların görevden alındığı yönündeki iddialarına "savcıların adalet bakanlığı tarafından görevden alındığı iddiaları tümüyle gerçek dışıdır" açıklaması yapmış yargıdan sorumlu bakanlık.
bakmayın şimdi bu tiplerin "eöö adalet yok kieea, bakanlığı vaar" falan diye saçmalamasına, zamanında shp koalisyon ortağı iken neredeyse hükümet kurmayı baltalamıştı adalet bakanlığını ben alacam diye. o zaman adalet vardı yani hemi? shp o bakanlığı ele geçirince cümle alem gördü adalet nasılmış. şimdi bu tiplerin kalkıp adaletten bahsetmesine ancak güleriz? neremizle mi? ağzımızla değil elbet...
isviçreli denizcilik bakanına bizim sadullah bakan sormuş isviçrede deniz yokki neden böyle bi bakanlık var. Cevap çok manidar e sizdede adalet bakanlığı var!
türkiye'nin en fazla göz boyamaya çalışan bakanlıklarının başında gelendir.
neymiş efendim; temyiz aşaması dahil yargılama süreleri 1 yıla düşmüş... bir defa 7 yıldır istinaf mahkemelerini faaliyete geçiremiyorsunuz be... gerçi gelişme var, geçen sene istinaflarda kullanılacak makam otolarının plakalarını almışlar diye duymuştum.
bir zabıt katibinin, şüpheliden daha az hakkı olduğu bir taşra teşkilatına sahip bakanlıktır.