ebu müslim horasani yiğitlerinin kılıçları üzerinde, ehlibeytin intikamı ve adalet sloganıyla iktidara gelmişlerdir. ilk kestikleri ebu müslim olmuştur. bağdat sokaklarında defile düzenleyecek kadar yozlaşmışlardır. ama iktidarları kısa sürmüştür. önce karmatiler, sonra fatımiler, sonra da alamut fedaileri nizariler yoksulun sesi olup abbasi sultanlarından hesap sormuşlardır.
islam felsefesinin ilk yeşerdiği dönemdir. felsefe adına yaptıkları bugün hala eleştirilmektedir. eleştirenlerin düşünceside " eski yunan felsefesinin gayesinin varoluşun amacı ve sebepleri olduğu, nerden geldik, nereye gidiyoruz mantığının sorgulanmasının islam düşüncesinde olmayışıdır. çünkü yüce allah varoluşun sebebini var edenin kendisi olduğunu kuran'da açıklamıştır. bu sebeble aristo, platon sokrates gibi adamlarla uğraşmak gereksizdir. islam alimleri abbasi döneminde yunan felsefesine kafa yordukları için islami uygarlığın daha sonradan avrupanın yenilikçi akımlarını iyi gözetememişler ve ayak uyduramamışlardır." şeklindedir.
Emevi hanedanını devirdikten sonra bütün emevi halifelerini mezarlarından çıkararak kemiklerini atlara ve köpeklere ezdirten islam Devleti hanedanıdır. Ayrıca Binbir Gece masallarının efsanevi hükümdarı Harun Reşid bu hanedandandır.
bunların halifeleri devamlı türk himayesine girmiş, iyi niyetimize mazhar olmuşlardır.
1- moğolların bağdat baskınından sonra memlükler himayesinde olmuşlardır.
2- gazneliler döneminde hindistandan sonra ırak a yönelen gazneli mahmut şii büheyvoğullarının elinden kurtarıp muhafaza etmiştir.
3- büyük selçuklu döneminde fatımilerin baskısından da tuğrul bey sayesinde kurtulmuşlardır.
hazreti muhammed in amcası abbas bin abdulmutallib soyundan gelerek, 750 den 1258 e kadar ırak ta, 1261 den 1517 ye kadar da mısır da halifelik eden sülaledir.
sırasıyla ebul abbas abdullah,ebu cafer mansur,harun reşit ve mutasım tarafından yönetilmişlerdir...
en ünlü hükümdarları harun reşit avrupayla iyi ilişkiler kurmakla beraber türklerinde savaşçı kişiliğini farkedip bu özelliklerini kaybetmemeleri için onları samarra adlı başka bir şehre yerleştirmiştir,türklere devler bünyesinde önemli görevler vermiştir...
bizansın anadoludaki sınırlarınıda (adana,antakya,maraş,tarsus,malatya) avasım isimli hudutta toplamıştır...
mutasımdan sonra hanedanlıklarını sembolikte olsa memlük sultanı baybarsın izni ile sürdürdüler fakat memlük devletini yavuz sultan selim in 1517 de almasıyla tamamiyle son bulmuşlardır...
Arap-islam Devleti ( 750-1258 ) hanedanıdır. 750 yılında Emevi Hanedanı'na karşı bir ayaklanma düzenleyerek devlet yönetimini ele geçirdiler. Bağdat Kenti'ni kurarak başkenti buraya taşıdılar. Devletin askeri yönetim kadrolarında Türklere ve iranlıla-ra yer verdiler. Karluklarla birlikte Çinlileri 751 yılında Talas Irmağı Savaşı'nda ye-nilgiye uğratarak, Türklerin Müslümanlaşma sürecini başlattılar. Arapların kültürel üstünlüklerini ve bu bağlamda kültürel yayılmayı devlet politikası haline getirdiler. Bizanslılarla savaşarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu ele geçirdiler. X.Yüzyıl'dan sonra güçlerini yitirdiler. Devlet dağılmaya başladı. Halifenin gücünü ve önderliğini tanıyan Tavaif-ül Mülk denilen uydu devletler kurulmaya başladı. Bunlar; Eyyubiler (1174 -1250 ) Safariler, Tolunoğulları ( 868 - 905), ihşitler (935 - 969 ), Samanoğulları ( 874 - 999 ), Tahiriler, Handaniler, ve Memluklar'dır. ( 1250 - 1517 ) Bu uydu devletlerin yanı sıra, Abbasi Halifesi'nin önderliğini tanımayan Şi-i özellikte islam devletleri de kurulmuştur. Bu devletler; Fatımiler ( 909-1171 ) ve Büveyhoğulları (945-1055 ) devlet-leridir. 1258 yılında, Moğollar'ın Bağdat'ı ele geçirip Abbasi ailesi üyelerini katletme-sinden sonra, Arap-islam Devleti'nin varlığı tümüyle sona erdi. Abbasi Halifeliği ise; salt dinsel bir otorite olarak, 1517 yılına dek Memluk Devleti'nin korumasında görevlerini sürdürebildi.