ikinci dünya savaşı'ndan sonra moda bir edebiyat akımı haline gelmeden çok önce de, kendi gözünde dünya düzeni bozulduğunda veya varoluşunun amacı, bireysel ve toplumsal durumunun anlamı kavranmaz hale geldiğinde, insanın benliğini hemen kaplayan duygudur. xx. yy, öncelikle absürdün << sahnesi >> olmuşsa da; absürd, zihnin ufkunda, akıl için endişe verici bir kaçış çizgisi halinde batı uygarlığının başlangış dönemlerinden beri varlığını sürdürmektedir.
tiyatronun bir dalıdır. geçtiğimiz yüzyılın sonlarında türemiştir ve kendine kısa sürede birçok sempatizan toplamıştır. drama türü de hakkı verilerek oynanmadığında daha ziyade absürd tiyatroya dönüşmektedir.
Anlamsal öğeleri birbiriyle bağdaşmayan... Mantık açısından mantık kurallarına aykırı olanı dile getirir. Saçma bir düşünce, öğeleri birbirini tutmayan, birbiriyle bağdaşmayan düşüncedir. Saçma bir yargı kendi içinde tutarsızlığı olan ya da tutarsızlığı içeren bir yargıdır.
Anlamsız ile saçma aynı anlamda değildirler. Saçmanın bir anlamı vardır fakat yanlıştır anlamsızın ise hiçbir anlamı yoktur. Saçma, felsefede usa aykırılığı dile getirir. Usa aykırı olan her şey saçmadır. Saçma doğru ile yanlış arasında yer alan üçüncü bir kavramdır. Yanlış ile karıştırılmamalıdır. Her yanlış saçma olmayabilir.
Absürd terimi iki farklı anlamda kullanılmaktadır. Bu kullanımlardan ilki "mantıksal bir hata nedeniyle gülünç derecede inanılmaz ve bağdaşmaz, uyuşmaz olan" anlamına gelirken ikincisi "evrende ya da insan yaşamında değeri ya da düzeni olmayan düşüncelere" işaret etmiktedir.