abdullah gül ün çatal bıçak düzeni

    .
  1. devam edin saldırmaya. lan sevmiyorum akepeyi, istemiyorum gülün cumhurbaşkanı olmasını ama siz demokratikler(!) bir türlü anlayamıyorsunuz ki; siz saldırdıkça, siz çatal bıçağın yerine göre insan tahlili yaptıkça onlar milletin gözünde prim kazanacaklar. Kardeşim hadisde belirtildiği gibi yemek sağ elle yenir. Bu dinin kuralıdır. Siz inadına dolaylı yönden de olsa insanların dini yaşamasına saldırın. Onlar da oy alsın.
    6 ...
  2. .
  3. --spoiler--
    "Karşısındaki genç askerin önündeki tabakta ise çatal ve bıçak olması gereken yerdeler: Çatal sol, bıçak sağ tarafta."
    --spoiler--

    --spoiler--
    Çatal - bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa kültüründen almışızdır. Her zaman rahat hareket etmeyi seven Amerikalılar ise bu görgü kuralına pek uymazlar. Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindeki çatal ile bıçağı takas ettikten sonra sağ ellerine aldıkları çatalla yerler.

    Yemekte eti kestikten sonra bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti ağza götürmek, sonra çatalı sola, bıçağı tekrar sağ ele almak ve bu hareketi yemek boyunca tekrarlamak yemek yeme hızını düşürür. Yemeği yavaş yemek bazı toplumlarda yemeğe saygı ifadesi olarak görülürken, bazı toplumlarda ise bu davranış yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır.

    Bir görüşe göre Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında rahatlık değil alışkanlık yatıyor. 1700'lü yılların ortalarına kadar Amerika çatalsız bir toplumdu. insanlar yemek yerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı. Kaşık kesilen eti tutmaya yararken bıçak hem kesmeye hem de batırıp ağza götürmeye yarıyordu. Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı. Eti kestikten sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı. Çatal kullanılmaya başlanınca da aynı alışkanlık devam etti.

    Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar. Yemeği ağza götürmek bakımından doğrudan bıçaktan çatala geçtiler. Yemeğin temposunu düşürmek gibi bir görgü kuralları yoktu. Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı sol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu ama sol elle çatalı ete batırıp ağza götürmeye alışılabiliyordu. Asil sınıfının her zaman zorlayıcı ve gösterişe yönelik nezaket kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti.

    Avrupa'da ve oradan yayılan kültürlerde, yemek süresince çatalın sol, bıçağın sağ elde tutulması gelenek haline geldi. Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarken çatalın uçları yere bakar. Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak şekilde tutarlar.

    Yemekten sonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde görgüsüzlük anlamına gelmiyor.
    --spoiler--

    not: çok pis bir gericiyim.
    6 ...
  4. 16777215.
  5. şeriatın, iran a dönüşümümüzün habercisidir. geçen de gördüm tayyip başbakanlık binasına sağ ayakla girdi. gitti laiklik dedim.
    biraz daha güzel saçmalamayı başarırsam bu gidişle hurriyet e başyazar bile olurum.
    8 ...
  6. 1.
  7. "o kadar bağırdık di mi bu adamlar düzeni değiştirecekler diye!" şeklinde de okunabilecek m.yakup yılmaz yumurtasıdır.
    3 ...
  8. .
  9. onca alaturka hareket göze batmazken bunun konu edilmesi hayli ilginçtir. müslüman pratikte yemekler sağ elle yenilir. bu aslında kirlilik, temizlik açısından değil insanların disipline edilmesi için benimsenmesi istenen bir alışkanlıktır.

    (bkz: çatal bıçaktan irticacı tahlili yapmak)
    3 ...
  10. 6.
  11. başımıza taş yağacak, şeriat yolda, ülke yobaz kaynayacak,vah vah dedirtecek kadar mühim ve ele alınıp incelenesi konu. yahu bu adamların başka işi gücü yokmu?[yoksa yazacak birşey mi bulamıyorlar?]
    1 ...
  12. .
  13. türk milleti olarak ne kadar boş işlerle uğraştığımızı gösteren şey.
    1 ...
  14. 4.
  15. abdullah gül'un solak olup olmadığını gündeme getiren durum.
    1 ...
  16. 5.
  17. kimse dikkat etmedi ama yemekhaneye girerkende sağ ayağıyla girdi. hatta, adımları ayarlayamamış, sağ ayağı denk getirebilmek için havada sekme hareketi bile yaptı. asıl bunlar kaçıyor gözden, bunlara dikkati çekmek lazım.
    1 ...
  18. .
  19. belki de solaktir diye olumlu dusunmeye calistigim durumdur.
    koskoca cumhur`un basi bu basit kuraldan bi-haber degildir herhalde...

    edit : solak degilmis.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük