Her şeyin bir usulü yolu yordamı edebi adabı kaidesi kuralı vardır. Hele ki mesele dini literatüre ait ise. meseleyi sulandırmaya çalışmak cehalet eseridir.
Hayatını kafasına göre yaşayanların öncelikle bu bir anlaması bilmesi lazım. Bayramdan bayrama camiye gelenlerin birinci meselesi bu değildir.
Ayrıca millet namazı unutmuş terk etmiş kılmaz olmuş, işte asıl dert bu. Velhasılı kelam, Namazda gözü olmayanın, ezanda kulağı olmaz.
Abdest alırken ara vermek abdeste mani mi? Mesela, sağ ayağı yıkadıktan sonra solu yıkamadan çorap giymenin abdeste zararı var mı?
Abdest alırken, sağ ayağı yıkadıktan sonra çorabı giyip sol ayağa başlamak abdeste mani değildir. Ancak azaları peş peşe yıkamak sünnettir.
Abdest Azalarını Ardarda Yıkamak :
Abdest ibâdete hazırlık anlamında dinin emrettiği başlıca bir ameldir; farz ve sünnetleriyle bütünlük arzeder. Bu bakımdan bir organ kurumadan diğer organı yıkamak sünnet sayılmıştır. Bazı mezheplerde ise bu da farz kabul edilmiştir.
Bu konuda havanın sıcak ya da soğuk, rüzgarlı ya da durgun olmasına itibar edilmez. Abdesti bütünleştiren organların yıkanması ara verilmeden sürdürülür. Tâ ki ara yere yabancı bir fiil girmesin. O halde hiç bir özür yokken organları fasılalı yıkamak mekruhtur. Abdest suyunun ara yerde bitmesi ve su temin etmek için bir müddet geçirilmesi, belli bir özre dayalı olduğundan kerahet sayılmamıştır.
Gusül ve teyemmümdeki durum da böyledir. Siracü'l-Vahhac ve Fetâvâ-i Hindîyye'de de aynı hususlar belirtilmiştir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla islam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/25.)
benim de müslüman olduğum zamanlarda kafama taktığım bir soruydu bu. belli yaştaki çocuklar istediği gibi abdest alabilir ama yetişkin bireyler sırayla almalıdır.
sırası farz değil ama kuvvetli sünnet. ara verme konusuna gelince, önceki kurumayana kadar ara vermen makuldur. sağ kolu aldın, ara verdin. sağ kol kurumadan sola geçmen lazım.