adaçayı (salvia) dünyanın ılıman ve sıcak bölgelerinde yetişen 500 kadar türü kapsayan ballıbabagiller familyasındandır. bunların tümü otsu ve çalımsı bitkilerdir; bir bölümü parlak renkli süslü çiçekleri için bir bölümüde kokuları için yetiştirilir. adaçayının çiçeği az ya da çok derin bir boru halinde uzayan, iki dudaklı düzensiz bir çanak biçimindedir. erkek organlarında ipliğimsi bir ek vardır; bunun bir ucunda bir kesecik öteki ucundaysa küçük bir şişkinlik(kısır kesecik bulunur.) bu düzenek, böceklerle tozlaşmayı sağlar; çiçek tozları, çiçeğe giren böceğin üstüne kendiliğinden dökülür.
çayır adaçayı (salvia pratensis) çayırlarda ve kırlarda çok yaygındır; yüksekliği 30-80 cm arasında değişir; yaprakları oval, dişli ve pütürlüdür. çiçekleri kömeç biçiminde bir başağı andırır.; çok az kokulu olan bu çiçekleri mavi, bazen de pembe yada beyaz renkli bir taç sarar.
bir başka türüne(salvia sclarae) ender raslanır. çanağı taşan kirpikli ve çok daha büyük çiçek yapraklarıyla çayır adaçayından ayrılır. çiçekler pembe yada eflatun renkli ve kokuludur.
akdeniz tipi iklimde kurak yerlerde yetişen kokulu ada ateşçiçeğinin(salvia splendida) çiçekleri. çiçekleri değerli bir bal verir. ateşçiçeği(salvia splendia) de bir adaçayı türüdür. brezilya kökenli bu bitkinin çok güzel iri kırmızı çiçekleri vardır; bu nedenle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
rahatlatsın diye gidip aldığım kokusu güzel, tadı idare eder bitki çayı. şimdilik lipton olanından aldım çok beğenirsem gidip aktardan almayı düşünüyorum. hamile kadınların ve emziren annelerin içmesi sakıncalı olabilirmiş. bir de 2 yaşından küçük çocuklara vermeyin. büyüklerine ise azar azar.
şeker verdiğimiz köylüler bize topladıkları adaçayı demetini vermişti
içim ısınır düşündükçe
güzel bir bitki..güzel bir çay ve içimi ısıtan güzel bir anı
daha ne olsun
kıl dönmesi ameliyatı olduktan sonra bir hanım ablamızın tavsiye ettiği çay. her gün 3 bardak içiyorum. diğer yararlarını bilmiyorum ama gaz çıkarma ve sindirim konusunda yarar sağladığı açıktır. ishal sorunu kalmıyor. anlayacağınız için ve osurun efendim.
içildiği veya gargara yapıldığı taktirde bademcik iltihabına ve farenjite çok çok iyi gelen ve bunlara karşı koruyucu etkisi olan bitki. günde iki kereden fazla ve gece saatlerinde içilmemesi tavsiye edilmektedir.
kronik faranjite ve buna benzer boğaz rahatsızlıklarına en iyi gelen bitkidir. günde 2 veya 3 fincan içilmesi tavsiye edilir. düşük tansiyon problemi olanlar 1 fincandan fazla içmese iyi olur gibi.
entellerin öve öve yere göğe sığdıramadığı içecektir. ondan sonra kola başlığına gidip kolaya, ''temizlik suyu, pis, kaka seni'' diye bok atmaya çalışırlar. o sıçtığım çayında vitamin ayağına ot içiriyorlar siz hala kolaya bok atın. bu bir savaştır oğlum, çok kaşındınız.