abi ben türkiyeye gelince öğrenmiştim bu olayı. biz isimlerimizle seslenirdik birbirimize bu saygısızlıktan falan değil. yaşlı insanlara da isimleriyle seslenilirdi. neyse türkiyede olay farklıymış ama kardeşime zorla abla dedirtmeyi öğrettim. o zamanlar abla kelimesi anlamlıydı. ama sonradan erkeklerin de abla diye seslenmesi bu kelimeden soğumama sebep oldu.
ergenlik dönemindeki kardeştir.. üstüne gidilmemesi gereken, gidilse de hiç bir işe yaramayacak fizyolojik ve psikolojik bozukluk evresinin ufak bir parçasıdır..
bizzat 9 ve 10 yaşlarında olan kız ve erkek kardeşlerimin kendileri olurlar, küçüklüklerinden beri öyle alıştırdım ve hoşumada gidiyor, kendi özgüvenleri için iyi geleceğini, her insanın eşit olduğunu bilmeleri ve yaşı büyük diye aklınında büyük olması zorunluğu olmadığını vurgulamak için yaptım bunu. Abi abla gibi laflarla kimseyi boş yere yüceltmelerine gerek yok.
henüz küçük olduğu için abla/abi olgusunu bilmemesi büyük ihtimaldir. eğer yaşı küçük değilse kendisine; küçük sırları izleyip koskoca annesine 'biricik' diye seslenen şımarığın önde giden birini örnek almış olabilir.
babasına ismiyle seslenmektense abisine ablasına ismiyle seslenmesi hoş karşılanabilir. ama babaya ismiyle seslenilmez lan hödelek denilesi bir yabancı aktörümüz vardır.
(bkz: peter bishop)
(bkz: fringe)
kadir kıymet bilmeyen, şahsiyetsiz küçük kardeştir. yazıklar olsundur. sokakta lalettayin kullandığı bu sıfatı evde öz abisine veya ablasına karşı kullanmaktan imtina eder. oysa küçük kardeşin kendisine adıyla hitap ettiğini duyan büyük kardeşin her seferinde kalbinden küçük bir parça kopar. o bunu asla bilmez veya bilse de aldırmaz.
bir abi ya da abla sıfatını da çok gördükten sonra çekilen çile niyedir?