muhtemelen doğru olabilecek bir sanıdır. kesin doğrudur diyemeyiz. kesin doğru olan, 2. abdülhamit'in arap harfleriyle türkçe yazmanın zor olduğunun farkında olduğu ve değişiklik yapmak istediğidir. zira arap harfleriyle yazmanın zorluklarına dikkat çeken, değişiklik yapmaya çalışan münif paşa'yı üç kere maarif nazırı yapmıştı. münif paşa arap harflerinin türkçe'ye uyarlanması için girişimlerde bulunduysa da cami kürsülerinde kafirlikle itham edildiği için çalışmalar bir sonuca ulaşmadı. konuyla ilgili yazı:
yobazların elinde dolaşan "siyasi hatıratı" kendisinin değil, süleyman nazif'in kendisininmiş gibi göstererek yazdığı bir kitap olduğu için kesin doğru denilemeyecek tezdir.
diğer taraftan, işlerine geldiğinde, abdülhamit'in sahte olduğu kanıtlanmış olan siyasi hatıratı'na sahip çıkan, gerçekten kendisi yazmış veya yazdırmış gibi satmaya çalışan, söz konusu kitaba dayanarak yahudilere nasıl posta koyduğunu ballandıra ballandıra anlatan yobazların, kitapta geçen yazımızı öğrenmek pek kolay değildir. bu işi halkımıza kolaylaştırmak için belki de latin alfabesini kabul etmek yerinde olur. ifadesini neden görmezden geldikleri merak konusudur.
Eğitime önem veren devrimci bir padişah olduğu için normal bir durum. Lakin osmanlıca diye bir olgu var ortada. Abdülhamid karşıydı diye osmanlıca eğitimden vazgeçilemez. Çünkü böyle bir tarihsel birikim var eğri büğrü de olsa. Bu metinleri birileri okumak ve ilgililere ulaştırmak zorunda.