Türk Halk Müziği sanatçısı
1940'da Kerkük'ün Musalla semtinde dünyaya gelen Abdurrahman Kızılay, ilk ve orta eğitimini Kerkük'te tamamladı. Çocuk yaşlarda halk müziğine ilgi duyan Kızılay, başta Abduvahit Küzecioğlu, izzettin Nimet, Reşit Küle Rıza olmak üzere Kerkük'lü ünlü ustalardan ders aldı. Türkiye'de Kerkük hoyrat ve türküleriyle özdeşleşen Kızılay, ilk türkülerini 1959'da Bağdat Radyosu'nun günde yarım saatlik Türkmen programında okudu. 1950'lerin ortalarından itibaren Kerkük Kızılay'ında gönüllü olarak çalıştı. Kerkük Kızılay'ındaki dostları, kuruma verdiği hizmetler nedeniyle Türkiye'-de Kızılay soyadını almasını teklif ettiler ona, o da kabul etti. Türkiye'de "Altun hızma Mülayim" türküsü ile tanınan sanatçı, 1960 yılında 6 yıl Ankara Devlet Konservatuvarı Kontrbas Bölümü'nde eğitim aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra 1966'da Kerkük'e dö-nen Kızılay, Baas Partisi'nin iktidara gelmesinden bir ay önce tekrar Türkiye'ye geldi ve geliş o geliş. Ancak seneler sonra 2003 Eylül'ünde baba toprağına adım atabildi. Asıl adı Abdurrahman Ömer ibrahim olan Abdurrahman Kızılay, 1974'de Türk vatandaşlığına kabul edildi. Türkiye'de evlenen Kızılay'ın iki kız çocuğu var.
vefat etmis yada en azindan cok yasli birini beklerken, irak turkmen cephesinin 11. kurulus yili vesilesiyle televizyondan gordugum kadariyla gayet dinc gorunen sanatci.
sevenleri kerkuk'un sanat gunesi diyor bu adama.
en guzel kerkuk turkulerini derlemis veya yazmis olan kisidir ayrica.
4-5 sene önce ankara'da; tandoğan meydanında, musul ve kerkük'ün amerikan himayesinde yapay olarak kürtleştirilmesinin protesto edildiği bir mitingte dinlediğim, öncesinden beri sevdiğim sanatçı.
sol framede ismini görünce yüzüme bir gülümseme oturdu. bir yandan da hayıflandım. bu kadar sevdiğim bir sanatçının isminin altında neden yorum yok diye. entryleri okudukça "yok yok sadece onlar değil. hoyratlarını da dinleyin asıl siz." deyip duruyordum içimden.
ta ki 13 aralık tarihli ilk entry yi okuyana kadar. boğazım düğüm düğüm oldu. havanın kapalı olmasından ötürü zaten hat safhada olan içimdeki karamsarlık doldu taştı. acısı bir anda yüreğime saplandı diyecek söz bulamadım bir beş dakika kadar.
Allah rahmet eylesin. varsa günahlarını affetsin. mekanını cennet eylesin. nur içinde yatsın.
1974’te Türk vatandaşlığına kabul edildi. Kerkük Kızılayı’nda gönüllü olarak çalıştığı için Kızılay soyadı önerilmiş, oda bu soyadını kabul etmiştir. (d. 1 Temmuz 1938, Kerkük – ö. 12 Aralık 2010, Ankara)