içine girmek üzere olduğumuz hatta belki de girdiğimiz yeni dönemin ibarelerinden biridir. artık 3 sene sonra kimin dost kimin düşman olacağı belli değil. sınırlar da kutuplar da müttefikler de değişiyor. her ülke teknolojisini maximum oranda kendisine saklamaya çalışıyor.
içlerinde birleşik krallık, israil ve türkiye nin de bulunduğu 9 ülkeye yapacağı radara yakalanmayan f35 savaş uçağı teslimatı sırasında uçağın kontrolünü sağlayan kodları, satın alan ülkelere vermeyeceğini açıklayan amerika şimdiye kadar görülmeyen bir uygulamaya imza atmış.
büyük ihtimalle işine gelen, uzun vadeli müttefiklerine sonradan gizlice verecek de bize vermemek için yapıyor. bu demek oluyor ki işinize gelirse alın, yoksa başka kapıya.
bizim de artık kendi uçağımızı yapmamızın zamanı geldi de geçiyor bile.
bundan 60 yıl önce kendi uçağını üreten bir ülkenin, hatta uçak ihraç etmeye başlayacakken demokrat parti dönemiyle birlikte tüm uçak fabrikalarının traktör fabrikasına dönüştürüldüğü bir ülkenin düştüğü zavallı durumdur.
boşverin teknoloji bize göre bir şey değil. uçak üretmek neymiş? alırız dışardan güzel güzel. biz kafa yormayalım.
türkiyede baskı altında olduğunu iddia eden sözde merkez medya,amerikan menfaatlerini savunmak adına hakkında tek kelime etmediği sınavdır.
bağımsızlıktan,özgürlükten ,şüphecilikten,fikri takipten uzak amerikancı merkez medya süt dökmüş kedi gibi davranmaktadır.
tarihte ingiltereden sipariş edilen gemilerin teslim edilmemesi hadisesinden sonraki,benim bu kadar bariz hareket yediğimiz 2. hareket olarak hatırladığım vaka.
uçakların kontrolünün sağlanması ile alakalı olmayan olaydır.
uçakların yazılım bilgilerinin verilmemesinin sebebi "bunların bir düğmeye basıp düşürülmesi" değildir. biraz makul olun, biraz araştırın.
uçaklara yeni mühimmat, yeni özellik, yeni parça ekleyebilmeniz için yazılımların elinizde olması ve bunlar üzerinde oynayabilme imkanınızın olması gerekir.
eğer adam sana bu yazılımları verirse sen o adamın istediğinden farklı bir mühimmat takabilirsin.
bu da silah üreticilerinin daha az kazanması demek.
aynı şey uçağa eklenebilecek diğer birimler için de söz konusu.
eğer sen o kodlara sahip olursan bu uçağı geliştirebilir hatta stratejik açıdan bu bilgilere ulaşmaması gereken ülkelere bunları verebilir/satabilirsin.
bunun örneği israil'e verilen yazılım bilgilerinin daha sonra israil tarafından çin'e verilmesi/satılması sonrasında da çin'in j-10 geliştirmesidir.
ha elbette ben de kodlarının verilmesinden yanayım. bu başka bir şey. ama konuyu tamamen başka bir alana çekmek , gerçeği saptırmak doğru değil.
abd şu an sadece Türkiye ye değil ingiltere de dahil hiçbir müttefikine bu kodları vermemekte. kodlar dost düşman tanıma sistemi ile alakalı değil. yani istediğiniz gibi zaten dost düşman tanıtabiliyorsunuz uçaklara. ancak kodları elinizde tutarsanız ileride modifikasyon veya geliştirmek yapmanıza imkan olabilir. zaten bildiğim kadarıyla sözleşmeler gereği kodları alsak bile izinsiz modifikasyon yapamıyoruz.
şimdi aramızda 60 yıl önce hede hödö diyen liseliler çıkmış. şu an dünyada başka ülkelerle ortaklığa girmeden uçak yapabilen, daha doğrusu o günün şartlarında yapılabilecek en iyi uçağı yapmak ekonomik olarak mümkün değil. artık rusya ve abd bile diğer ülkelerle ortaklığa gidiyor.
lütfen şu her şeyi sadece biz yapalım biz istesek en güzelini en şahanesini yaparız yapardık geyiğini bir kerenara bırakalım. yapamadık ve yapamayızda. tek başına yapılabilcek şeyler var ama son teknoloji bir jet uçağı bunlardan biri değil.
edit: f16 lardan bazılarının kodları türkiye nin elindedir zaten. o tamamen ayrı bir konu. aselsan da bildiğim kadarıyla yerli yazılım için de çalışmalar yapılıyor. bazı f16 lara yerli yazılımlar da yüklendi. lütfen gereksiz yorum yapılmasın. yorum yapmazsanız ölecek değilsiniz. türk f 16 ları ihtiyaç olursa israil uçaklarına da gayet kitlenir.