şeker verdiğimiz köylüler bize topladıkları adaçayı demetini vermişti
içim ısınır düşündükçe
güzel bir bitki..güzel bir çay ve içimi ısıtan güzel bir anı
daha ne olsun
rahatlatsın diye gidip aldığım kokusu güzel, tadı idare eder bitki çayı. şimdilik lipton olanından aldım çok beğenirsem gidip aktardan almayı düşünüyorum. hamile kadınların ve emziren annelerin içmesi sakıncalı olabilirmiş. bir de 2 yaşından küçük çocuklara vermeyin. büyüklerine ise azar azar.
adaçayı (salvia) dünyanın ılıman ve sıcak bölgelerinde yetişen 500 kadar türü kapsayan ballıbabagiller familyasındandır. bunların tümü otsu ve çalımsı bitkilerdir; bir bölümü parlak renkli süslü çiçekleri için bir bölümüde kokuları için yetiştirilir. adaçayının çiçeği az ya da çok derin bir boru halinde uzayan, iki dudaklı düzensiz bir çanak biçimindedir. erkek organlarında ipliğimsi bir ek vardır; bunun bir ucunda bir kesecik öteki ucundaysa küçük bir şişkinlik(kısır kesecik bulunur.) bu düzenek, böceklerle tozlaşmayı sağlar; çiçek tozları, çiçeğe giren böceğin üstüne kendiliğinden dökülür.
çayır adaçayı (salvia pratensis) çayırlarda ve kırlarda çok yaygındır; yüksekliği 30-80 cm arasında değişir; yaprakları oval, dişli ve pütürlüdür. çiçekleri kömeç biçiminde bir başağı andırır.; çok az kokulu olan bu çiçekleri mavi, bazen de pembe yada beyaz renkli bir taç sarar.
bir başka türüne(salvia sclarae) ender raslanır. çanağı taşan kirpikli ve çok daha büyük çiçek yapraklarıyla çayır adaçayından ayrılır. çiçekler pembe yada eflatun renkli ve kokuludur.
akdeniz tipi iklimde kurak yerlerde yetişen kokulu ada ateşçiçeğinin(salvia splendida) çiçekleri. çiçekleri değerli bir bal verir. ateşçiçeği(salvia splendia) de bir adaçayı türüdür. brezilya kökenli bu bitkinin çok güzel iri kırmızı çiçekleri vardır; bu nedenle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
şu sıralar domuz gribi korkusundan favori olan çaydır. hangi doktor çıksa televizyona hemen ada çayı demektedir.
ayrıca gece yatmadan önce içildiğinde güzel bir uyku çekmenizi sağlar. sakinleştiren etkisi vardır.
+ şş sayid 2 kaşık şeker verecen mi lan ?
- beni ben'e götürürsen ancak.
+ beni benden aldınız muğakoyam ya.
+ şş şeker var mı prada ?
- var da sen şekeri atamayacan o çaya ayağın takılcak şekerler hoop denize
+ niye lan ?
- sen bana güven
+ bu da medyum kesildi başımıza
+ kate şeker var mı bacım ? şeker gibi de karısın gerçi aushau.
- benim kim olduğumu biliyor musun normalde ?
+ biliyorum kelepçe filan alengirli karısın
- yok o zmn.
+ sktr.
düzenli olarak içiliyorsa günde iki-üç fincandan fazla içilmesi tavsiye edilmez. bir süre sonra toksik etki göstermeye başlar ve faydası yerini zarara bırakır.
adaçayı tansiyon düşüklüğü olan hastalara iyi gelir. hatta 0,5 litre sıcak suya 10g adaçayı koyup, 10 dakika sonrada süzüp günde 2-3 su bardağı içersen bişeyciğin kalmaz.
Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar.
adaçayı bitkisinin yapraklarından çay yapılır. yapraklar, bitkinin açma mevsiminden önce toplanır, gölgeli ve havalı bir ortamda kurutulur. bu yapraklardan elde edilen çay nezle, grip gibi hastalıkların yol açtığı rahatsızlıkları azaltmak amacıyla içilir.